Den 54-årige Evita Rosdahl husker, hvor forskrækket hun blev, da ansvaret som ejerleder blev hendes. Det samme skal hendes datter ikke opleve, hvis hun en dag overtager stafetten.

Foto: JEROS
06.03.25 DIB Nyheder

Generationsskifte tog et årti – nu gør hun klar til det næste

Døtre i bestyrelsen og virksomheden delt op i regnskaberne. Belært af egne erfaringer gør ejerleder Evita Rosdahl sin virksomhed klar til muligt generationsskifte i god tid.

10 år. Så længe tog det for Evita Rosdahl at overtage sin fars livsværk ved et generationsskifte - lige fra hun fik overdraget de første aktier, til hun i 2012 stod med det fulde ejerskab af JEROS A/S i Ringe.  

Forinden var der endda gået år, hvor den tidligere reklamefotograf overvejede om det overhovedet var en god idé at stille sig i spidsen for virksomheden, der har succes med at fremstille industrielle opvaskemaskiner til en bred vifte af kunder kloden rundt.

- Jeg vil endda sige, at vi kom for sent i gang med forberedelserne. Alene rent økonomisk var der jo en stor udfordring, for jeg skulle jo rejse en del kapital bare for at købe mig ind og igen senere for at betale den skat, som blev krævet ved generationsskiftet. Det lykkedes heldigvis ikke mindst takket være en god bank i ryggen, der troede på projektet, og selvfølgelig også fordi firmaet havde en værdi, fortæller hun.

Orden i penalhuset 

Belært af det lange forløb, da hun selv tog over, er hun derfor allerede i gang med at sikre en mere enkel overgang til et muligt næste generationsskifte.

- Generelt kan det være ret uoverskueligt og relativt dyrt for en mindre virksomhed at få den proces på skinner uden at gøre noget forkert. Det giver jo en risiko for at komme for sent i gang, siger Evita Rosdahl og fortsætter:

- Men der vil jeg ikke stå, når det bliver tid at give stafetten videre. Derfor er vi i gang med at gøre klar til et nyt generationsskifte, selv om det ikke aktuelt på den korte bane. Det handler om at trimme penalhuset i ret tid.

Og orden er der i nu i JEROS’ penalhus. Virksomheden er spaltet op i flere enheder, hvor bygninger og selve firmaet er organiseret i hvert sit selskab.  

- Uanset om virksomheden skal overdrages til andre i familien, eller om der kommer en køber udefra, så giver den øvelse god mening, for det giver et mere anskueligt billede af virksomhedens drift. Det giver en mere præcis beskrivelse af, hvor værdierne er i JEROS, forklarer Evita Rosdahl.

Artikel fortsætter under foto

På fabrikken i Ringe produceres der pladerensere, grovopvaskere og hygiejneløsninger til fødevareindustrien.

Foto: JEROS

Ingen pligt - men en mulighed

Ejerlederen holder også døren åben for at næste generation Rosdahl kan tage over. Hendes ældste datter Mathilde Marie Rosdahl er således med i bestyrelsen, på samme måde som Evita selv trådte ind i bestyrelsen som første skridt i hendes generationsskifte.

- Mathilde skal selvfølgelig vælge den vej, hun drømmer om. Det er ikke en forventning fra min side, at hun tager over, med mindre det er det, hun ønsker. Under alle omstændigheder giver det mening, at hun får nogle mere konkrete erfaringer fra driften af virksomheden, siger Evita Rosdahl og fortsætter:

- Jeg husker selv, hvordan jeg blev lidt forskrækket over det ansvar, man kommer til at stå med. Derfor er det godt, at Mathilde ikke er på helt blank bund, hvis en dag det pludseligt bliver aktuelt. Selvsamme process skal lillesøster Celine Sofie Rosdahl også senere igennem, så begge piger er klædt på. Og hvis det ikke kommer på tale vil det formentlig også være enklere at finde en ny køber til virksomheden.

Dygtige mænd og kvinder

For Evita Rosdahl er det ikke et tema, om det er en søn eller en datter, der får ansvaret for at drive virksomheden videre. Det var ikke noget hun selv skænkede mange tanker, da hun selv tog over.

- Jeg er tit blevet spurgt, men det har ikke været noget, som jeg selv har lagt noget særligt i. Der er jo nok nogen, som vil mene, at der er en forskel, men vi har så mange dygtige mænd og kvinder, der har bevist, at de er gode til at drive virksomhed, uanset om den ene er mere risikovillig eller omhyggelig end den anden. Så mod er der masser af uanset kønnet og det er jo fantastisk, siger hun.

