Løkke: Danske styrker skal hjælpe verden
Danske virksomheders styrker skal bruges bedre i dansk udviklingsbistand, mener udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. Fredag 11. april søgte han input fra virksomheder og fonde i Industriens Hus.
Til sommer skal Danmark vedtage en ny udviklingspolitisk strategi. Står det til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) skal den samtænke flere politikområder, og virksomheder skal inddrages igennem økonomisk diplomati.
- Udviklingspolitik er geopolitik. Og vi bør i højere grad tænke udviklingspolitik som en del af vores udenrigspolitik. Som en del af vores sikkerhedspolitik. Handelspolitik. Klimapolitik. Alliancepolitik. Og vores økonomiske diplomati, siger Lars Løkke Rasmussen.
Han fortsætter:
- Danmark og resten af Europa må engagere sig på en ny måde. Vi skal gentænke Danmarks udviklingspolitiske engagement. Der er grænser for et lille lands indflydelse i en stor verden. Det siger sig selv. Men verden bevæger sig. Og hvis den skal bevæge sig i vores retning, kræver det handling. Og det kræver et åbent sind.
Læs også: Marie Bjerre: Konkurrencekraft er topprioritet for dansk EU-formandskab
Virksomheder vil have flere midler til medfinansiering
Derfor havde udenrigsministeren fredag den 11. april inviteret virksomheder og civilsamfundsorganisationer til møde i Industriens Hus for at høre deres input til strategien.
Blandt de deltagende virksomheder var Danfoss, som leverer energieffektive løsninger i mange lande i det Globale Syd. Her var Public Affairs Advisor Jesper Diechmann med og gav udtryk for, at målrettet dansk udviklingsbistand kan spille en stor rolle i at åbne døre og skabe nye muligheder for deres løsninger.
- Vi får et stort udbytte af at indgå i partnerskaber med de danske myndigheder og lokale partnere med boots on the ground. De kan åbne døre, vi ikke har mulighed for at åbne, og så kan vi fokusere på det, vi er bedst til – at levere energieffektive løsninger inden for vand og kølekæden.
Han så gerne, at dansk udviklingsbistand sikrer, at der er flere midler til partnerskaber. Og så håber han, at der bliver bedre mulighed for finansiering af mindre projekter.
- Som det er nu skal man byde ind med meget store projekter for at kunne få funding fra f.eks. IFU eller EIFO. Der mangler flere muligheder for virksomheder som os, der er komponentleverandører. En god mulighed ville være, hvis ambassaderne havde flere midler, som de kunne udmønte bilateralt baseret på lokale muligheder. Og så vil vi stærkt opfordre til, at det fokus på kølekæder, som er en del af strategien ’Afrikas århundrede’, og som er så afgørende for fødevaresikkerheden i udviklingslande, også videreføres ind i den nye udviklingspolitiske strategi, siger Jesper Diechmann.
Læs også: Familievirksomheder går lysere fremtid i møde
Forandret verden kalder på dansk indsats
I Dansk Industri (DI) er underdirektør Marie Gad helt enig i såvel udenrigsministerens ambitioner samt Danfoss ønsker. Ikke mindst på det bagtæppe af et geopolitisk opbrud, som vi pt. går igennem.
- Verden er i voldsom forandring, også når det gælder udviklingslandenes rolle. USA har trukket sig i stor stil, mens Kina og Rusland byder sig til som partnere for landene i syd. Fra dansk side kan vi med et stærkere offentlig-privat partnerskab tilbyde et stærkt alternativ, siger Marie Gad.
Hun fortsætter:
- Danske virksomheder kommer med gode arbejdspladser, når de investerer. De er ofte med til at uddanne medarbejderne lokalt og sætter høje standarder for arbejdsmiljø. De bringer bæredygtige teknologier til markedet inden for landbrug, vandsektoren, energisektoren og på andre områder. Det skal vi være meget bedre til at understøtte gennem det danske udviklingssamarbejde, så flere virksomheder får appetit på at investere i udviklingslande, siger Marie Gad.
Hun overrakte derfor på dagen også DIs anbefalinger til den udviklingspolitiske strategi til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.
- Til anbefalingerne har vi samlet lokale perspektiver gennem rundbordssamtaler med lokalt og dansk erhvervsliv i ni lande på fire kontinenter, så vi har gjort os umage med, at de kommer godt omkring både muligheder og udfordringer, siger Marie Gad.
Læs DIs anbefalinger
DI anbefalinger
Udvalgte forslag fra DIs anbefalinger
Regeringen bør oprette en ny modalitet på vandområdet til udbredelse eller udvikling af særlige offentlige-private partnerskaber med inspiration fra den danske Water Technology Alliances-model.
Den danske udviklingsbistand bør have en helhedsorienteret tilgang til sundhed, og sammentænke forebyggelse og behandling af smitsomme og ikke-smitsomme sygdomme i landeprogrammer og den multilaterale bistand.
Danmark bør støtte udviklingen af lokale minesektorer med henblik på at sikre bæredygtig udvikling og minedrift, der samtidig bidrager til at skabe job og uddannelse lokalt.
Det fokus på kølekæder, der fremgår af ”Afrikas Århundrede” bør udvides til at dække hele det globale syd.
Se alle DIs anbefalinger