Cirka 300 repræsentanter fra vidt forskellige brancher var til lancering af DI Strategisk Forsvarsforum i Industriens Hus for at orientere sig i mulighederne for at blive leverandører til Forsvaret,

Foto: Klaus Bo
23.05.25 DIB Nyheder

Stor interesse for levering til Forsvaret

300 repræsentanter fra vidt forskellige brancher var med, da DI inviterede til møde med Forsvarets indkøbere. Fremover bliver der plads til endnu flere potentielle leverandører.

"Køb, køb, køb" indebærer meget mere end krudt og kugler lød overskriften, da Grith Sandst Poulsen, Vicechef, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) holdt oplæg. Det skete ved lancering af DI Strategisk Forsvarsforum onsdag den 21. maj i Industriens Hus.  

Deltagerne var cirka 300 repræsentanter fra vidt forskellige brancher, som var kommet for at orientere sig i mulighederne for at blive leverandører til Forsvaret, som over de kommende år skal investere massivt i såvel krudt og kugler såvel som modernisering, vedligehold og understøttelse af Forsvaret generelt.  

 - Vi ønsker at udbygge samarbejdet med erhvervslivet, ikke kun om krudt og kugler, men også om de mange understøttende funktioner i Forsvaret. Her er erhvervslivets hjælp afgørende. Ved at bistå med opgaver som fx lager- og transportaftaler, vedligeholdelse og andre serviceydelser, kan erhvervslivet bidrage til effektivisering, uden at Forsvarets administrative apparat vokser. Den aktuelle sikkerhedspolitiske situation kræver nye tiltag, og det betyder, at vi må teste forskellige samarbejdsmodeller og pilotprojekter for at finde de bedste løsninger. Vores fokus er på opbygning af kampkraft, hvor vi både køber nyt materiel og optimerer brugen af det eksisterende. Sammen med erhvervslivet kan vi sikre, at soldaternært materiel fungerer optimalt, sagde Grith Sandst Poulsen.

Læs også: DI vil have vitale kriseopgaver i udbud

Ikke uden udfordringer 

Blandt deltagerne var administrerende direktør fra Loomis Danmark Anette Furbo, som var kommet for at høre om, hvordan de kan hjælpe Forsvaret.  

-Vi har jo topsikrede køretøjer med avanceret sikkerhedsteknologi, og herudover er vores virksomhed allerede sikkerhedsgodkendt i et omfang, som, vi tror, svarer til noget af det, som Forsvaret vil forlange af os, siger Anette Furbo.

Hun fortsætter:

- I Sverige er Loomis allerede meget langt i diskussionerne med det svenske Forsvar omkring løsning af diverse opgaver. Så det er ikke helt nyt for vores koncern at arbejdet tæt sammen med Forsvaret om løsning af opgaver, der skal medvirke til at sikre et effektivt og velfungerende forsvar og kriseberedskab.

Det er dog ikke uden udfordringer at blive leverandør til Forsvaret. Det kunne man blandt andet høre i oplæg fra Lars Skov Christensen, Vice President, Wind & Defense, NorSea Denmark. Virksomheden leverer blandt andet transport og logistikløsninger til Forsvaret i Danmark men primært i udlandet. Lars Skov fortalte under overskriften ”Når civile virksomheder løser opgaver for Forsvaret” om deres erfaringer i blandt andet Norge, hvor Norsea har et omfattende engagement med det norske forsvar.  

- Der eksisterer viden og erfaring fra operationer i hele verden, som vi hellere end gerne stiller til rådighed for Forsvaret. Der har været enorm meget snak om bedre samarbejde mellem erhvervslivet og det danske forsvar. Nu er tiden kommet til handling, sagde Lars Skov. 

Læs også: Dansk båddesign tilpasses Afrika og bygges lokalt

DI lancerer Strategisk ForsvarsForum 

Med lanceringen af DI Strategisk Forsvarsforum vil DI sætte strøm til det gensidige ønske fra både Forsvaret og erhvervslivet om et tættere samarbejde. Det tilbyder DI’s medlemsvirksomheder en unik mulighed for at opnå indsigt i - og på sigt samarbejde med det danske Forsvar. 

