Europaminister Marie Bjerre modtog DI's input til dansk  EU-formandskab med stor glæde. Bliv ved med at holde presset på os, opfordrede hun DIs topchef Lars Sandahl Sørensen og EU-chef Rikke Wetendorff Nørgaard.

Foto: Sebastian A.T.
11.04.25 DIB Nyheder

Marie Bjerre: Konkurrencekraft er topprioritet for dansk EU-formandskab

Om blot 11 uger får Danmark taktstokken i EU. DI fremlagde fredag et 50 siders katalog med input til regeringens prioriteter, som europaministeren modtog med glæde.

Vi er sakket bagud. Vores samfundsmodeller er truede. Konkurrencekraft og velstand er alvorligt udfordret.

DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen tegnede fredag et rimeligt dystert portræt af EU i Industriens Hus, da han bød velkommen til bl.a. europaminister Marie Bjerre ved DI’s event ”Turn setback into comback”.

Eventet var en optakt til, at Danmark om 11 uger får EU-formandskabet i hænderne.  Og det sker i en skæbnestund for EU, hvor vi i Danmark står med et historisk ansvar både her og nu – og for dem der kommer efter os.

- Usikkerheden er lige i smasken på os. Og det er vigtigt at vi ikke fryser, går i stå og bliver apatiske, sagde Lars Sandahl og fortsatte:

- Mange store beslutninger træffes først, når krisen banker på døren. Det er når det virkelig gælder, det går op for os, at vi reelt skal tænke og handle på en ny måde.

Derfor er Europa nødt til at have et opgør med de rammer, vi har givet os selv, lød budskabet videre fra DI-chefen. Der skal investeres massivt i konkurrencekraft og sikkerhed og EU skal turde satse og sætte innovation før regulering.

Lars Sandahl overrakte derfor DI’s input til Marie Bjerre, som et bidrag til regeringens prioritering af indsatsen under formandskabet. Inputtet kommer i form af et 50 siders katalog med forslag, der skal gøre EU stærkere, mere effektivt og mere bæredygtigt.

Se DI's anbefalinger til danske EU-prioriteter

Fra "Turn Setback into Comeback"

Et stærkere EU i verden: 

·    Europa skal være verdens mest attraktive sted at drive virksomhed
·    Tydelige strategiske prioriteter i EU’s budget
·    En robust og innovativ europæisk forsvarsindustri
·    Fremtidssikring af EU’s handel, råstoffer og økonomiske sikkerhed
·    En reel kapitalmarkedsunion der lukker EU’s investeringsgab
·    Life science som nøglen til et stærkere Europa
·    Et handlekraftigt Europa forudsætter teknologisk oprustning
·    Styrket håndhævelse overfor onlineplatforme fra tredjelande
·    Et styrket partnerskab med det globale syd

Et mere effektivt EU:

·    Simplere regler, bedre lovgivning og et mere digitalt Europa 
·    Fart på innovative biosolutions
·    Det indre marked er for bøvlet
·    Overlad arbejdsmarkedet til parterne og stop for nye byrder 

Et grønnere og mere bæredygtigt EU:

·    Et konkurrencedygtigt EU forudsætter ambitiøse 2040-klimaambitioner
·    Elektrificering og energieffektivitet skaber et mere grønt, sikkert og konkurrencedygtigt Europa 
·    Grøn miljøpolitik styrker det indre marked
·    Alle har brug for vand 
·    En ny landbrugspolitik der fremmer bæredygtig omstilling 
·    EU’s transportsektor skal være mere grøn

Europaminister Marie Bjerre  kvitterede med stor tilfredshed over DI’s input – samt en opfordring om at blive ved med at presse på.

- Jeg er glad for, at I byder så konstruktivt ind og kommer med konkrete forslag til os. Det er meget værdifuldt for os, for det er jer, som har hånden på kogepladen, og jer der mærker, når konkurrencevilkårene er anderledes fra jeres kinesiske eller amerikanske konkurrenter. Og jeg håber, at I vil blive ved med at presse på. Det er den eneste vej til at få løst de udfordringer, vi står med, sagde hun.

Og ministeren pointerede, at netop forbedringer af konkurrenceevnen bliver en topprioritet for det danske formandskab.

- Konkurrenceevnen er vanvittig. Det er en dagsorden, vi bliver nødt til at levere på, sagde Marie Bjerre.

Hun forklarede at det tema går igen hos de foreløbigt 25 EU-lande, hun har besøgt, som en del af forberedelsen til det danske formandskab.

- Alle har konkurrenceevne på deres liste. Og det er enormt positivt. Grunden er, at situationen er alarmerende. En ting er at vi er presset fra Rusland, der er tiltagende aggressiv. En anden ting er at vi har USA, hvor man må sige, der er nye politiske vinde og en handelskrig. Desuden har vi vores egne udfordringer med vores konkurrencekraft i Europa, som er under pres. Det bliver vi nødt til at levere på. Det kan vi ikke fjerne fokus fra, uddybede ministeren.

Læs også: “Vi skal ikke eskalere handelskrigen med USA, men udnytte den”

”En sindssyg alarmerende dagsorden” 

Som eksempler nævnte Marie Bjerre bl.a., at produktiviteten i Europa kun er 80 pct. af niveauet i USA, hvor vi lå på samme niveau i 1995. Dertil dumper vi ned af listen med klodens største virksomheder. BL.a. Europa blot fire techvirksomheder på den globale top-50.

- Det bliver vi nødt til at ændre på, for ellers mister vi indflydelse i verden. Vi taber terræn, men hvad værre er, så giver det også et pres på vores samfundsmodel og demokrati. Enhver styreform vil altid falde, hvis man ikke kan levere fremgang til sin befolkning. Derfor er det her en sindssyg alarmerende dagsorden, som vi bliver nødt til at levere på. Det handler ikke kun om økonomi, men også det samfund vi gerne vil være, sagde hun.

Therese Bording Hermann fra Topsoe, Michael Suhr fra NKT og Karen Skjerbæk Jørgensen fra Trifork deltog også ved fredagens event og anbefalede blandt andet, at der blev prioriteret en samtænkning af klima- og forsvarsagendaen, fordi Europas egen levering af brændstof bidrager til at gøre os uafhængig af energi fra andre dele af kloden. Desuden bør en europæisk digital infrastruktur og bedre vilkår for Europas techindustri også på dagsordnen og kabelproduktion skal tænkes mere ind i sikkerhed.

Superfond skal styrke konkurrenceevne

Et af DI’s forslag til netop at styrke konkurrenceevnen er at gøre det markant lettere at søge støtte i EU. En superfond på 200 mia. euro bør således være en fælles indgang for virksomhederne til mange af EU’s 50 støtteprogrammer.

-  Det er helt kolossalt bøvlet at søge, det tager lang tid at få svar, og virksomhederne giver op i forsøget. Det svækker udviklingen og Europas konkurrencekraft, og det svækker væsentlige områder som forskning, grøn omstilling og forsvar, forklarer Lars Sandahl Sørensen.

Fakta

Disse fem områder haster i EU

Fra DI-udspillet ”Turn setback into comeback”

  • Færre administrative byrder
  • Et mere enkelt EU-budget med fokus på konkurrenceevne, sikkerhed og nye teknologier
  • Ambitiøse mål for klima,elektrificering og forskning
  • En lægemiddelpakke der holder innovationen i Europa
  • Hurtigere godkendelser af biologiske produkter

Læs hele DI-udspillet her

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rikke Wetendorff Nørgaard

Rikke Wetendorff Nørgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3509
  • Mobil +45 2758 8133
  • E-mail rwen@di.dk

Relateret indhold