21.11.24 Nyheder

Thit Aaris-Høeg

Hvad vil du fremhæve, som dine bedste kompetencer inden for forretningsudvikling i en bestyrelsessammenhæng?

For mig handler forretningsudvikling om en blanding af analyser af både virksomhedens interne og eksterne forhold, og aktuel handling ud fra en stærk og ikke alt for langsigtet strategi samt på anbefalinger fra den siddende ledelse. Det handler om udvikling og vækst, og det handler også om hvordan virksomheden vælger at adressere bæredygtighed og herunder bæredygtig ledelse.

Jeg har arbejdet både privat og halvoffentligt, og har været topleder, bestyrelsesmedlem og professionel rådgiver i de sidste 20 år. Jeg har af flere omgange stået i spidsen for turn arounds og herefter udvikling og hurtig vækst i både små og store organisationer og virksomheder. Jeg er entreprenant og har overblik, så jeg er god til at finde på kreative løsninger på til tider meget komplekse problemstillinger. Jeg er holdspiller, og tror på at videndeling, almindelig hjælpsomhed samt et ægte engagement, baner vejen for mange gode samarbejder.

Jeg kender både rollen som adm. direktør og som bestyrelsesmedlem, og kender derfor også alt til grænsefladerne imellem de to funktioner. 

Udviklingen i verden er uforudsigelig og kompleks, og komplekse problemer kræver effektive løsninger. Jeg er igennem mit nuværende job vant til at være super omstillingsparat, klar til at reagere velovervejet, men hurtigt på kriser og ulykker og hele tiden være klar til at udvikle både produkterne og forretningsmodellen og altid gerne sammen med andre.

Jeg har ud over forretningsudvikling og rådgivning mange års erfaring med både lobbyarbejde og politisk arbejde og med strategiske, tværsektorielle partnerskaber og finder stor glæde ved at samarbejde på tværs.

Har du en konkret case?

Hos velfærdsleverandøren Prescriba A/S var opgaven at være med til at bygge fundamentet som tillod at virksomheden gik fra start up til scale up. Det handlede primært om opbygning af både organisationen og produktporteføljen og om at tage markedsandele så hurtigt som muligt og så bredt som muligt. Det gik rigtig godt og Prescriba har siden været på en fantastisk flot vækstrejse.

Som bestyrelsesformand for Gerlev Idrætshøjskole har jeg været med at sætte retningen for en ny strategi, som både sikrer udeområder, bygninger, ansatte og kursister/elever, og som har et helt særligt fokus på bæredygtighed. Skolen har således fået en ny stærk strategi og herunder verdensmålsstrategi, en ny forstander, en ny bestyrelse, en flerårig renoveringsplan, er på vej til at blive selvforsynende, har sat fornyet fokus på trivsel og arbejdsmiljø, og har fået sorte tal på bundlinjen. Gerlev Idrætshøjskole omsætter for omkring ca. 40 mio. kr. årligt og har mere end 100 årselever samt ca. 50 fuldtidsansatte.

I IT virksomheden STRATU har det handlet om at blive købt og herefter merget med en anden virksomhed. Om den videre drift og nu med udsigt til at opkøbe flere virksomheder for dermed at vækste forretningen betragteligt og blive en markant spiller på markedet. En meget spændende udviklingsrejse som kun lige er begyndt.

Hvad ser du, som den største forhindring for at virksomhederne lykkes lige nu?

Vi lever i en VUCA (volatile, uncertain, complex, and ambiguis) verden, hvor både krig, pandemier og geopolitiske spændinger presser virksomhederne og udfordrer både supply- og valuechains. Det er også modsætningernes tid, hvor der på den ene side er brug for en ekstrem konservativ økonomistyring og på den anden side stor kreativitet, fleksibilitet og innovativ kraft. Det handler om at finde balancen og vide, at man på den ene side ikke kan gøre tingene som man plejer, fordi verden ikke er som den plejer, at man er nødt til at spænde livremmen ind og cost-optimere, imens man på den anden side skal blive ved med at udvikle sig, således, at man forbliver relevant og herunder både bæredygtig og digitalt opdateret og i øvrigt er klar den dag opsvinget kommer.

Det handler ikke om at kunne forudsige fremtiden, for det kan ingen, men om at skabe robuste og agile organisationer, med et stærkt team og med en ledelsesform som bygger på tillid. Ikke alle steder har man styr på arbejdsmiljøet, og stress, angst og depression er fortsat en kæmpe udfordring for de danske arbejdspladser.

På personalesiden er det i mange virksomheder svært at tiltrække tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft og det udfordrer både tempo og udvikling.

Hvad er det ved bestyrelsesarbejdet, som du er så begejstret for?

Jeg er begejstret for det samspil, som man som bestyrelse og bestyrelsesformand kan have med virksomheden/organisationen og herunder den daglige ledelse. Når det fungerer godt, kan bestyrelsen bidrage væsentligt til både strategi og vækst, og det er helt fantastisk, når man som sparringspartner eller rådgiver kan se, at nu går det i den rigtige retning. Helt personligt er jeg generelt drevet af at være noget for nogen, så muligheden for at hjælpe til og give min ledelseserfaring og strategiske kunnen videre er en stor glæde for mig, ligesom forretningsudvikling jo er min helt store interesse. Jeg har i øvrigt et stort netværk, som jeg gerne bringer i spil. Jeg er passioneret for og drevet af at skabe en positiv menneskelig og forretningsmæssig udvikling.