AI trak mest opmærksomhed til SMV Dagen
Der var rekorddeltagelse, da DI holdt SMV Dagen 2025. Særligt mulighederne i kunstig intelligens vækkede deltagernes nysgerrighed.
Der var både trusler og udviklingsmuligheder på programmet, da Dansk Industri (DI) den 10. marts holdt SMV Dagen 2025. Over 600 deltagere var mødt frem til dagen, der foruden god mad og rigelige netværksmuligheder bød på et fagligt program med fokus på henholdsvis rekruttering og ledelse af unge, AI, beredskab samt udvikling af den professionelle bestyrelse. Som rosinen i pølseenden fortalte foredragsholder Pia Hauge om, hvordan en power pause kan ”booste din produktivitet, sænke dit stressniveau og tage din kreativitet til nye højder”.
Inden det kom så vidt var adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI, på scenen til paneldebat med Margrethe Vestager, forhenværende ledende næstformand for Europa Kommissionen samt Tommy Ahlers, tidligere minister og nuværende formand for Concito.
De tre blev interviewet af moderator Nynne Bjerre Christensen under emnet ”Verden i forandring - hvad betyder det for din SMV?”. Til det emne havde Lars Sandahl Sørensen den opmuntrende besked, at verden jo har været i markant og hastig forandring længe, og at Danmark og danske virksomheder viser sig at have gode evner til forandring.
- Om tre år sidder vi her igen og taler om en verden, der er forandret. Så nu som altid gælder det for SMV’erne om evnen til at finde smuthullerne, og de små nicher, hvor de kan gøre sig gældende. De danner rygsøjlen i dansk erhvervsliv, og hvis det ikke var for dem, var der heller ikke nogen superstjernevirksomheder. Dem, der kommer til at klare sig godt, er dem, der acceptere forandringerne hurtigt, og handler efter dem, sagde Lars Sandahl Sørensen.
Læs også: Virksomhed fra Birkerød vinder DI pris for at sætte skub på rent spildevand
Artiklen fortsætter under billedet

Alumichem hædres med DI’s Initiativpris 2024 for deres innovative løsninger, som fjerner tungmetaller fra spildevandet.
Foto: Foto: Lasse Lundberg AndreasenGør i dag, hvad du før gjorde i morgen
Når det er sagt, var alle tre deltagere meget klare i spyttet omkring nødvendigheden af at styrke konkurrenceevnen. Ikke blot i Danmark men i hele Europa.
- Vi har slappet alt for meget af i Europa. Vi har fået billig energi fra Rusland, billigt forsvar fra USA og billig forsyning fra Kina. Nu skal vi vågne op og finde måder at forandre Europa, så vi stadig kan gøre det ordentligt om 10-15 år, sagde Tommy Ahlers.
Det skal ifølge Margrethe Vestager ske hurtigt.
- Vi har slukket lyset bag os, og verden er for altid forandret. Fremfor alt er der kæmpe behov for tempo. Alt det, vi før kunne gøre i morgen, skal vi i gang med at gøre i dag. Det gælder eksempelvis digitalisering, som kan skabe store produktivitetsforbedringer. Det er nødvendigt for midt i al den store fokus på at styrke det europæiske forsvar, er det nødvendigt at huske på de produktivitetsforbedringer, der skal skabe finansieringen, sagde Margrethe Vestager.
Læs også: DI: Godt at EU rydder op i byrdefuld bæredygtighedsrapportering
Kom i gang med AI
Panelet var også enige om, at danske SMV’er skal frem i bussen, når det gælder kunstig intelligens.
- Jeg holder mest øje med startups og har mindre viden om SMV’er. Derfor ved jeg, at der sidder investorer derude, der har våde drømme om fremtidens AI-drevne virksomheder. Men det kan ligeså godt være jer SMV’er der tager den gevinst hjem. AI skal ind i kernen af virksomhederne og så skal I drømme om at tredoble størrelsen af jeres virksomheder med samme antal medarbejdere, sagde Tommy Ahlers.
Margrethe Vestager bakkede op og advarede om at lade frygt for lovmæssige begrænsninger sætte en bremse på udvikling.
- Der er så mange områder, hvor det bare er go, go, go med AI, sagde den tidligere konkurrencekommissær.
Opmuntring til brug af AI kom der også fra Lars Sandahl Sørensen, der fremhævede den stærke interesse, der var for konferencen AI for alle, som DI afholdt i starten af 2025.
- Der var mere end 1100 mennesker, der kiggede med. Den interesse skal belønnes med rammer, der giver plads til at eksperimentere, sagde Lars Sandahl Sørensen.
Læs også: Tisfinn og jeg så verdensrevolutionens komme fra en sofa
Artkiklen fortsætter under billedet

Mette Gyde Møller, vicedirektør i DI, styrede break out session om AI ved DI SMV Dagen 2025.
Foto: Foto: Lasse Lundberg AndreasenStærk interesse for AI
Interessen for AI viste sig også ved de efterfølgende break-out-sessions, hvor deltagerne kunne vælge mellem AI, beredskab eller udvikling af den professionelle bestyrelse.
Her blev lokalet med AI hurtigt fyldt med nysgerrige SMV’er, der fik praktiske råd og inspiration til brugen af AI fra DI samt AI-frontløberne Karen august Bækgaard fra Gram Equipment, Luka Dalum Fra Semler IT og Anna Katrine Matthiesen fra Vertica.
Alle tre frontløbere rådede både virksomheder og medarbejdere til at læne sig ind i mulighederne i AI, selv om det kan kræve nogle forsøg, før man finder den formel, der for alvor viser nytten af redskaberne.
SMV-deltagerne kunne dog nå to break-out-sessions, så der også var sikret godt fremmøde til sessionerne om beredskab og styrkede bestyrelser. Her blev det blandt andet påpeget, at alt for mange SMV’er ikke har godt nok styr på it-sikkerheden, og at ejerledere i mange SMV’er har svært ved at se den konkrete værdi, bestyrelsen tilfører.
Læs mere om disse emner her:
Den er gal med forventningsafstemningen mellem ejere og bestyrelser
Nye foruroligende tal for mindre virksomheder
På siderne herunder kan du finde mere hjælp fra DI:
Vi uddanner fremtidens ledere
Hos DI tilbyder vi et bredt udvalg af kurser, uddannelser og netværk, der udvikler ledere på alle niveauer.
Se alle tilbud for ledere herHold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.