CEO Line Kloster Pedersen, Visibuilt, med kollegaer. De fremstiller det svampebaserede bindemiddel visiBIT, som skaber fossilfrit asfalt.

Foto: Visibuilt.
16.05.25 DIB Nyheder

Asfalt på svampe blev hjulpet frem af DTU

En god samarbejdsaftale med forskerne på DTU har spillet en nøglerolle for, at succesiværksætteren Line Kloster Pedersen snart kan lancere sit første svampebaserede bindemiddel til asfalt.

Line Kloster Pedersen, stifter og CEO i Visibuilt, har udviklet en teknologi, der kan bidrage til en grønnere asfalt. Det startede med, at hun under sit kandidatstudie til bioteknolog fik smag for svampe.

- Jeg var nysgerrig efter at se, hvordan man kunne bruge svampe til at lave alle mulige former for produkter. Umiddelbart efter studiet var jeg faktisk også med til at stifte en fødevarevirksomhed, hvor vi brugte mycelium til at lave et alternativ til kød, fordi der er en struktur i rødderne, som minder om kød. Så inden jeg i januar 2023 stiftede Visibuilt, vidste jeg allerede noget om svampe og noget om at lave virksomhed, fortæller Line Kloster Pedersen.

Og så - for tre år siden faldt brikkerne på plads under en løbetur rundt om søerne i København.

- Jeg løb med den her viden i hovedet om svampene i jorden, og at man kan bruge dem til alt muligt sejt. Og så lagde jeg pludselig mærke til asfalten, jeg løb på, og jeg kom til at tænke på, hvordan svampe naturligt findes i jorden, og man tager dem op af jorden og laver lædervarer og fødevarer af dem. Men når de nu naturligt findes i jorden, hvorfor så ikke også prøve at lave asfalt med dem, erindrer Line Kloster Pedersen, at hun tænkte.

Læs også: “En studerende er en genial ressource”

Asfaltmarkedet var i kattepine

Det faldt sig tilfældigvis også sådan, at Munck Asfalt var ved at renovere vejen, hjemme hvor hun boede.

- Jeg skrev straks en mail til deres direktør og fik et møde i stand ugen efter. Der lærte jeg noget om asfalt, som jeg jo ikke vidste en pind om. Men jeg havde fået en ide til en teknologi, som ikke var blevet brugt endnu. Og da jeg så talte med dem, fandt jeg ud af, at asfaltmarkedet stod i en enorm kattepine, fordi der ikke var et bæredygtigt alternativ til bitumen. Derfor var de også super interesserede i mit forslag. Det tændte så en ild i mig for at prøve at se, om det kunne blive til virkelighed. Og så hoppede jeg ind i det her fuldtid, før jeg overhovedet havde lavet min første test - for selvfølgelig måtte det kunne lade sig gøre, fortæller Line Kloster Pedersen.

Hun regner med, at virksomhedens første produkt, bindemidlet visiBIT, kan tages i brug til næste år på vejprojekter som cykelstier.

- Lige nu gennemfører vi test og bruger den viden, vi får om produktets performance, til at videreudvikle visiBIT til asfalten. Det sker i tæt dialog med vores samarbejdspartnere NCC og Munck Asfalt, som tilsammen sidder på 45 procent. af det danske asfaltmarked, siger Line Kloster Pedersen.

Læs også: Lars Moltsen kan tage roret fra fulde kaptajner

DTU hjalp ideen til verden

Men før det er kommet så vidt, fik Line Kloster Pedersen og Visibuilt viden om vejbelægninger, som de manglede, hos DTU Sustain. Her var lektor og sektionsleder Eyal Levenberg faktisk ved at bygge et nyt asfaltlaboratorium nøjagtigt på det tidspunkt,

- Vi begyndte så at lave en masse test sammen med ham. Og samarbejdet er finansieret på baggrund af en ansøgning til EUDP (Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram), som gælder en fireårig periode. Vi laver bindemidlet, og DTU foretager en masse test på, hvordan det nye materiale fungerer. På den måde får vi vist, at bindemidlet og den nye tilgang til asfalt bliver grundigt testet, siger Line Kloster Pedersen.

Hør podcast om og med Visibuilt: Biotek x design revolutionerer 2000 år gammelt koncept 

Svært at sætte pris på IP

Samarbejdsaftalen med DTU Sustain betyder ifølge Line Kloster Pedersen, at Visibuilt får IP-rettigheder på bindemidlet og IP på nye opfindelser hen ad vejen. (IP er en virksomheds intellektuelle eller immaterielle rettigheder og kan fx dække over patenter på tekniske opfindelser og varemærker red.).

