Fredrik Persson, der er bestyrelsesformand for BusinessEurope, fik hilst på Kongeparret på Amalienborg og sad til bords med H.M. Kong Frederik ved Copres i Industriens Hus.

Foto: Mikkel Supras
23.05.25 DIB Nyheder

Topchef i BusinessEurope: Der er meget at lære af Danmark

Svenske Fredrik Persson repræsenterer 25 millioner virksomheder i Europa. Et kursskifte i EU er afgørende, for at rede deres konkurrencekraft.

Hvis der ikke sker hurtige og håndgribelige forbedringer, er kapitalflugt fra Europa en reel risiko. Og virksomhedernes mulighed for at være innovative er på spil uden de rette vilkår og støtte.

Sådan lyder det fra erhvervsorganisationen BusinessEuropes formand Fredrik Persson, når han skal beskrive europæisk erhvervslivs situation, hvis ikke EU forbedre konkurrenceevne i løbet af de næste år. Til det kursskifte kan EU hente meget inspiration i Danmark, vurderer han.

BusinessEurope er omdrejningspunktet for 42 erhvervsorganisationer og dermed 25 millioner virksomheder i Europa. Repræsentanter for disse var  samlet til et topmøde i København torsdag og fredag for at drøfte input til det danske EU-formandskab fra 1. juli.  

Mødet mundede ud i en erklæring ”The Copenhagen Declaration” med otte overordnede anbefalinger til regeringens arbejde, som blev taget godt imod af erhvervsminister Morten Bødskov.

Læs også: 25 millioner virksomheder og regeringen i fælles kamp

EU-bureaukrati skal bremses

Fredrik Persson peger i et interview med DI Business på nogle helt centrale ændringer, som er nødvendige for at genrejse EU-virksomheders konkurrenceevne.

Der er brug for at håndtere EU’s overdrevne regulering samt agere i den geopolitiske usikkerhed, som er helt central for erhvervslivet.

- Derfor er både europæiske og nationale lovgivere nødt til at fremskynde deres indsats for at skære unødig bureaukrati. Vi opfordrer til et løbende program for reduktion af reguleringsbyrder med klare mål og en tidsplan samt flere såkaldte 'omnibus' forslag til at forenkle EU-lovgivningen, siger Frederik Persson og peger på, at BusinessEurope har fremsat 68 konkrete forslag til den indsats.

Energipriser skal ned

Den væsentligste opgave for det danske EU-formandskab er at styrke økonomi og konkurrencekraft. Her er energipriserne en central faktor.

- Uden en stærk økonomi og konkurrencedygtige virksomheder vil EU fortsat hænge bagefter. Det indre marked er rygraden i Europas økonomiske styrke. Vi skal udvikle det. En klar konkurrenceulempe for europæiske virksomheder er energipriserne, som er to-tre gange højere end hos vores konkurrenter, forklarer han.

Brug for nye handelsaftaler

Samtidig er der behov for at udvikle nye markedsmuligheder på grund af den geopolitiske usikkerhed. Det er derfor vigtigt at afslutte forhandlinger om handelsaftaler af Mercosur- og Mexiko-aftalerne, samt tage hul på en ny generation af bilaterale handelsaftaler. Desuden skal der også tænkes mere kreativt, for Europas erhvervsliv er så sammensat,  at der skal være plads til mere individuelle løsninger.

BusinessEuropes topmøde i København, hvor Dansk Industri og Dansk Arbejdsgiverforening var værter, er samtidig organisationens generalforsamling, der danner rammen om diskussioner af de væsentligste temaer for erhvervslivet på tværs af landegrænserne.

- Under dette møde vedtog vi København-erklæringen, der definerer, hvad vi forventer at se opnået under det kommende danske formandskab for Det Europæiske Råd. Når vi taler med én stemme for det europæiske erhvervsliv, kan vi have bedre indflydelse og hjælpe med at finde løsninger til at få den europæiske økonomi tilbage på sporet og styrke Den Europæiske Union, forklarer Fredrik Persson.

Læs mere om Københavner-erklæringen her: 8 punkter skal styrke EU's konkurrenceevne

Afgørende position til DI

Hovedkonklusionen for formanden er, at tiden er til handling, fordi konkurrenceevne og velstand ikke længere kan tages for givet.

- I mødet med modgang har vi en chance for at handle beslutsomt - enhed og hastværk skal være vores kompas. Alle vores medlemmer var enige i mottoet, som DI foreslog – lad os forblive forenede, og ”Turn setback into comeback”, siger Fredrik Persson.

Han ser samtidig Danmark som en oplagt rollemodel for den udvikling, som EU skal igennem for at styrke konkurrenceevnen.

- Danmark er rangeret som EU's mest innovative medlemsstat, og der er meget at lære af dansk succes. DI's bidrag til BusinessEurope er uvurderligt, da DI kommer med en innovativ ånd og en fokus på partnerskaber. Det hjælper os med at bygge broer og forene interesser i samfundet. DI er også særlig vigtigt, når vi ser frem mod det danske EU-formandskab, lyder det fra Fredrik Persson.

Lars Sandahl: Danmarks aftalemodeller viser vejen til Europas fremgang

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rikke Wetendorff Nørgaard

Rikke Wetendorff Nørgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3509
  • Mobil +45 2758 8133
  • E-mail rwen@di.dk

Relateret indhold