General Manager Thomas Bang Mohr, Cimbria, ser kæmpe eksportmuligheder for danske virksomheder i Afrikas 54 lande.

Foto: Cimbria
21.05.25 DIB Nyheder

”Danskere er godt klædt på til Afrika”

Danske virksomheder har gode muligheder for at positionere sig som pålidelige og bæredygtige partnere for afrikanske kunder, mener Thomas Bang Mohr fra Cimbria, der har 30 års erfaring med afrikanske lande. Læs hans råd.

Når det afrikanske kontinent gemmer på 65 procent af verdens uopdyrkede landbrugsjord, er det måske ikke så tosset at have en dansk virksomhed som Cimbria “on the ground”. Her er man nemlig specialister i at levere udstyr, som kan håndtere store mængder korn og såsæd. 

Virksomheden har 30 års erfaring med at levere løsninger, der også omhandler fødevarer som krydderier og krydderurter og produktionsudstyr til nødde- og kaffeproduktion. Forretningen går godt og er spredt på mange lande.

- Vi er fx i Nordafrika som Marokko og Algeriet, og så er vi i Østafrika i Egypten og har desuden i over 30 år haft kontor i Kenya, hvor vi leverer rigtig meget korn og såsæd. Vi leverer fx også anlæg til kaffeproduktion i Etiopien, hvor vi har tæt på 150 installationer, fortæller General Manager Thomas Bang Mohr, Cimbria, om en vidtforgrenet afrikansk indsats.

Kenya er desuden et strategisk godt valg for et kontor, da landet er en vigtig handelspartner for EU. Kenya har en vækstrate på fem procent og er regionens største eksportmarked for danske virksomheder. Og så importerer Danmark i øvrigt kaffe, te, kakao og krydderier fra Kenya. 

Læs også analysen: Stort potentiale for øget handel med afrikanske lande

Lande skal matche Cimbrias udstyr

Cimbria går typisk efter afrikanske markeder med et relativt udviklet landbrug. 

- Det, vi sælger, er i en industriel skala - bulk, så vi har behov for, at landet har et vist grundniveau. De mindste produktionslinjer vi har, er 2-3 tons i timen i segmenter som fx korn. Det kræver en vis grad af industrialisering, og det kunne fx være lande som Kenya og Tanzania samt Etiopien, når det drejer sig om kaffe og malt, siger han og fortsætter:

- Lige nu sker der også interessante ting i Nigeria, som er et stort land med mange indbyggere, og som i høj grad har behov for korn til deres fødevarer.

Nigeria er Danmarks femtestørste afrikanske eksportmarked, og eksportartiklerne er primært maskiner og udstyr til industrien. 

For Cimbria handler det altså kort sagt om at finde nogle lande, som kan producere nok til, at det matcher udstyret fra Cimbria.

- Vi har været i Afrika i 30 år og har installeret anlæg i mere end 30 lande. Både til den private industri og inden for offentlig fødevaresikkerhed, hvor vi sørger for kornlagre til landene. Når vi sælger vores løsninger, bidrager vi til fødevaresikkerhed og til at reducere tab af afgrøder i forbindelse med høsten, og så skaber vi noget lokal værditilvækst, siger Thomas Bang Mohr.

Læs også: Afrikamillioner lander midt i kæmpe potentiale

Giv hjælp til forretningsplaner

Når det handler om at udvikle det lokale marked, man opererer i, er han også optaget af at skabe finansieringsmuligheder for de lokale kunder. Det samarbejder han bl.a. med EIFO (Danmarks Eksport- og Investeringsfond) om.

Det er med til at understøtte virksomhedens eksport samtidig med, at det udvikler det pågældende land. 

- Der er ingen tvivl om, at afrikanerne vil selv. De har skam også ideerne. Men mange gange ser vi, at de har brug for hjælp til at udvikle deres egne forretningsplaner, siger Thomas Bang Mohr.

Han vil gerne gøre danske politikere opmærksomme på, at der er ting, Cimbria som privat virksomhed ikke kan gøre:

- Jeg kan ikke ansætte en medarbejder til at lave forretningsudvikling for kunderne. Det kunne derfor være fedt, hvis det kunne være en del af den politiske bistand, man kunne tilbyde nogle steder i Afrika. Fx via ambassaden. Man kunne godt hjælpe lokale projektmagere med at udvikle deres forretningsplaner. Det vil også være en hjælp, når man skal fremlægge et projekt for EIFO, som jo kræver en del dokumentation, foreslår Thomas Bang Mohr. 

Som eksempel nævner han en situation, hvor en kaffeplantage kan have en interesse i at købe et procesanlæg, så man kan få noget ekstra værdi ud af kaffebønnerne i stedet for bare at sende dem væk.

