1100 virksomheder ville høre om EU forenklinger
Over 1100 medlemsvirksomheder var klar ved skærmen, da Dansk Industri afholdt webinar med informationer om EU’s første skridt til at rydde op i de massive krav om rapportering. Se eller gense informationen her.
Da Dansk Industri (DI) holdt webinar 5. marts var der godt 1100 medlemmer klar bag skærmen til at følge med, mens DI’s eksperter, seniorchefkonsulent Tina Aggerholm og fagleder Kristian Koktvedgaard, sammen med chefkonsulent Elisabeth Vestergaard Hundahl og ansvarlig for DI’s Omnibus Task Force, Mads Kampp Christiansen, gav et overblik over de omfattende forslag til ændringer i rapporteringskrav på bæredygtighedsområdet, som virksomhederne står overfor – og hvordan de kan håndtere dem.
EU-Kommissionens udspil blev præsenteret den 26. februar som et såkaldte omnibus-forslag, der skal reducere byrderne ved CSRD, CSDDD, CBAM og taksonomien.
Læs også: DI: Godt at EU rydder op i byrdefuld bæredygtighedsrapportering
Håb om at EU stopper klokken
Udover ændringerne blev selve tidsplanen gennemgået, hvor EU lægger op til en relativ hurtig proces for at ”stoppe klokken” på den videre implementering af CSRD. Denne forventes afklaret inden sommeren 2025. Derefter følger en længere forhandling af selve indholdet af de omfattede reguleringer, der både skal forbi Europa-Parlamentet og Rådet, hvor der i øjeblikket er livlig debat om forslagene.
På den korte bane er det derfor fortsat usikkert, om alle ændringsforslagene i omnibussen bliver en realitet. Og det skaber et dilemma i mange virksomheder, der er i gang eller skal til at rapportere, men som altså ikke ved om kravene om rapportering bliver forenklet eller fjernet.
Derfor håber og forventer DI, at EU hurtigt ”stopper klokken”, hvilket vil betyde, at det kun er de virksomheder, der allerede er omfattet, der skal rapportere igen. Afklaringen på de konkrete ændringer kan dog tage længere tid – og vi er formentligt engang i midten af 2026, før alt er på plads.
Læs også: Virksomheders bæredygtighedsarbejde skal gøres enklere
Bæredygtighed stadig relevant
Anbefalingen fra DI er, at I som virksomhed lige nu skal fokusere på værdiskabelsen i jeres bæredygtighedsarbejde, frem for rapporteringen. Hvis I allerede er i gang med værdikædekortlægning, dobbelt væsentlighedsanalyse og interessentinvolvering, er de værktøjer et godt fundament til at arbejde strategisk med bæredygtighed.
For det er stadig yderst relevant at arbejde med bæredygtighed, selvom mange virksomheder potentielt fritages for at rapportere på obligatoriske krav. DI’s ønske er, at de enklere regler kan frigøre ressourcer til at øge fokus på bæredygtige initiativer, der skaber reel værdi for den grønne omstilling.
DI’s medlemmer kan se eller gense webinaret her
DI har samlet relevante oplysninger om Omnibussen her
Brug DI's ESG-portal
Få inspiration og viden, skabeloner og værktøjer til bæredygtighedsrapportering - både for store og små virksomheder.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.