Ny CEO: Min far er min barselsvikar
Datter eller direktør? Roller flyder sammen, når livsværket skal generationsskiftes. Opgaven er en de største ledelsesmæssige udfordringer overhovedet, vurderer DI.
35-årige Maj Winther Møller har nok at se til. I oktober blev hun mor for første gang - blot tre måneder efter, at hun satte sig i direktørstolen i familiefirmaet Eryk, som hendes far, Jens-Christian Møller og hustruen Lucja Kalkstein, grundlagde 20 år tidligere.
Og her syv måneder inde i generationsskiftet er der allerede nogle vigtige læringer at tage med videre. For er det eksempelvis overhovedet muligt at adskille arbejde fra privatliv – at være chef uden af være far og direktør uden at være datter? På det spørgsmål er hun ikke i tvivl – for svaret er nej. Rollerne flyder sammen og det må man acceptere og se fordelene i. Ellers går det ikke.
- Nu og her betyder det jo helt konkret, at min far i disse måneder er tættere på driften som barselsvikar. Men i et bredere perspektiv er der nogle særlige dynamikker, når man er i familie. Jeg tager eksempelvis tingene mere personligt, når vi drøfter forskellige ting i virksomheden, fordi det ikke bare handler om forretningen – det handler også om familien. Samtidig har jeg en naturlig motivation for at yde det ekstra, fordi virksomhedens succes har en direkte indflydelse på mere end bare mit arbejdsliv, fortæller hun og uddyber:
- Det betyder også at jeg tænker mere langsigtet i de strategiske beslutninger, fordi konsekvenserne rækker ud over virksomheden – de påvirker også familien og hvis vi træffer forkerte beslutninger, kan det få markant større konsekvenser, både for forretningen og i værste fald for vores relationer. For mig er det en ekstra dimension i hverdagen.
Kender sin far på ny måde
Denne konstante balancegang er ikke for alle, fortæller hun videre og tilføjer, at hun kender flere, som enten ikke ville turde eller have lyst til at sætte sig selv i samme situation af frygt for at sætte familierelationen på spil. I Eryk har det dog fungeret på alle planer og samtidig givet Maj et stærkere forhold til hendes far, som hun har lært nye sider at kende af.
- Jeg har lært ham at kende på godt og ondt, og det samme har han med mig. Det har ikke altid været let, men det har givet os begge en dybere forståelse af hinanden – ikke kun som far og datter, men også som forretningspartnere og kolleger. Og netop dét ser jeg som den største fordel, hvilket gør mig både meget stolt og glad, fortæller Maj Winther Møller videre.
Selvom Maj nu er direktør, forbliver Jens-Christian en central figur i Eryk som bestyrelsesformand.
Maj Winther Møller startede i virksomheden som 25-årig og fik ansvaret for at opbygge virksomhedens salg- og marketingsaktiviteter på et tidspunkt, hvor Eryk havde omkring 50 ansatte. Jobbet kom på plads efter år med rygsæk, rejseoplevelser og småjobs, hvor hun egentlig havde ambitioner om at studere i USA. Men faderen fik hende på andre tanker, fortæller han.
- Det gik jo noget anderledes, for jeg svarede hende dengang, at hun i stedet kunne komme til Polen og få et job i virksomheden i et halvt års tid. Nu er det jo blevet til mere end 10 år og vi er i mellemtiden vokset til omkring 300 medarbejdere. Undervejs har vi naturligvis haft en snak om, hvad Maj kunne tænke sig, og hvordan hun så sin fremtid i Eryk. Ville hun overhovedet fortsætte, tage større ansvar eller noget helt andet? Og de sidste par år har vi så også drøftet muligheden for, at hun en dag skulle tage over efter mig, fortæller Jens-Christian Møller.
Sammen med sin hustru, Lucja Kalkstein, grundlagde han Eryk A/S under navnet BIC Electric i 2004. For at sikre nok elektrikere til opgaverne med at installere produktionsanlæg verden over udvidede parret hurtigt aktiviteterne med en afdeling i polske Szczecin for 20 år siden.
Års forberedelse før overtagelse
Maj Winther Møller valgte at blive og forberede sig på at overtage ledelsen - blandt andet ved at tage en diplomuddannelse i ledelse og samtidig opbygge en større salgs- og marketingsafdeling. Det gjorde det muligt at gennemføre generationsskiftet over en længere periode. Beslutningen var dog ikke uden grundig overvejelse.
- Jeg var ikke helt sikker fra starten, for hvad nu hvis det ikke lykkedes. Det var store sko at fylde ud, og jeg kunne jo ikke blot pakke og skride, hvis tingene ikke gik som jeg ønskede. Det handler ikke kun om en karriere, det er også en familierelation, man investerer i, siger hun og fortsætter:
- Derfor sker det jo også, at vi nogle gange går mere på kompromis for at bevare relationen. Men man skal stadig være parat til at sætte foden ned, når det kræves. Min far var en patriark, som alle gik til med spørgsmål og fik et svar, som de kunne handle på umiddelbart efter. Samtidig kendte han branchen mere indgående end mig, så det kræver en del at få sagt fra. Men det er nødvendigt en gang imellem.
Generationsskifte i tide
Stifteren rundede de 60 år i 2022, hvilket også var et omdrejningspunkt i generationsskiftet. For det handler om at give slip i tide – og samtidig have noget nyt at kaste sig over.