Det gælder blandt andre Loomis Danmark:  

- Vi har besluttet at nedsætte en lille arbejdsgruppe omkring forsvarsopgaver og vil deltage i DI Strategisk Forsvarsforum. Der er helt sikkert mange andre opgaver som vi kunne hjælpe med at løse. Men her skal vi nok have mere viden og dialog med Forsvaret og sammen identificere opgaver, som de gerne ser løst af det private erhvervsliv for at frigøre ressourcer til regulære militære opgaver. Den rejse er Loomis helt sikkert med på, udtaler Anette Furbo. 

Læs mere om DI Strategisk Forsvarsforum 

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) talte ved lanceringen af DI Strategisk Forsvarsforum

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) talte ved lanceringen af DI Strategisk Forsvarsforum

Foto: Klaus Bo

Bødskov: Mulighed for investeringer i dansk teknologi 

Lanceringen af Strategisk Forsvarsforum blev afsluttet med et indlæg fra erhvervsminister Morten Bødskov (S), som fokuserede på dansk forsvar og engagementet i Ukraine. Også her kan erhvervslivet bliver en endnu stærkere medspiller i udviklingen af løsninger – til gavn for både Ukraine, Forsvaret og danske virksomheder.  

- Vi kan ikke acceptere et Europa, hvor en diktator sidder bag Kremls tygge mure og lægger planer for, hvordan han skal invadere europæiske lande. Vi skal op i gear. Selvom vi er et lille land, så kan vi gøre en stor forskel. Vi står ikke bare overfor krig i Europa men også muligheder for investeringer i dansk teknologi og nye måder at gøre tingene på. Og erhvervslivet skal kunne indgå i økomiljøer sammen med dansk forsvar, sagde Morten Bødskov.  

Direktør for DI Forsvar og Sikkerhed, Joachim Finkielman, glæder sig over ministerens håndsudrækning.

- I DI tager vi gerne ansvaret for at samle de kræfter, der er interesseret i at understøtte Forsvaret. Og hjælpe med at oversætte, så Forsvaret og erhvervslivet taler samme sprog. Erhvervslivet kan spille en central rolle, men det kræver, at der bliver bygget bro. Og den bro kan hverken Forsvaret eller erhvervslivet bygge alene – den skal bygges i fællesskab, siger Joachim Finkielman.  

Læs også: Fra tandlægestole til vejhjælp – her er Forsvarets indkøbsplaner

Og find guide til leverandører og underleverandører i forsvarsindustrien – et opslagsværk til virksomheder, der ønsker at forstå og agere strategisk i et komplekst marked.

Flotilleadmiral Per Hesselberg er chef for Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste. Her ses han på scenen til lancering af DI Strategisk Forsvarsforum i selskab med direktør for DI Forsvar og Sikkerhed, Joachim Finkielman (tv)

Flotilleadmiral Per Hesselberg er chef for Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste. Her ses han på scenen til lancering af DI Strategisk Forsvarsforum i selskab med direktør for DI Forsvar og Sikkerhed, Joachim Finkielman (tv).

Foto: Klaus Bo

Strategisk Forsvars-forum

DI Strategisk Forsvarsforum 

DI Strategisk Forsvarsforum skal støtte virksomheder på tværs af brancher i at udvikle kendskab og relationer til Forsvaret.  

Forummet henvender sig til virksomheder og brancher, der ikke umiddelbart er en del af forsvarsindustrien, men ønsker et tættere samarbejde med Forsvaret. 

Aktiviteter og ydelser  

  • Månedlige nyhedsbreve om relevante tiltag, aktiviteter og tilbud.  
  • Fire lærings- og netværks-moduler om Forsvaret og samarbejdsmuligheder. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Joachim Finkielman

Joachim Finkielman

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3673
  • Mobil +45 6187 1540
  • E-mail jofi@di.dk

Relateret indhold