En lukket affaldsspand er vel ikke for meget
Mekanikerlærling Emma Oxholm Pedersen har kæmpet for lukkede affaldsspande til bind. Hun var blandt debattørerne til konferencen ”sammen om ligestilling”, hvor det blev konstateret, at ligestillingen går for langsomt.
Der var stuvende fuldt i den store konferencesal i Industriens Hus, da Dansk Industri (DI), Lederne og DA fredag den 7. marts var gået sammen om arrangementet Sammen om Ligestilling.
Langt størstedelen af deltagerne var kvinder, mens scenen blandt andet var optaget af tre mandlige CEO’s: Christian Jensby, CEO i Deloitte, Ole Krogh Petersen, CEO i PFA og Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit.
De var sat stævne for at diskutere erhvervslivets rolle og retning. Men selv om alle tre virksomheder har klare mål for at få flere kvinder i ledelseslagene, erkendte de, at udviklingen går langsomt og ikke kommer til at ske, uden at det kommer til at gøre ondt.
- Det er jo rigtigt, at der er bedre resultater, når diversitet er succesfuldt implementeret. Men vi skal også erkende, at homogene grupper også fungerer godt. Så når vi skal bevæge os fra homogene grupper til diverse grupper er der en periode, hvor tingene fungerer dårligere, end de gør i de homogene grupper, sagde Christian Jensby, CEO i Deloitte.
Læs analysen: Stadig stor kønsskævhed i danske virksomheders topledelse
Fik lukkede affaldsspande på toiletterne
Før de mandlige CEO’s kom på scenen, var salen blevet inspireret af et mere diverst panel bestående af Emma Oxholm Pedersen, mekanikerlærling, Benjamin Bøgen Pedersen, bestyrelsesmedlem Saga, Matteo Taddei, international business og politik, CBS, Ida Rathje Ravnborg, journalist og Sia Seidler Berro, projektleder i DI (og vinder af DR-programmet Cheferne - jagten på talent).
De gav her især udtryk for, hvordan de selv arbejdede for en mere ligestillet fremtid. Samt hvordan de mener, udviklingen kan påvirkes, så ligestillingen får bedre vilkår fremover. Her fortalte Emma Oxholm Pedersen blandt andet om, hvordan hun har måttet kæmpe for at få separate omklædningsfaciliteter til kvinder og toiletter med lukkede affaldsspande til bind og tamponer.
- På en arbejdsplads fik jeg at vide, at jeg kunne møde og gå et kvarter senere end mine mandlige kolleger, så jeg kunne have omklædningsrummet for mig selv. Men jeg skal jo have mulighed for at møde og gå på samme tid som mændene. I begyndelsen når jeg kom med den slags krav, fik jeg at vide, at jeg da godt nok var feminist, men nu er det blevet nemmere at tale om, sagde Emma Oxholm Pedersen.
Læs også: ”Cheferne” gav programvinder tre personlige øjenåbnere
30 år til ligestilling er for længe
Emma fik stor ros for sin gennemslagskraft fra medpaneldeltager Matteo Taddei. Men han mente samtidig, at der er behov for også at skabe plads til mennesker, der ikke ville kunne gøre det samme.
- Jeg tror, det er vigtigt, at vi skaber nogle rum, hvor der er mangfoldighed og inklusion, så man kan komme ind, selv hvis man er en lidt stille person. Og der er er behov for en indsats, for hvis vi fortsætter udviklingen i samme tempo som nu, er der først lige mange kvinder og mænd på ledelsesgangene om 30 år. Det, synes jeg, er for lang tid, sagde Matteo Taddei.
Den samme konklusion er Michael Thouber, direktør i Ny Carlsbergfondet. Han fortalte, at mandlige kunstnere er massivt overrepræsenterede på udstillinger og gallerier, selv om der er mindst ligeså mange kvinder, der uddanner sig indenfor kunsten.
- Derfor indså jeg i 2019 efter 20 år, hvor jeg har kæmpet imod kvoter, at det er nødvendigt med positiv særbehandling for at skabe ændringer. Derfor indførte jeg kvoter for indkøb, mens jeg var direktør for Kunsthal Charlottenborg. Det åbnede en helt ny verden for mig, og det har givet mig en fuldstændig ny begyndelse i mit fag, sagde Michael Thouber.
Læs også: Generationsskifte tog et årti – nu gør hun klar til det næste
Livlig debat om kvoter
Michael Thouber var på scenen til debat under overskriften ”Normer og kultur på spil i ligestillingsdebatten”. De øvrige deltagere var Birgitte Borup, kulturredaktør på Berlingske, Henriette Laursen, direktør i KVINFO og Sólbjørg Jakobsen, MF og ligestillingsordfører for LA. Og han kom i passioneret diskussion med Sólbjørg Jakobsen, som ville have større anerkendelse af andre værdier end ligelig fordeling mellem mænd og kvinder.
- Man kan jo have arbejdspladser med 20 procent kvinder og 80 procent mænd, der fungerer fantastisk, mens du kan have arbejdspladser med helt ligelig fordeling, hvor chefen er en kæmpe idiot. Jeg ved godt, hvor jeg helst ville arbejde. Derfor skal vi også anerkende, at der er andre mål og værdier, der er værd at stræbe efter, sagde Sólbjørg Jakobsen.
Efter dagens debatter kom direktørerne fra værterne i DI, Lederne og DA på scenen igen og takkede deltagerne for inspirerende oplæg.
- Jeg er ved at være godt træt af at tale om, at der er udfordringer med ligestilling. Nu skal vi tale om løsningerne, som vi har fået mange gode input til i dag. Man kan mærke, at der er stærk puls, og så ved vi, at der sker noget, sagde Lars Sandahl Sørensen.
Læs også: Jytte fra regnskab har 55 års jubilæum
Find meget mere information og tilmeldig din virksomhed "Diversitetsløftet"
Vi uddanner fremtidens ledere
Hos DI tilbyder vi et bredt udvalg af kurser, uddannelser og netværk, der udvikler ledere på alle niveauer.
Se alle tilbud for ledere herHold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.