Artikel fortsætter under foto 

JEROS har 58 medarbejdere på fabrikken i Ringe. 80 procent af produkterne sælges på eksportmarkeder.

Foto: JEROS

Bedre vilkår for generationsskifte

I lyset af hendes egne erfaringer med overtage en familieejet virksomhed er Evita Rosdahl positiv over, at  Folketinget nu vil gøre det mere enkelt og attraktivt at generationsskifte. Et flertal har fremlagt et forslag, der bl.a. giver retskrav på en skematisk værdiansættelse af familiefirmaet, udvider definitionen af nær familie og sænker bo- og gaveafgiften til 10 pct.

- Det kan få betydning for mange familieejede virksomheder. Som reglerne er nu har mange haft rigtigt svært ved at rejse nok kapital til et generationsskifte. Desuden er det så komplekst i dag, at det ofte udskyder og forhindre beslutningen om at generationsskifte. Det er ikke alle, som er risikovillig og indstillet på at bruge 10 år eller mere på den proces. Ændringerne kan forhåbentlig gøre processen hurtigere og mere enkelt, siger hun.

Den 54-årige ejerleder pointerer samtidig, at netop familieejede virksomheder er en del af Danmarks rygrad, som har betydning for lokalsamfundet, skaber arbejdspladser og sikre dansk produktion.

- Det er enormt trist og et stort tab, når man høre om driftige, mindre virksomheder, som ikke er i stand til at generationsskifte. Det betyder jo, at de virksomheder risikerer at lukke, eller sælges til nye ejere, der ikke altid sikre den lokale forankring og de lokale job. Det håber jeg, at bedre vilkår kan være med til at forhindre, siger Evita Rosdahl.

Læs også: Ny CEO - Min far er min barselsvikar

DI: Det bliver enklere og billigere

De forbedrede vilkår kan blive vedtaget i Folketinget i begyndelsen af april måned, og rådgivere mærker allerede nu en stigende interesse i at generationsskifte. Også i DI er interessen stor, fortæller skattepolitisk chef, Jacob Bræstrup.

- Lovforslaget har været meget længe undervejs, fordi spørgsmålet om vilkårene for generationsskifte desværre har splittet de politiske blokke i årevis. Men nu er der heldigvis meget bred politisk opbakning bag et forslag, som giver familievirksomhederne de mest markante forbedringer i 25 år, siger han.

De nye regler vil – når de er vedtaget - sikre, at de familieejede virksomheder kan fortsætte deres indsats for at udvikle og vækste deres livsværk til gavn for dansk erhvervsliv og det danske samfund, uden at blive bremset af en tung og uoverskuelig proces, når stafetten skal gives videre til næste generation.

- Evita Rosdahl måtte bruge 10 år på at overtage JEROS fra sin far, og var næsten ved at opgive undervejs. Det er i sig selv et godt eksempel på, hvor svært det har været, og hvad risikoen er, når man har bøvlede regler, der skaber usikkerhed og dræner virksomhederne for kapital på et i forvejen meget sårbart tidspunkt. Nu bliver det heldigvis både enklere og billigere at generationsskifte, siger Jacob Bræstrup.

Se mere om de nye regler for generationsskiftet her  

Evita Rosdahl og JEROS gør en stor indsats for at uddanne fremtidens faglærte og blev i 2024 hædret for 3. gang som Region Syddanmarks bedste læreplads. Prisen overrækkes af DI Fyn og Lærepladsfællesskabet.

Foto: Foto: JEROS

Fakta

JEROS A/S

  • Knud Rosdahl grundlagde JEROS i 1963 i Odense og startede en produktion af pladerensere.
  • I 1972 blev produktionen udvidet til grovopvaskere og hygiejneløsninger til fødevareindustrien.
  • I 1990 flyttede virksomheden til Ringe.
  • 80 pct. af virksomhedens opvaskere og pladerensere sælges på eksportmarkeder.
  • JEROS har 58 medarbejdere.
  • Evita Rosdahl startede i virksomheden i 1994.
  • Og blev adm. direktør og eneejer af JEROS i 2012.
  • Evita Rosdahl er medlem af bestyrelsen for DI Fyn og repræsentantskabet for Fremstillingsindustrien

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jacob Bræstrup

Jacob Bræstrup

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3426
  • Mobil +45 2020 3232
  • E-mail jcb@di.dk

Relateret indhold