Virksomheders bæredygtighedsarbejde skal gøres enklere
I stedet for at bruge tiden på at reducere vores miljøpåvirkning og udvikle en grønnere forretning, bruges virksomheder i højere grad tiden på at studere lovgivning, udarbejde tørre analyser og indtaste tal i Excel, skriver Henrik Karup Jørgensen, adm. direktør for Nopa Nordic og bestyrelsesleder for brancheforeningen VKH (Dansk Vask-, Kosmetik- og Husholdningsindustri), og Emil Fannikke Kiær, erhvervs- og medlemsdirektør, DI.
Kronikken er også bragt i Børsen
Erhvervslivet spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling. Derfor har vi i virksomheden Nopa Nordic arbejdet målrettet med vores bæredygtighed i over 30 år og gjort det til en helt central del af vores forretning.
Desværre har vi i de seneste år oplevet, hvordan fokus og ressourcer er gået fra den reelle bæredygtige udvikling og grønne initiativer i virksomheden til fokus på rapportering og efterlevelse af komplicerede krav, der ikke skaber megen konkret værdi. Hverken for os eller omverdenen.
I stedet for at bruge tiden på at reducere vores miljøpåvirkning og udvikle en grønnere forretning, bruges den nu i højere grad på – med hjælp fra eksterne konsulenter – at indstudere den seneste lovgivning, udarbejde tørre analyser og indtaste tal i Excel.
Mange har samme oplevelse
Nopa Nordic er ikke nogen kæmpestor virksomhed. Men med lige over 250 medarbejdere er vi blevet omfattet af EU’s mange rapporteringskrav, og det kan mærkes i det daglige arbejde. Som medlem af Danmarks største erhvervsorganisation, DI – Dansk Industri, ved vi, at mange andre har samme oplevelse.
Derfor er det meget positivt, at Ursula von der Leyen og resten af EU-Kommissionen nu har besluttet at gå til kamp mod de administrative byrder for erhvervslivet – og have fokus på reguleringen af bæredygtighedsrapportering med den annoncerede ”Omnibus”.
Kommissionens ambition er at reducere byrderne med 25 procent i løbet af første halvår af 2025. Det er en helt nødvendig målsætning, for EU’s konkurrencekraft er udfordret. Ikke mindst på grund af den enorme mængde byrdefuld regulering, der er kommet i de seneste år.
Se med på webinar om Omnibus den 5. marts
Regler står ikke mål med værdiskabelsen
Som virksomhed og erhvervsorganisation bakker vi fuldt op om EU’s Green Deal og de høje ambitioner for bæredygtig omstilling. Vi skal ikke sænke ambitionerne om klima og grøn omstilling en millimeter, men vi er nødt til at fokusere skarpt for at få det til at ske i praksis.
Men vi må også konstatere, at reglerne for virksomheders rapportering er for komplekse og ikke står mål med værdiskabelsen. Der er fundamentale udfordringer i selve rapporteringskravene, som ikke afspejler virkeligheden. Det skal fikses.
Formålet med reguleringen af bæredygtighedsrapportering var at skabe ensrettede regler og standarder på tværs af EU’s lande, der samtidig tager hensyn til de mindre virksomheder. Det formål bakker vi fortsat op om, men det er ikke der, vi er endt.
Derfor er det positivt, at Kommissionen også vil kigge på størrelsesgrænserne for de omfattede virksomheder. Selvom det formelt set kun er store og børsnoterede virksomheder, der er eller bliver omfattet af lovgivningen, så oplever de mindre også at blive mødt med komplekse krav direkte afledt af direktivet for bæredygtighedsrapportering (CSRD), taksonomirapportering og en lang række andre EU-direktiver. Det har aldrig været hensigten.
Læs også: Populært feriecenter drukner i regelvanvid
Direktiv implementeres forskelligt
Samtidig ser vi desværre, at de europæiske lande implementerer direktivet meget forskelligt. I Danmark har vi implementeret direktivet som vedtaget, mens mange lande har udskudt implementeringen – f.eks. Sverige, og andre slet ikke har implementeret det endnu – f.eks. Tyskland. Det er en kæmpe udfordring, når man som Nopa Nordic har Sverige og Tyskland som vigtige markeder. Vi skal efterleve omfattende krav til rapportering, som vores tyske og svenske konkurrenter slet ikke skal leve op til.
Det er selvfølgelig fuldstændig uacceptabelt, at danske virksomheder underlægges store administrative byrder, mens virksomhederne fra andre europæiske lande kan undlade at gøre det samme.
Betyder ønsket om forenklinger så, at danske virksomheder ikke længere skal arbejde med bæredygtighed?
Nej, på ingen måde. Den grønne omstilling er kommet for at blive. Virksomheder skal fastholde de tårnhøje ambitioner og deres arbejde med bæredygtighed. Men EU skal gøre det enklere at indfri dem. Rapporteringsbyrden skal mindskes, så vi kan fokusere på at udvikle og skabe en mere bæredygtig forretning. Og vi skal have skabt det 'level playing field' på tværs af alle EU-lande, der oprindeligt var formålet med lovgivningen.
Læs også: DI: Godt at regeringen vil forenkle regler for rapportering
Lad os fremme reel bæredygtig udvikling
Nopa Nordics erfaring viser klart, at rapporteringskravene koster mange ressourcer, der desværre ikke altid står mål med den værdi, de giver. Det er ressourcer, der i stedet burde bruges på at skabe reel bæredygtig udvikling og omstilling. Det er tankevækkende og viser, hvor stor en byrde den nuværende lovgivning udgør.
Lad os arbejde sammen for at skabe en mere effektiv og værdiskabende lovgivning, der fremmer reel bæredygtig udvikling i stedet for at hæmme den. Virksomhedernes strategiske arbejde med bæredygtighed skal ikke kun ske for rapporteringens skyld, men fordi det giver mening og skaber værdi og dermed gør en reel forskel.
Se med på webinar om Omnibus den 5. marts
Gør din virksomhed mere bæredygtig
Bliv klogere på bæredygtighed og de kommende krav til øget rapportering. DI hjælper dig med at komme igang med den bæredygtige omstilling.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.