"Hvis alle havde en arbejdsplads som vores, har man en god arbejdsplads," siger Jytte Nielsen. Den 16. marts 2025 har hun 55 års jubilæum hos Autohuset Kronsbjerg.

Foto: Autohuset Kronsbjerg
04.03.25 DIB Nyheder

Jytte fra regnskab har 55 års jubilæum

At være en ung kvindelig leder i 70'erne i en mandsdomineret bilbranche var ikke et problem for Jytte Nielsen, der kan fejre 55 års jubilæum i Autohuset Kronsbjerg. Hun mener, det hele handler om gensidig respekt.

Jytte Nielsen, økonomichef i Autohuset Kronsbjerg, har taget hele turen med fra manuelle skrivemaskiner til kunstigt intelligente skriveassistenter. Hun er blevet 75 år og har tilbragt de 55 af dem på samme arbejdsplads. 

De seneste godt 20 år har hun haft titel af økonomichef og ved derfor et og andet om ledelse. Men starten som regnskabschef i midten af 1970'erne var alt andet end nem. 

- Udfordringen var ubetinget, at de vendte ryggen til mig, fordi jeg havde været der i fem år som almindelig kontorassistent på samme måde, som de var. Der var kold luft, og det var svært for mig, fortæller Jytte Nielsen.

Derfor tog hun den store samtale med hver eneste af dem og spurgte dem om, hvorfor de pludselig vendte hende ryggen.

- Jeg tror, de blev overraskede over, at jeg konfronterede dem direkte. Måske blev de også lidt flove over, de havde været sådan. Men efter den runde samtaler fik jeg ro på. Jeg var jo heller ikke pludselig blevet en anden. Jeg havde blot fået et større ansvar. Og så har det fungeret lige siden, fortæller Jytte Nielsen.

Læs også: ”God ledelse får alt for lidt opmærksomhed”

Medarbejdere hænger ved

Faktisk har det fungeret så godt, at nyansættelser er den ledelsesdisciplin, som Jytte Nielsen har brugt mindst tid på. Blot fire nyansættelser er det blevet til. Ifølge Jytte Nielsen skyldes det, at medarbejderne fra dengang har hængt ved, og når en ny medarbejder så endelig er begyndt hos Kronsbjerg, “er de ikke til at få ud ad døren igen”.

- Selvom vi har det sjovt, så har jeg ikke siden haft problemer med at sætte mig i respekt. Det har vel også ligget i min opdragelse, at man konfronterer mennesker. Man stikker ikke bare halen mellem benene, siger Jytte Nielsen.

Regnskabsanalytiker vs regnskabskyndig 

En anden stor udfordring, som berørte både fagligheden og forholdet til hendes egen chef, var lige ved at tage pippet fra hende.

- Min chef John Munk kommer fra bankverdenen og er ekstern regnskabsanalytiker, hvor jeg er intern regnskabskyndig, og vi var i starten ikke helt enige om, hvordan vi skulle lave et regnskab. Han havde det store overblik, hvor jeg var nede i detaljerne og petitesserne. Men igen tog vi snakken, og da jeg så begyndte at aflægge regnskab for ham, ville han oven i købet have det endnu mere specificeret. Men det har været det eneste tidspunkt, hvor jeg har tænkt, at nej nu finder jeg noget andet. Men heldigvis blev det jo sådan, at vi sammen fandt ud af det, siger Jytte Nielsen. 

Læs også: Sandahl: ”God ledelse kræver oprigtig interesse i andre mennesker”

Kvinder, biler og retfærdighed

At være en ung kvindelig leder i 70'erne i en mandsdomineret bilbranche var ikke et problem for Jytte Nielsen, som “hjemmefra” vidste, hvordan hun skulle tackle mændene.

- Jeg har haft den samme kæreste og mand siden, jeg var 16. Han er mekaniker, og vi kørte til ræs på Jyllandsringen og den slags, så jeg var godt inde i den verden og interesserede mig for biler. På den måde blev jeg jo også lært op af min mand til at tale med mekanikerne, siger hun.

