Maria Isalena Fagerspang
Hvad inspirerede dig til at forfølge en karriere inden for bestyrelsesarbejde?
Det har altid været afgørende for mig at kunne sætte mine kompetencer i spil, hvor det gør en forskel, uanset hvad det er, jeg beskæftiger mig med. Det virker helt naturligt for mig at bruge min viden og erfaring som både Adm. Direktør, Driftsdirektør og HR Direktør i bestyrelser. Jeg har solid erfaring med selv at have ansvaret for hele forretningen og værdikæden, og så har jeg specialistkompetencer fra tidligere i min karriere. Jeg oplever, at det er en stærk kombination i bestyrelseslokalet, og det gør det let for mig hurtigt at sætte mig ind i og navigere i den kompleksitet, der findes på mange markedsområder og i mange virksomheder. Det er inspirerende for mig at kunne bidrage og se en virksomhed udvikle sig.
Kan du nævne nogle nøglefærdigheder eller erfaringer, der har været afgørende for din succes i bestyrelser?
I dag oplever jeg, at min profil står skarpt i forhold til større virksomheder og organisationer, både danske og skandinaviske. Jeg har en ret tydelig profil i brancher og virksomheder, som ofte er præget af udfordringer med lønsomhed, kundesammensætning og hurtigt skiftende markedsvilkår. Mine kompetencer og erfaringer kommer godt i spil der, hvor der stilles store krav til både bestyrelsens og direktionens evne til at fastlægge den rette strategi og navigere i de forandringer, som er et vilkår i komplekse markeder. I tillæg til det, skal vi ofte også håndtere store grupper af medarbejdere langt væk fra hovedkontoret, og her bruger jeg min erfaring med at drive forandringer og kulturudvikling.
Det at arbejde med virksomheder, hvor noget skal forandres, det kan være alt fra lønsomheden, digitaliseringer eller store turnarounds, det er blevet mit varemærke. Det driver mig at se virksomheders potentiale udfolde sig, og det er heldigvis så viseligt indrettet, at det der driver os, også er det vi er gode til.
Hvad ser du som den største hindring for virksomheders succes?
Virksomhederne, direktionen og bestyrelsen skal forstå, at der stilles nye krav til virksomhederne. Det er ikke nok at leve op til de finansielle krav og det er ikke nok at være en god arbejdsplads. Bæredygtighed er væsentlig at forstå og kunne indarbejde som en naturlig del af vores måde at arbejde på. Den sociale ansvarlighed har i mange år været vigtig, men jeg tror at mange underkender i hvor stort omfang, det kan afgøre om man bliver betragtet som en god arbejdsplads, en værdig samarbejdspartner og leverandør i fremtiden.
Håndtering af risiko er meget andet end beredskabet, compliance eller IT sikkerheden, det er afgørende for virksomhederne at forstå sig selv og sin omverden. Det handler ikke bare om digitalisering af processer. Teknologien udvikler sig hurtigt, og det betyder både nye muligheder nye risici, der skal håndteres.
Hvilke udfordringer har du mødt på din vej, og hvordan har du overvundet dem?
I starten blev jeg udset til bestyrelser, hvor det alene var fagligheden, der var afgørende. Nu lyser min strategiske profil heldigvis klart og tydeligt. Men det kan tage lidt tid at opbygge sin profil, og det underkendte jeg i starten. Da jeg begyndte med bestyrelsesarbejde, var det vigtigt at få styr på bestyrelsens opgaver og ansvar gennem en solid bestyrelsesuddannelse, som for mig er CBS Executive Bestyrelsesuddannelsen. Herefter var det naturligt at påtage sig bestyrelsesopgaver i mindre virksomheder
Jeg synes ikke, at det har været specielt krævende, måske fordi jeg altid har været en del af store organisationer, og ved hvordan maskinrummet fungerer både i forhold til kunder, økonomi, drift og medarbejdere
Det råd jeg fik fra andre, og som jeg forsøger at give videre, var nemlig få sig en bestyrelsesuddannelse, få erfaring med bestyrelsesarbejdet og at sørge for at netværk en hel masse. Det med at få prioriteret netværket, det er jeg ikke så god til, men jeg øver mig.
Men ellers vil mit bedste råd være: Start med at sige det højt, at du vil og hvad du kan.