Lønhop til soldater: Bolværk udenom regeringen værner om dansk model
Folketingets partier er positive overfor højere løn til danske soldater, viser rundspørge. Ansvarlige politikere må og skal finde en løsning, som respekterer den danske model, pointerer DI.
Der er bred politisk enighed om at se på bedre lønninger til danske soldater i forbindelse med, at der nu skrues op for investeringerne i Danmarks forsvar. Det viser en rundspørge blandt Folketingets partier, som DI Business har gennemført.
Dog er svarene mere blandede, når der spørges ind til finansieringen af et ekstraordinært lønhop – og om det skal holdes inden for rammerne af den danske model. Sidstnævnte ser DI som afgørende for den danske konkurrenceevne, som skal finansiere både velfærd og øgede investeringer i forsvar.
- Vi kærer os alle om at passe på Danmark, hvilket kræver massive investeringer i øget forsvar og sikkerhed. Men det er de konkurrenceudsatte eksporterende virksomheder, der fortsat skal sætte lønniveauet i Danmark og på ingen måde den offentlige sektor. Økonomisk ansvarlige politikere ville finde en løsning inden for rammerne af den danske model, således, at hvis nogen skal stige meget i løn, så er der andre der skal stige lidt mindre. I den sidste ende er den danske model nemlig en vigtig del af fundamentet under vores velstående samfund og den indtjening, som finansierer investeringerne i mere forsvar, siger DI’s politiske direktør Morten Høyer.
DI: Brug for solid opbakning
Den politiske direktør hæfter sig ved, at rundspørgen viser, at der i blandt partierne rundt om regeringen er klarest opbakning til at stå vagt om den danske model:
- Det svæver i vinden, om S efter at have skabt trist præcedens med lønløftet i sidste valgkamp nu igen er klar til at ofre den danske model, på samme måde som jeg må forstå, at Moderaterne virker til at være det. Jeg tolker Venstre således, at de har forstået alvoren, men en ansvarlig regeringstop bør samlet og tydeligt slå fast, at man evner at prioritere, således at sympatiske ekstra lønstigninger til én gruppe offentligt ansatte medfører tilsvarende mindre stigninger til andre offentligt ansatte, siger Morten Høyer og fortsætter:
- Til gengæld er det meget positivt, at der tegner sig et tydeligt forsvarsværn til beskyttelse af den danske model, bestående af Danmarksdemokraterne, LA, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre. Det glæder mig med ansvarlige tilkendegivelser fra disse partier. Så jeg håber virkelig, at disse partier holder fast i de videre drøftelser i forligskredsen, slutter Morten Høyer.
Nedenfor følger det fulde overblik over ni partiers holdning til højere løn med regeringspartierne først:
Regeringspartier vil forbedre vilkår
Moderaternes finansordfører Charlotte Bagge Hansen er ikke i tvivl om, at soldaterne skal have mere i løn:
- En konstabels løn med tillæg ligger f.eks. på 24.000 kroner. Det står ikke mål med den store indsats de yder, og at de sætter livet på spil på og må lide afsavn i forhold til familien, når de er er udsendt i længere perioder, siger hun, og tilføjer:
- Jeg er åbne for at se på alle modeller for at finansiere, at vores soldater får mere i løn.
Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen er enig i at der skal gøres mere for at skabe gode arbejdsforhold for soldaterne.
- Derfor er der blandt andet i regi af Forsvarsministeriet nedsat en arbejdsgruppe, der skal undersøge ansættelsesvilkår og incitamenter for vores dygtige soldater. Resultatet af det arbejde skal vendes politisk, så vi skal ikke kortslutte arbejdsgruppens arbejde nu, og desuden er løn et overenskomstspørgsmål, hvilket skal respekteres, siger han.
Venstre peger samtidig på, at der arbejdes på at rette op de fysiske rammer på kasernerne, med at indkøbe rigtig meget nyt materiel til soldater i alle dele af Forsvaret, mens mulighederne bliver styrket for at, at soldaterne kan få betalt uddannelse efter endt tjeneste.