Fra starten af sin ledergerning var Jytte Nielsen optaget af én ting:

- Jeg ville være retfærdig. Alle kan begå fejl, men det har heller aldrig været et problem for mig at sige til en medarbejder, at det der kan du godt gøre bedre. Medarbejderne har altid vidst, hvor jeg ville hen og har fulgt op på det, siger hun.

Læs også: Familieeje - Ansvaret giver kæmpe muligheder

Forandring er spændende 

I den periode Jytte Nielsen har været leder har der været store ledelsesmæssige skift af fokus i virksomhederne; Fra kontrol til tillidsbaseret ledelse; Fra hierarki til flade strukturer; Fra snævert økonomisk fokus til bæredygtighed og purpose. Men hun er aldrig gået død i forandringerne.  

- Vi har jo som andre været igennem seancerne med ISO-certificeringer, set vores importørled igennem på alle ledder og kanter og hvor vi er gået efter at være gode til først det ene og så det andet. Nu er det så diversitet og CO2, vi arbejder med. Men det har alt sammen været spændende, og det er jo også derfor, man fortsætter - fordi der hele tiden kommer nye udfordringer. Og når man så samtidig har været i branchen i mange år, bliver det trods alt lettere, siger hun.

Til dagens nye, unge ledere - både mandlige og kvindelige - lyder rådet fra Jytte Nielsen:

- I skal bare behandle jeres medarbejdere med respekt. Det hele handler om gensidig respekt. Hvis medarbejderne føler sig trygge, præsterer de også bedre.

Læs også: ”Cheferne” gav programvinder tre personlige øjenåbnere

Ledelse før og nu

Jyttes fokus på ti ledelsesbegreber 

Jytte Nielsen har sat tal på, hvor meget fokus hun har haft på gængse ledelsesmæssige begreber - dengang hun startede som leder i midten af 70’erne og i dag - på en skala fra 0-10, hvor 10 er det største fokus.

Kommunikation: 9-9
Beslutningstagning: 3-7
Motivation: 5-7
Strategi: 3-6
Empati: 8-8
Delegation: 5-9
Forandring: 4-8
Innovation: 3-9
Kultur: 8-8
Ansvar: 9-9

Jytte giver ikke “karakteren” 10, fordi "man altid kan gøre det bedre og have et større fokus."

Julefrokosten har flyttet sig

Arbejdskulturen og normerne på danske arbejdspladser har flyttet sig en del fra 1970 til 2025. Fx er julefrokosten hos Kronsbjerg i dag noget anderledes, end da Jytte Nielsen begyndte i virksomheden.

- Det er blevet meget bedre. Da jeg startede var der ved julefrokosterne sat et skel mellem mekanikerne og funktionærerne, og det er der jo ikke mere. Nu er vi alle samlet. Hvad det angår, er det blevet betydeligt bedre, end da jeg startede. Og de nye lærlinge, vi har på værkstedet, er meget sociale, så det er virkeligt godt, siger hun. 

Hun lægger stor vægt på det sociale, hvor man fx tager ud og bowler og laver mange andre aktiviteter sammen.

- Kronsbjerg er et meget socialt firma, og det har det været gennem alle årene. Hvis alle havde en arbejdsplads som vores, har man en god arbejdsplads, siger hun.

Læs også: Cathrin vil gøre noget ingen kvinde før har gjort

Lader sig ikke skræmme af krav

Jytte Nielsen, der 16. marts 2025 har 55 års jubilæum hos Kronsbjerg, har planlagt at slutte tiden i Autohuset med at aflevere 2025-regnskabet til sin chef. Det bliver helt sikkert vemodigt, men der er dog noget, hun ikke misunder sine efterfølgere:

- Det er alt det, vi bliver pålagt udefra; EU-krav og regler i det hele taget. Men måske er det også fordi, man er så gammel og spørger, hvad skal det gavne, hvad skal det være godt for. Men igen; Er det noget, vi skal gøre, så gør vi det jo også. Man skal heller ikke lade sig skræmme, siger Jytte Nielsen.

Læs også: DI: EU-rapportering om bæredygtighed har taget overhånd


Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Pernille Erichsen

Pernille Erichsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3092
  • Mobil +45 2724 2905
  • E-mail peer@di.dk

Relateret indhold