- Jeg har set mange ejerledere, der skubber generationsskiftet i årevis. Når de så endelig træder tilbage, er de for gamle til at tage fat på noget nyt. Mit eget mål var at finde andre opgaver, når jeg blev 60 år, for jeg vil gerne arbejde 10 år mere. Ingen er jo tjent med, at jeg hver aften tjekker Eryks ordrebog eller ringer til Maj i tide og utide med kommentarer og spørgsmål. Den nye ledelse skal have arbejdsro fra mig, siger Jens-Christian Møller.
Eryks stifter har nu engageret sig dybt i udviklingen i Nigeria, blandt andet gennem samarbejde om uddannelse af landets unge befolkninge. Mange nigerianere er i de senere år blevet ansat i Eryk, og han ser potentiale til at få flere danske virksomheder til at se de samme muligheder. Dette arbejde blev bl.a. anerkendt ved Danmarks erhvervsfremstød i Polen i januar 2024, hvor Jens-Christian Møller underskrev en samarbejdsaftale med Skive Collage og Szczecins lokale maritime universitet til gavn for Nigeria.
Læs også: ”Virksomheder er ikke familiers legetøj”
I en ny æra
For Maj, har det også spillet en rolle, at hun er datter og ikke søn.
- Jeg ved, det er en generalisering, men jeg tror, at mange døtre har en tendens til at være mere ydmyge og måske endda undervurdere deres egne evner i en opgave som denne. Når man samtidig har en patriark som chef, der ikke er bange for at slå sig selv på brystet, kan det virke som en stor mundfuld og en intimiderende udfordring. Derfor har jeg taget opgaven meget seriøst og været bevidst om, at jeg ikke kan løfte alting alene – jeg er afhængig af et stærkt team, som jeg kan række ud til for sparring og støtte, fortæller hun.
Samtidig er familien trådt ind i en ny æra, med Maj som mor for første gang, og det kræver en ny balance, hvor hun ikke kan bruge lige så meget tid på virksomheden som før.
- Jeg er derfor spændt på, hvordan mit arbejdsliv nu kan forenes med livet som forælder – ikke som en begrænsning, men tværtimod som en mulighed for udvikling. Jeg tror, det kan give et mere nuanceret og måske endda nyt perspektiv på min rolle som direktør, chief sales officer og ejerleder. Det er noget, jeg ser frem til at udforske, når jeg vender tilbage fra min barsel.
Læs også: Familieeje - Ansvaret giver kæmpe muligheder
DI: En balancegang mellem respekt og fornyelse
Maj og Jens-Christian står ikke alene med deres erfaringer i en ejerledet virksomhed, fortæller DI’s chef for ledelse, Pernille Erichsen. Rent ledelsesmæssigt er netop generationsskifte en af de største udfordringer man kan stå med.
- For den yngre generation handler det om at finde sin egen lederstil og frigøre sig fra forældrenes måde at drive virksomhed på – uden at miste de værdifulde erfaringer. Det er en balancegang mellem respekt og fornyelse. Samtidig må den ældre generation have tillid til, at næste generation kan videreføre virksomheden, og det kan kræve et mentalt skift at give slip på sit livsværk. En succesfuld overgang kræver åbenhed, kommunikation og klare aftaler om roller og ansvar, fortæller hun.
Også den helt personlige familierelation bliver påvirket, som Maj beskriver.
- Mange oplever, at det at arbejde tæt sammen kan føre til gnidninger, men samtidig kan det styrke relationen, hvis der er en gensidig forståelse for hinandens styrker og udfordringer. Det er en fordel at have en tæt relation, men det kan samtidig betyde, at beslutninger bliver mere personlige og følelsesladede, uddyber DI-chefen.
For den ældre generation er det også kunsten at give slip på livsværket og samtidig have tillid, at børnene kan tage over.
- Mange oplever en identitetskrise, når de træder tilbage, og det er afgørende at have en plan for, hvad der skal ske bagefter. Jens-Christian Møllers strategi med at engagere sig i Nigeria viser et godt eksempel på, hvordan en ejerleder kan finde nye veje og samtidig bidrage med sin erfaring i en ny kontekst, siger hun.
Desuden viser Jens-Christian en styrke i at lade datteren tage over.
- Forskning viser også at ejerledere er mere tilbøjelige til at se deres sønner som mere oplagte til at overtage virksomheden, men heldigvis er dette ikke tilfældet hos Jens-Christian Møller, siger Pernille Erichsen.
DI-chefen peger bl.a. på forskningen om Next Gen for ejerledere fra Center for Ejerledede Virksomheder, hvor Copenhagen Business School (CBS) og Industriens Fond har belyst forskelle mellem sønner og døtre i forbindelse med overtagelse af ejerledede virksomheder.
Desuden viser en undersøgelse fra CBS, at i familier med både sønner og døtre det otte ud af 10 gange sønnen, som bliver direktør efter et generationsskifte.
Fakta
Eryk Group
- Jens-Christian Møller grundlagde BIC Electric i Danmark og Polen i 2004 sammen med sin hustru Lucja Kalkstein.
- Firmaet blev omdøbt til Eryk Group i 2020.
- Firmaet installerer produktionsudstyr og leverer IT services kloden rundt.
- Eryk Group har i dag selskaber i Danmark, Polen og Nigeria.
- Beskæftiger ca. 300 medarbejdere, hvoraf hovedparten er ingeniører, programmører og elektrikere.
- Læs mere om Eryk her.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.