Socialdemokratiet er mere kortfattet. Partiets presseafdeling henviser til statsminister Mette Frederiksens kommentar i TV Midtvests program ”Så’ det sagt” , hvor hun ifølge BT forklarede, at soldaternes løn og arbejdsvilkår indgår i regeringens overvejelser om at styrke det danske forsvar.
Respekt for den danske model
De øvrige partier vil se på forbedringer inden for rammerne af den danske model:
- Vi står overfor en kæmpe oprustning af vores forsvar, og ligesom vi skal have mere krudt og flere kugler, så skal vi selvfølgelig også kigge på, hvordan vi bedre kan rekruttere og fastholde vores soldater. Det handler både om løn- og arbejdsvilkår, og jeg mener også, vi skal kigge på en lønforhøjelse, siger Danmarksdemokraternes forsvarsordfører Lise Bech og uddyber:
- Vi har naturligvis respekt for den danske model, og derfor er det også klart, at en lønforhøjelse vil skulle ske indenfor rammerne af de samlede offentlige lønstigninger.
Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach påpeger, at det er vigtigt, at vi får sat ind nu, og at vi får en proces startet så hurtigt som muligt, der sikrer, at det bliver mere attraktivt at søge ind i Forsvaret.
- Der er meget, man kan gøre. Det handler om arbejdsmiljø, uddannelsesniveau, faciliteter og selvfølgelig også løn, hvor vi mener, at soldaterne skal have højere løn, siger Carsten Bach og uddyber:
- Vi er villige til at drøfte alle tænkelige løsninger med respekt for den danske model, så vi sikrer, at der sker noget hurtigt. Det vigtigste er, at regeringen kommer på banen nu.
Dansk Folkeparti er enig. Partiet vil både have lønforhøjelser og holde det inden for rammerne af den danske model.
- Vi ser meget gerne, at der prioriteres højere løn til vores soldater, men det skal ske inden for rammerne af den danske model. Det kan eksempelvis konkret ske ved, at de mange kolde hænder, som primært bidrager til øget bureaukrati, får en mindre lønstigning end ellers, siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Alex Ahrendtsen.
Skal ikke ramme private virksomheder
Konservative vil også have højere lønninger og politisk ordfører Frederik Bloch Münster peger over for DI Business på, at vi er i en situation, hvor mange års politisk svigt af forsvaret betyder, at vores evne til at forsvare Danmark på ingen måde står mål med det trusselsbillede, vi befinder os i.
- Det drejer sig om nationens sikkerhed, og derfor har vi italesat et behov for, at forsvarschefen kommer med sit bud på, hvordan vi fastholder personel i Forsvaret. Dog skal det gøres på en ansvarlig måde, der ikke rammer private virksomheder og som holder sig indenfor den danske model, siger han.
De Radikales beskæftigelsesordfører Samira Nawa anerkender fuldt ud, at Forsvaret har store udfordringer med at fastholde og tiltrække personale. I stedet for at lave hurtige lappeløsninger mener partiet, at der er brug for en samlet strategi for personelområdet i Forsvaret. Udgangspunktet er, at vi skal have et mere højteknologisk forsvar og bedre uddannede soldater med bedre løn- og arbejdsvilkår.
- Der skal meget til, før vi er klar til at fravige den danske model. Den sikrer et solidt og fair grundlag for lønudviklingen i den offentlige sektor, og den skal vi værne om. Vi mener, at der skal være en langsigtet plan for Forsvaret, hvor vi investerer i teknologi og kompetencer, så vi får dygtigere soldater, der også kan oppebære en højere løn, siger Samira Nawa.
Enhedslisten har takket nej til at deltage i artiklen, mens SF ikke er vendt retur.
Læs også: DI - Højere soldaterløn må og skal aftales inden for den danske model
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.