Kan skabe 40.000 danske job
Danmark kan skabe flere end 40.000 arbejdspladser og opnå en økonomisk gevinst på 96 mia. kr. inden 2035 med ”biosolutions”, viser ny analyse. Det er et wakeup call, mener Sofie Carsten Nielsen, DI Biosolutions.
Danmark står foran et job- og vækstboom, hvis vi tør satse på biosolutions. Det viser en ny analyse fra Amsterdam Data Collective (ADC), der på foranledning af Novonesis som de første har beregnet sektorens økonomiske potentiale i Danmark og globalt.
I 2035 kan biosolutions skabe flere end 40.000 direkte og indirekte job i Danmark – svarende til indbyggertallet i Fredericia eller Køge. Den samlede økonomiske gevinst forventes at nå 96 mia. DKK, hvoraf 48,5 mia. DKK kommer fra direkte værdiskabelse.
Samtidig viser analysen, at hvert job i biosolutions skaber næsten to yderligere arbejdspladser. Det gør industrien til en reel vækstmotor, der kan løfte hele erhvervslivet og styrke robustheden i dansk økonomi.
- Danmark har teknologierne, virksomhederne og nu også dokumentationen for, at biosolutions kan blive landets næste vækstmotor til gavn for hele erhvervslivet. Den globale konkurrence kalder dog på handlekraft og politisk lederskab, hvis vi ikke skal ende som tilskuere til det væksteventyr, vi selv skrev forordet til, siger Tina Sejersgård Fanø, koncerndirektør i Novonesis i en pressemeddelelse.
Skaber værdi langt ud over sektoren
Globalt kan biosolutions ifølge analysen bidrage med mere end 6.500 mia. DKK i 2035 og skabe over fem millioner job, hvis de politiske rammer er på plads. Selvom konkurrencen og det globale investeringskapløb i biosolutions spidser til, står Danmark stærkt og har gode forudsætninger for at spille en central rolle i udviklingen. Det kræver dog, at vi handler nu, lyder det klart fra industrien.
- Biosolutions skaber værdi langt ud over sin egen sektor - det ved alle os, der arbejder med branchen. Nu har vi også dokumentationen for, at hvert job i den danske biosolutions-industri skaber yderligere 1,7 arbejdspladser. Det rummer et kæmpe potentiale, men også et wake-up call. Vil vi fastholde og skalere virksomheder og viden i Danmark og Europa, skal vilkårene følge med, siger Sofie Carsten Nielsen, branchedirektør for DI Biosolutions og direktør for European Biosolutions Coalition.
Læs også: EU-pakke kan få fatale konsekvenser for EU's konkurrenceevne
Europa risikerer at miste grebet
Mens Europa arbejder for at genvinde sin konkurrencekraft og strategiske autonomi, investerer USA, Kina og Indien massivt i biosolutions og grøn teknologi. I dag tager det typisk seks til otte år at godkende et nyt biopesticid i EU. I USA og Kina tager det to til tre år. I en sektor, hvor fart er afgørende, risikerer Europa at miste grebet om en oplagt styrkeposition.
- Biosolutions er en voksende forretning med enormt potentiale i den industrielle bioøkonomi. Rapporten viser med al tydelighed, at sektoren oplever global vækst. Samtidig fungerer den som et vigtigt pejlemærke for de primære udfordringer og muligheder, som beslutningstagere og investorer står over for, siger Christine Lang, medformand i the International Advisory Council on Global Bioeconomy.
Læs også: Topchef i BusinessEurope: Der er meget at lære af Danmark
The Value of Biosolutions
Biosolutions anvendes allerede i flere end 30 industrier – fra forebyggende sundhed og industrielle anvendelser til landbrug og fødevareproduktion.
Fakta om Biosolutions fra analysen:
Globalt
2024:
• 1,85 millioner direkte og indirekte job
• 2.335 mia. DKK i økonomisk fodaftryk (direkte og indirekte)
2035:
• Op til 6.541 mia. DKK i økonomisk fodaftryk
• Flere end 5 millioner direkte og indirekte job. Globalt skaber hvert job i biosolutions 2,4 job
Danmark
2024:
• 17.300 direkte og indirekte job
• 40 mia. DKK i økonomisk aftryk, hvoraf 24 mia. DKK er direkte værdiskabelse fra industrien
2035
• 96 mia. DKK i økonomisk aftryk, hvoraf 48,5 mia. DKK er direkte værdiskabelse fra industrien
• Op til 40.900 direkte og indirekte job. I Danmark skaber hvert job i biosolutions 1,7 job
The Value of Biosolutions er udarbejdet af Amsterdam Data Collective (ADC) og er bestilt af Novonesis. Rapportens analyser er udført af ADC med input fra DI Biosolutions, The International Advisory Council on Global Bioeconomy, Novonesis og World Economic Forum.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.