Line Kloster Pedersen har kun godt at sige om samarbejdet med DTU Sustain. Men at skulle sætte en pris på IP i en samarbejdsaftale som nystartet virksomhed kan være svært.

- Man skal købe IP på markedsvilkår. Men som startup i vores tilfælde, er der jo ikke noget marked endnu. Man skal først bygge et marked, når det er så banebrydende, som det her er. Den prissætning kan være svær at gennemskue, siger Line Kloster Pedersen.

Hun efterlyser derfor mere gennemskuelige spilleregler for startups. Fx rettigheder til, inden man forhandler det nærmere samarbejde på plads at købe IP ud - i stedet for, at det er noget, man skal forhandle om i en samarbejdsaftale. Og hun ser også gerne et loft for, hvor meget det må koste en startup.

Læs også: Snyder du din SMV for indtjening?

Spørg AI om navne på forskere

Samarbejdet med DTU Sustain vil hun nødig undvære, og hun vil også opfordre andre virksomheder til at invitere forskningen og universiteterne ind på virksomhedsgulvet. 

- Forskerne vil meget gerne mødes med industriens folk, og så kan man derefter finde ud af, om der er fonde eller legater, man kan søge til samarbejdet. Man skal man jo kun gøre det, hvis man mener, det giver værdi for ens forretning. Men hvis man er interesseret i at få en bredere forståelse for sit produkt, så er det en god ide. Fx får vi nu også via NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø) undersøgt den nye asfalts indflydelse på asfaltarbejdernes arbejdsmiljø. NFA synes, det er spændende med en virksomhedscase, og vi har en forventning om, at vores produkt også her er grønnere og bedre, lyder det fra Line Kloster Pedersen.

Hun får snart mulighed for at drøfte sine ideer med andre virksomhedsledere i en ny taskforce, som er nedsat af erhvervsministeren. Her skal man nemlig se på, hvordan man styrker samarbejdet mellem universiteter og virksomheder og hvordan man overfører mere viden og teknologi til danske virksomheder.

- Det der med at få kloge hoveder til at komme 360 grader rundt om virksomhedens produkt kan være med til, at man kan få et bedre produkt eller et bedre design. Og så skal man huske, at forskerne jo gerne ser, at deres forskning bærer frugt til gavn for samfundet, siger hun. 

Har man ikke i forvejen et netværk i forskningsverdenen, skal man ikke holde sig tilbage. Forskerne er nemme nok at finde:

- Man kunne helt lavpraktisk spørge chat GPT, fx: Giv mig nogle navne på danske forskere og forskningsenheder, som er verdensførende på "indsæt virksomhedens teknologi", foreslår Line Kloster Pedersen.

Læs også: Bekymrende tendens hos SMV’er

19. maj afholder DI seminaret: ”Sådan styrker vi danske SMV’ers investeringer i forskning og udvikling”, hvor en lang række kerneaktører taler om, hvordan vi i fællesskab kan styrke danske små og mellemstore virksomheders investeringer i forskning og udvikling.

Asfalt på svampe

Asfalt på svampe

I dag består asfalt af 95 procent stenmateriale og fem procent bindemiddel, bitumen.  Et olieprodukt, som klistrer stenene sammen og giver asfalten sin sorte farve. Man kan også få asfalt, hvor man har blandet bitumen med biobaserede bindemidler.

Visibuilt går helt uden om bitumen med et alternativ, som gør brug af naturens eget bindemiddel, hvilket er svamperødder eller mere præcist mycelium.

Bindemidlet gror gennem asfalten i en fermenteringsproces, som fermenterer videre ude på vejen. I stedet for at hælde olie i asfalten ved høje temperaturer kan man køre processen ved lave temperaturer og bruge bindemidlet visiBIT til at binde asfalten sammen.

Visibuilt er de første i verden til at producere et fermenteringsbaseret og fossilfrit asfaltbindemiddel, som samtidig reducerer energiforbruget signifikant under asfaltproduktionen. 

Virksomheden blev etableret i januar 2023. I dag er i alt 15 medarbejdere i sving med at udvikle - og skalere produktionen af visiBIT op.

Læs mere om Visibuilt

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Ida Nielsen

Ida Nielsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3045
  • Mobil +45 2859 2806
  • E-mail idni@di.dk

Relateret indhold