Ejner Hessel A/S vil gerne skubbe til normerne i bilbranchen
Læs med om månedens virksomhed Ejner Hessel A/S og deres initiativer for at sikre en mangfoldig og inkluderende kultur i bilbranchen
Ejner Hessel A/S er en af Danmarks største bilforhandlere. Virksomheden, der har 1.800 medarbejdere fordelt på 33 lokationer, har sat sig for at udfordre de traditionelle uddannelsesvalg og drive målrettede initiativer for at sikre en mere mangfoldig og inkluderende branche. Med kampagner som ’Kvinder i Bilbranchen’ og støtteprogrammer for ordblinde, arbejder HR-chef Jesper Brahm og HR-koordinator Emma Baltzer for at skabe en mere bæredygtig og inkluderende arbejdsplads, som også sikrer virksomhedens fremtidige arbejdskraft.
Mangfoldighed er en nødvendighed
Det er ingen hemmelighed, at bilbranchen er en mandsdomineret branche, men hos Ejner Hessel har de en ambition om at tiltrække en mere forskelligartet gruppe af medarbejdere til branchen. For virksomheden handler det både om at udfordre de normer, der er for karrierevalg og at vise, at bilbranchen er for alle, fortæller Emma Baltzer.
Udover at sikre, at der er plads til alle i bilbranchen, påpeger Jesper Brahm også, at arbejdet med diversitet er en forudsætning for at kunne drive forretningen i fremtiden:
"Vi har ikke råd til at ignorere halvdelen af befolkningen i vores rekruttering. Færre unge vælger en erhvervsuddannelse, så vi skal kunne tiltrække både drenge og piger, for at sikre vores fremtidige arbejdskraft."
Et af de succesfulde initiativer, som Ejner Hessel har igangsat, er kampagnen ’Kvinder i Bilbranchen’. Kampagnen blev lanceret for at synliggøre, at bilbranchen også er for kvinder.
”Kampagnen portrætterer kvinder i forskellige funktioner for at vise, at der er mange muligheder i branchen. Synlige rollemodeller er afgørende for at inspirere andre kvinder til at se sig selv i branchen,” forklarer Emma Baltzer.
Og det lader til at kampagnen har haft den ønskede effekt. Ejner Hessel har nemlig oplevet en stigende interesse fra kvinder de seneste år, især på deres værksteder, hvor antallet af kvindelige lærlinge er vokset markant de seneste år.

Når der kommer flere kvinder ud på værkstederne, så ændrer det dynamikken positivt Jesper Brahm, HR Chef i Ejner Hessel A/S
Forskellighed giver en bedre arbejdskultur
For Jesper Brahm og Emma Baltzer har arbejdet med at få flere kvinder ind i bilbranchen været lærerig – og det har også bragt positive overraskelser.
”Vi har ikke oplevet den modstand, som man indimellem kan høre om, når man begynder at tale om, at der skal flere kvinder ind i en mandsdomineret branche. Tværtimod så har vi hørt fra mange af vores kollegaer, at det skaber en meget bedre arbejdskultur. Når der kommer flere kvinder ud på værkstederne, så ændrer det dynamikken positivt,” fortæller Jesper Brahm.
Diversitet handler ikke kun om køn hos Ejner Hessel. For tre år siden startede virksomheden et årligt initiativ for at hjælpe ordblinde medarbejdere med at få de nødvendige hjælpemidler.
"Vi samarbejder med voksenuddannelsescentre og private konsulenter for at tilbyde test og hjælpemidler til ordblinde medarbejdere. Det har haft stor betydning for mange og har forbedret deres arbejdsvilkår markant," siger Jesper Brahm og tilføjer, at det tager tid at skabe en dryp-effekt og en kultur, hvor man føler sig klar til at deltage i initiativerne:
”Nu skal vi køre det for 3. gang – og det bliver spændende at se, hvor mange der deltager. Vi ved, at det har en positiv effekt, når tidligere deltagere kommer tilbage på værkstederne og fortæller deres kollegaer om det. Det gør det nemmere for andre også at deltage, fordi vi får brudt med de fordomme der er,” fortæller Jesper.
Ejner Hessel har også over 50 medarbejdere i fleksjob eller løntilskud og arbejder tæt sammen med kommunerne for at sikre, at alle medarbejdere trives.
"Vi har haft stor succes med at skabe inkluderende arbejdspladser for medarbejdere med forskellige udfordringer. Det har givet os en mere mangfoldig og fleksibel arbejdsstyrke," tilføjer Jesper Brahm.

Ejner Hessel A/S samarbejder bl.a. med voksenuddannelsescentre og private konsulenter for at tilbyde test og hjælpemidler til ordblinde medarbejdere. De oplever en stor tilslutning og at det har stor betydning for medarbejderne.
Foto: Ejner Hessel A/SStøttende rammer åbner dørene ind til virksomheden
Som en del af arbejdet med at øge andelen af kvinder i virksomheden, har Ejner Hessel arbejdet med at skabe rammer, som kan støtte de kvindelige ansatte de har – og gerne vil have i fremtiden.
Blandt andet har Ejner Hessel lavet netværksarrangementer for mange af de kvindelige ansatte. Målet med netværket er at skabe nogle rammer, som støtter op om deres arbejdsliv – men det er også et netværk, der giver værdifuld viden tilbage til virksomheden:
"Netværksdagene skaber et trygt rum, hvor kvinder kan sparre med ligesindede og dele erfaringer. Det har været en stor succes og har givet os værdifuld feedback," siger Emma Baltzer.
Udover netværket er Ejner Hessel også en del af projektet, Girl Boss Garage, der drives af Boss Ladies.
”Projektet har til formål at introducere piger i folkeskolen til de uddannelses- og karrieremuligheder, der er at finde i bilbranchen. Her får Hessel besøg af piger fra folkeskoler, som får noget værktøj i hånden og en mulighed for at møde kvindelige rollemodeller fra branchen”, fortæller Emma Baltzer.
Alle de gode initiativer er noget, Ejner Hessel har i sinde at fortsætte med. Over de næste år vil virksomheden styrke samarbejdet med Boss Ladies, lave flere netværksarrangementer og have en bedre kontakt til den yngre generation. For det bidrager positivt til kulturen og det er en forudsætning for at kunne rekruttere den nødvendige arbejdskraft i fremtiden.
”Det er et fælles ansvar i branchen at drive den her udvikling. Derfor er det vigtigt for os at signalere, at vi tager diversitet seriøst – og vi er altid åbne for at vidensdele med andre virksomheder,” afslutter Emma Baltzer.