- Der skal være nogle sparringspartnere til at hjælpe disse kaffebønder, så de kan udvikle en forretningsplan. Når man investerer i et procesanlæg til forædling af et produkt, så vil det ni ud af ti gange betyde, at man får en forretning i vækst, påpeger Thomas Bang Mohr. 

Vigtigt, man er der 

Afrika rummer ifølge Thomas Bang Mohr et kæmpe potentiale, som blot venter på at blive forløst. 

- Men det kræver tålmodighed og tilpasningsevne af virksomhederne. Og så kræver det lokal forankring - enten i form af lokale partnere eller forhandlere, som man kan samarbejde med. Den lokale forankring er altafgørende - i hvert fald for Cimbria, siger Thomas Bang Mohr og understreger:

- Det vigtigste er at  være til stede. Man kan ikke sidde i Danmark og få en forretning op at stå i Afrika. Man bliver nødt til at have folk dernede, som driver det. I Cimbrias tilfælde bliver vi nødt til at have nogen, vi kan sende ud til maskinerne og sørge for, at de kører ordentligt. Lokal tilstedeværelse og et godt partnerskab er grunden til, at vi har kunnet lave forretning i Afrika i så mange år. 

Danskere har gode kort på hånden

Thomas Bang Mohr mener, at danskerne generelt er godt klædt på til Afrika.

- Vi oplever, at der er en stigende efterspørgsel efter kvalitet og knowhow, som danske virksomheder typisk kommer med. Og ikke kun, at man kan levere en høj kvalitet på udstyr, men også, at man, som i vores tilfælde, har noget procesviden, som kan bidrage med noget værdi til kunden. Det er der også mange danske virksomheder, som kan. Danske virksomheder har derfor gode muligheder for at positionere sig som pålidelige og bæredygtige partnere for de afrikanske kunder, siger han. 

Thomas Bang Mohr peger konkret på, at der er store muligheder i agroindustrien med ting som markbehandling, procesanlæg, foder, mælkeproduktion og kyllingeproduktion. 

- Der findes jo nogle fantastiske lande til landbrug og alle de mennesker, der er i Afrika, skal jo også have noget protein et eller andet sted fra, siger han.

Læs også: Dansk båddesign tilpasses Afrika og bygges lokalt

At navigere gennem korruption og statskup

Det er ikke usædvanligt, at Cimbria i visse afrikanske lande møder uforudsigelige forhold som mangelfuld infrastruktur, politisk uro og statskup.

- Lad mig understrege, at Cimbria under ingen omstændigheder accepterer korruption. Vi er fuldt ud bevidste om, at der i visse markeder kan være en forventning om, at det er sådan, man gør forretning. Men det er ikke en vej, vi går ned ad. Vi følger internationale retningslinjer og har nultolerance over for korruption i enhver form. Derfor lægger vi stor vægt på at samarbejde med lokale, troværdige partnere, der forstår de lokale forhold og deler vores værdier. Samtidig retter vi os altid efter Udenrigsministeriets rejsevejledninger og prioriterer vores medarbejderes sikkerhed højt, siger han og fortsætter:

- Vi har netop solgt et projekt til Sudan, og mens udstyret er på vej til havnen i Port Sudan, bliver havnen bombet. I sådanne situationer handler det om at reagere hurtigt og ansvarligt. Vi finder løsninger sammen med vores kunder og holder fast i vores værdier, også når verden omkring os er uforudsigelig.

Brug ambassaden

Til virksomheder, som overvejer en entre på det afrikanske kontinent, tilbyder han et opsamlende staldtip:

- Når jeg er på vej ind i et nyt marked i Afrika, bruger jeg ambassadens Trade Council. Fx for at finde ud af, om markedet overhovedet er relevant. Det hænder også, at jeg beder dem om at finde nogle partnere, som jeg potentielt kan arbejde sammen med. Man skal selvfølgelig være indstillet på at lære noget om markedet og kunne tilpasse sig. Og så skal man bare springe ud i det - for potentialet er enormt, slutter Thomas Bang Mohr.  

Find også hjælp via DI Østafrika, som driver projekter med danske og lokale virksomheder, myndigheder og erhvervsorganisationer i Østafrika. Vores viden og netværk står altid til rådighed for vores medlemmer.

Vil du vide mere om muligheder i det globale syd, kan du kontakte chefkonsulent Clara Halvorsen på clha@di.dk  

Danish Industry invites you to exhibit at the Danish Pavilion at AidEx Nairobi 2025 – a satellite event to the European AidEx, focused on aid and development within Africa.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Clara Halvorsen

Clara Halvorsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3739
  • Mobil +45 2849 4672
  • E-mail clha@di.dk

Relateret indhold