Virksomheder vil have nye EU handelsaftaler
Usikkerheden om eksportbetingelserne til USA får 6 ud af 10 virksomheder til at opfordre EU til at indgå nye globale handelsaftaler og dermed åbne nye markeder.
USA er suverænt Danmarks største handelspartner. Men Trumps indførelse og yderligere trusler om told, skat og andre handelsrestriktioner skaber uforudsigelighed om det amerikanske marked og får danske virksomheder til at ville sprede sin risiko og ønske nye potentielle eksportmarkeder. 6 ud af 10 virksomheder med salg til USA ønsker nye EU-handelsaftaler som det vigtigste tiltag til at forbedre EU's og Danmarks konkurrenceevne, viser en ny DI-rundspørge.
- Danske virksomheder ønsker ikke at nedskalere eller trække sig fra USA, tværtimod vil de fleste gerne øge tilstedeværelsen. Men de ønsker at have andre muligheder og handelsveje at gå, hvis det amerikanske marked bliver besværliggjort, siger chef for DI Global Handel og Investering, Lukas A. Lausen.
4 ud af 10 af de samme virksomheder med salg til USA oplever svækkede vækstudsigter som en direkte konsekvens af usikkerhed om politisk linje i USA. Handelsaftaler med andre globale økonomier kan mindske virksomhedernes usikkerhed og åbne nye markeder.
Læs også: 1100 virksomheder ville høre om EU forenklinger
Godkend aftaler og begynd forhandlinger om nye
Danske virksomheder vil altså sprede deres eksportmuligheder. Derfor mener DI, at EU hurtigt bør både godkende netop indgåede handelsaftaler og begynde forhandlinger om nye.
- USA er Danmarks vigtigste eksportmarked, og vi satser hårdt på, at det bliver ved med at være sådan. Men vi er nødt til at se Trumps politik i øjnene og sikre, at danske virksomheder har let og uhindret adgang til flest mulige markeder rundt omkring i verden. Derfor skal EU reagere resolut og åbne nye muligheder for eksport. Og det skal ske gennem nye handelsaftaler med verdens andre store markeder, siger chef for DI Global Handel og Investeringer, Lukas A. Lausen.
Han roser EU for at være gode til at forhandle handelsaftaler på plads.
- Danmark og danske virksomheder er helt afhængig af stor samhandel med udlandet. Derfor vil vi i DI presse på for, at EU forhandler nye frihandelsaftaler på plads og dermed åbner nye markeder for Europas virksomheder. EU har faktisk i flere år været gode til at forhandler frihandelsaftaler på plads – især i Asien og senest med Mercosur. Nu skal EU accelerere forhandlingerne med andre markeder.
Konkret mener DI, at Mercosur-aftalen og en ny handelsaftale med Mexico hurtigst muligt bør godkendes af EU’s medlemslande. Forhandlingerne om nye handelsaftale med Indien, Indonesien og Australien bør afsluttes. I forvejen har EU i de seneste år etableret frihandelsaftaler med Vietnam, Sydkorea, Japan samt andre asiatiske lande.
Find DI hjælp til din eksport: Brug DI globalt
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.