Et renere miljø og bæredygtig brug af ressourcer

Ambitiøse EU-regler kan forbedre miljøet og bane vej for job og velstand i Danmark.

 

Hvad er udfordringen eller muligheden?

Klodens ressourcer er begrænsede, og vi bliver flere og flere mennesker, der skal dele dem. Tonsvis af plast skyller ind på verdens strande hver dag, mens vores samlede forbrug af plast stiger. Milliarder af mennesker verden over mangler rent vand.

Der ligger store muligheder for danske virksomheder i at være med til at løse verdens miljøudfordringer. Virksomhederne har unik teknologi og viden, der kan bidrage til en mere cirkulær økonomi, hvor vi udnytter ressourcer flere gange. Danske virksomheder har svaret på EU-Kommissionens opfordring om at genanvende mere plast – de lovede i 2018, at de vil øge genanvendelsen af plast med 200.000 ton i 2025. Danske virksomheder eksporterer også vandteknologier til hele verden, hvor de bidrager til at reducere vandtab og energiforbruget i vandforsyninger.

Det er både godt for miljøet og for skabelsen af flere grønne job i Danmark. Men hvis vi for alvor skal udnytte mulighederne, så skal det bl.a. være lettere at samarbejde hen over landegrænser om at indsamle, sortere og behandle affald. Og dét kræver mere samarbejde på tværs af EU-landene.

Hvad kan EU gøre?

  • EU-landene bør lave ambitiøse fælles regler, der beskytter og forbedrer miljøet i hele Europa til gavn for borgere og virksomheder.

  • EU bør sikre, at der bliver udarbejdet fælles standarder og retningslinjer, som gør det lettere for virksomheder og borgere at sortere affald og genanvende ressourcer – også på tværs af landegrænser.

  • EU bør sikre finansiering og skabe forskningsprogrammer, der gør det muligt at udvikle, dele og teste nye teknologier og løsninger på tværs af Europa.

Hvad betyder det for virksomhederne?

  • Fælles regler og standarder i EU vil gøre det lettere for virksomhederne at samarbejde på tværs af landegrænser.

  • Danske virksomheder kan øge eksporten af miljøløsninger.

 

Hvad betyder det for danskerne?

  • Klare og ambitiøse fælles regler i EU vil give et renere og sundere miljø.

  • Bedre anvendelse af klodens ressourcer giver os mulighed for at forbedre vores leve­standard uden at ødelægge miljøet.

  • Øget efterspørgsel på danske miljøløsninger vil gøre det muligt at fastholde og skabe job i de virksomheder, som udvikler og sælger teknologi på miljøområdet.