Bettina Wangson - Fra tandplejer til Danmarks første kvindelige S-banefører
Bettina Wangson er den første kvinde, der fik et S-banefører certifikat, da hun gennemførte DSBs nye S-banefører-uddannelse tilbage i foråret 2023. En af de afgørende faktorer for, at hun besluttede sig for at tage uddannelsen var en rekrutteringsvideo fra DSB, som hun følte, hun kunne spejle sig i.
I rekrutteringsmaterialet til S-baneføreruddannelsen kunne Bettina se sig selv både i forhold til selve uddannelsen, hvor hun levede op til de krav, som blev stillet, og i forhold til DSB som arbejdsplads, som hvor hun fik en oplevelse af, at der var plads til alle uagtet køn, alder eller uddannelse.
Det handlede om kompetencer og motivation. Som 50 årig ville nogle måske mene, at det var sent i livet at skifte retning, men Bettina er af grundnatur en nysgerrig person, som altid har gået op i selvudvikling, ligesom hun løbende har taget forskellige kurser for at holde sig relevant på arbejdsmarkedet.
Og det med at kaste sig ud i en ny branche var heller ikke fremmet for Bettina, der som S-banefører elev allerede havde en karriere bag sig som tandplejer, sømand hos DFDS og cabin crew hos SAS. Som S-banefører har hun fået mulighed for at trække på både sine kompetencer inden for service og transport, og det gjorde uddannelsen ekstra interessant for Bettina.
Når man spørger Bettina, hvor meget det fylder, at hun går på arbejde i en traditionel mandsdomineret branche, så fylder det faktisk slet ikke. For sådan oplever Bettina det ikke. Rigtig mange af hendes kolleger er kvinder, og hun føler sig i høj grad hjemme hos DSB og ligestillet med alle sine kolleger, både de kvindelige og de mandlige.
Bettina anerkender, at hun måske heller ikke tænker så meget over, at hun til dagligt begår sig i et traditionelt mandefag, fordi at hun også i tidligere job er vant til en overvægt at mandlige kolleger. Men hun tænker det ikke som noget specifikt maskulint, at kunne køre et tog. Det er de jo mange kvinder der kan hos DSB og der kommer stadig flere til.
Læs også: Minimering af bias i rekruttering en guide - Dansk Industri
Noget af det Bettina til gengæld tænker over er, at hun føler, at hun har fået meget mere selvtillid og motivation, efter hun er startet hos DSB. Hun oplever, at hun kan være sig selv og at DSB bakker hende op, hvilket har givet hende mod på og motivation til at videreuddanne sig inden for DSB.
Samtidig vil hun også gerne understrege, at en uddannelse som S-banefører skal tages seriøst, også selvom den kun er på 3 måneder. Det er en stor forpligtigelse at køre et tog, der vejer flere tons og fragter flere tusinder passagerer dagligt. Det er et job, der kræver seriøsitet, stor ansvarsfølelse og respekt for opgaven.