Ny analyse: Hjemmearbejde fører til mere fordybelse og større frihed
Virksomheder oplever i dag, at hjemmearbejde giver et bedre arbejdsmiljø med større frihed, mere fordybelse og øget indflydelse på tilrettelæggelse af eget arbejde. Men samtidig udfordres de af svækkede relationer og manglende fællesskab. Det viser en ny undersøgelse fra DI.
Hjemmearbejde påvirker fortsat virksomheders arbejdsmiljø og medarbejdernes trivsel positivt. Det viser nye tal fra en rundspørge gennemført af Dansk Industri (DI) på tværs af brancher, der sammenligner resultaterne fra 2024 med samme undersøgelse i 2022.
Den største forbedring i arbejdsmiljøet ses i virksomhedernes oplevelse af større indflydelse på tilrettelæggelse af eget arbejde på den hybride arbejdsplads. Direkte adspurgt fremhæver næsten halvdelen (47 pct.) af virksomhederne dette område som en fordel, hvilket er en stigning på 17 procentpoint sammenlignet med 2022.
Anders Just Pedersen, underdirektør for Arbejdsmiljø i DI, ser resultaterne som et udtryk for, at hybridarbejde fortsat fungerer rigtig godt i mange virksomheder.
- De nye tal bekræfter de fordele, som vi allerede kender til ved hjemmearbejde. Det frisætter den enkelte, uanset om det er lederen eller medarbejderen, så arbejdet kan tilpasses individuelle behov, siger Anders Just Pedersen med henvisning til, at flere virksomheder også angiver, at hjemmearbejde giver mulighed for mere fordybelse, ligesom oplevelsen af større frihed fortsat gør sig gældende for 8 ud af 10 virksomheder.
Hjemmearbejde svækker sociale relationer og fællesskabet
I spørgsmålet om, hvad virksomhederne oplever som udfordrende for hjemmearbejdet, peger de særligt på ét område. Over halvdelen (54 pct.) af virksomhederne oplever nemlig, at hjemmearbejde svækker fællesskabet og sociale relationer på arbejdspladsen.
Det understøttes af, at flere virksomheder mener, at det er sværere at få hjælp og støtte fra kolleger, når de ikke befinder sig fysisk på arbejdspladsen. Her er dog tale om en mindre stigning, idet 43 pct. i år anser det som en udfordring sammenlignet med 2022, hvor det gjaldt for 40 pct. af virksomhederne.
Anders Just Pedersen beskriver dette som bagsiden af medaljen, men fremhæver samtidig, hvad lederne kan gøre for at afhjælpe udfordringerne.
- Med hjemmearbejde er det en naturlig følge, at vi i hverdagen har mindre kontakt med kollegerne og lederne. For at fremme de sociale bånd og den løbende dialog kan virksomhederne derfor indføre forskellige tiltag som f.eks. koordinering af fysisk fremmøde ved sociale aktiviteter og onboarding af nye medarbejdere, planlægge faste dage, hvor alle i en afdeling eller team møder ind, eller indføre regelmæssige 1:1-møder leder og medarbejder imellem, siger Anders Just Pedersen.
En tidligere analyse fra DI viser, at mange virksomheder gør en ekstra indsats for at gøre den fysiske arbejdsplads attraktiv og tilpasse den til den hybride arbejdsform f.eks. ved indretning med fordybelsesrum eller loungeområder for at understøtte det sociale liv.
Future of Work
DI samler viden, inspiration og erfaringer om fremtidens arbejdsplads. Læs her, hvordan nye trends forandrer vores måde at arbejde på, og hvordan virksomhederne griber det an.
Læs mere