Vi står i en skæbnestund for Europa, der kan blive helt afgørende for fremtiden. Der er både risiko og potentiale, skriver adm. direktør Lars Sandahl Sørensen og europachef Rikke Wetendorff Nørgaard.

14.04.25 DIB Nyheder

“Vi skal ikke eskalere handelskrigen med USA, men udnytte den”

Det er nu, vi skal bruge Trumps angreb på frihandlen som katalysator for de stærkt tiltrængte forandringer i Europa, skriver DI-direktør Lars Sandahl Sørensen og europachef Rikke Wetendorff Nørgaard i et fælles debatindlæg.

Europas statsledere står i de her dage over for afgørende udfordringer, som kræver stor handlekraft.

Set med vores øjne står Europa i en skæbnestund. Vi har alle forudsætningerne for at skabe et Europa, der står stærkere i egen ret, og som tager et markant større ansvar for sig selv. Og det midt i en toldkrig.

Men det er også en stor risiko for at tabe det hele på gulvet.

Hvis Europa fejler i at handle på grund af intern splid og manglende handlekraft, risikerer vi en negativ spiral. Det handler om at svare USA igen uden at sætte samarbejdet og samhandlen med vores tætteste allieret og vigtigste marked over styr, og det handler om at sikre et konkurrencedygtigt EU og styrke det indre marked.

Centrale spørgsmål presser sig på

Et stærkere og mere velstående Europa er vores mål. Vi oplever et stort behov for at skabe sikkerhed og tryghed i Europa, både når det gælder forsvarsanliggender og energiforsyning. Disse centrale spørgsmål er nu mere presserende end nogensinde før.

Det stiller store krav til Europas reformvilje. Europa skal handle beslutsomt og langsigtet for at implementere de nødvendige initiativer, sådan som det bl.a. er anbefalet i Draghi-rapporten – ikke i fremtiden, men nu. Lige nu. Og det haster.

Ser vi den udfordring øjnene, repræsenterer det en monumental mulighed for Europa for at blive en region med trygge rammer, som vil kunne tiltrække nye investeringer og skabe stabilitet for erhvervslivet, for arbejdspladserne og for borgerne. Det er helt afgørende for Europas fremtid.

Risiko for negativ spiral

På den anden side, hvis Europa fejler i at handle på grund af intern splid og manglende handlekraft, risikerer vi en negativ spiral.

Europa vil kunne ende i en klemme mellem stormagterne uden evnen til at gribe de muligheder, der ligger foran os.

Dansk Industri har netop overleveret erhvervslivets anbefalinger til, hvordan regeringen kan bruge det danske EU-formandskab til at skabe et stærkere, mere uafhængigt Europa, som tager større ansvar selv.

Anbefalinger til EU-formandskab

Vi har peget på en række områder, hvor Danmark kan gøre en mærkbar forskel for EU’s konkurrencekraft under det kommende formandskab:

1. Færre administrative byrder.

2. Et mere enkelt EU-budget med fokus på konkurrenceevne, sikkerhed og nye teknologier.

3. Et stærkere indre marked.

4. Ambitiøse mål for klima, elektrificering og forskning.

5. En lægemiddelpakke, der holder innovationen i Europa.

6. Hurtigere godkendelser af biologiske produkter.

DI's forslag til danske EU prioriteter

Fra udspillet "Turn Setback into Comeback"

Et stærkere EU i verden: 

·    Europa skal være verdens mest attraktive sted at drive virksomhed
·    Tydelige strategiske prioriteter i EU’s budget
·    En robust og innovativ europæisk forsvarsindustri
·    Fremtidssikring af EU’s handel, råstoffer og økonomiske sikkerhed
·    En reel kapitalmarkedsunion der lukker EU’s investeringsgab
·    Life science som nøglen til et stærkere Europa
·    Et handlekraftigt Europa forudsætter teknologisk oprustning
·    Styrket håndhævelse overfor onlineplatforme fra tredjelande
·    Et styrket partnerskab med det globale syd

Et mere effektivt EU:

·    Simplere regler, bedre lovgivning og et mere digitalt Europa 
·    Fart på innovative biosolutions
·    Det indre marked er for bøvlet
·    Overlad arbejdsmarkedet til parterne og stop for nye byrder 

Et grønnere og mere bæredygtigt EU:

·    Et konkurrencedygtigt EU forudsætter ambitiøse 2040-klimaambitioner
·    Elektrificering og energieffektivitet skaber et mere grønt, sikkert og konkurrencedygtigt Europa 
·    Grøn miljøpolitik styrker det indre marked
·    Alle har brug for vand 
·    En ny landbrugspolitik der fremmer bæredygtig omstilling 
·    EU’s transportsektor skal være mere grøn

I første omgang er det fundamentalt vigtigt i den aktuelle situation, at alle EU-landene står tæt sammen og bliver enige om et markant svar på Trumps straftold uden at eskalere en truende handelskrig.

Vores mål skal være at opnå, at handelskrigen bliver bragt til ende hurtigst muligt og med fortsat tæt samarbejde på tværs at Atlanten til begges fordel.

Dernæst skal vi politisk benytte den brændende platform til at få gennemført de nødvendige reformer i EU, så europæisk erhvervsliv kan blive endnu mere konkurrencedygtigt.

Læs også: DI om det danske formandsskab

Brug den i stedet som katalysator

Det er nu, vi skal bruge Trumps angreb på frihandlen som katalysator for de stærkt tiltrængte forandringer i Europa. Det her bør være en stærk motivation for Europas statsledere til at få skabt et endnu stærkere og mere smidigt indre marked til gavn for alle.

Draghi-rapporten har vist vejen og meget er allerede sat i gang med at fjerne unødvendigt bureaukrati. Vi er godt i gang med at drøfte behovet for et meget stærkere europæisk forsvar, og vi har et større fokus end nogensinde før på at styrke den europæiske konkurrencekraft. Men der skal mere fart over feltet.

Vi skal slippe tøjlerne

Den danske regering kommer til at spille en nøglerolle i dette i Europa den næste tid, når Danmark den 1. juli overtager EU-formandskabet. Den skal de gribe, og vi håber, ja, vi forventer, at regeringen viser mod og “slipper tøjlerne”, når de tænker på nye løsninger til at styrke vores konkurrencekraft.

Vi håber, at regeringen vil tage et stærkt lederskab på sig og turde lave fejl, for det haster med at få EU til at kunne stå mere i egen ret.

Vi har en fælles interesse i, at det bliver et formandskab, der bliver husket for at have bidraget til at skabe et stærkere Europa, som tager et større ansvar for sig selv, sine borgere og sine virksomheder.

Læs også: Marie Bjerre: Konkurrencekraft er topprioritet for dansk EU-formandskab

Debatindlægget har været bragt i Børsen 12. april 

USA under Trump: Få overblik over konsekvenserne for din virksomhed

Læs mere

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rikke Wetendorff Nørgaard

Rikke Wetendorff Nørgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3509
  • Mobil +45 2758 8133
  • E-mail rwen@di.dk

Relateret indhold