14.06.22 Nyheder

Hagens Fjedre

Vi vil ikke sidde på perronen, og så er alle de kloge hoveder kørt.

Hos Hagens Fjedre var arbejdet med bæredygtighed i begyndelsen drevet af krav fra kunder. Siden er bæredygtighed blevet en del af det strategiske arbejde. For virksomheden betyder det, at fokus på bæredygtighed i form af fx miljøcertificeringer, samtidig har haft positive afledte effekter gennem en tankegang, der kan overføres til virksomhedens miljøledelse.

Hagens Fjedre er også bevidste om, at den grønne omstilling kræver, at de har de rigtige medarbejdere med ombord, hvorfor disse inddrages i bæredygtighedsarbejdet.

Hagens_Fjedre_1600x900 (2).jpg

De tre vigtigste budskaber

1. Arbejd strategisk med bæredygtighed og find de markedsnicher, hvor betalingsvilligheden er der.

2. Sæt mål i stedet for kun at måle påvirkninger og arbejd efter målene.

3. Gå i dialog med kunder om, hvordan klimapåvirkningen af produktet kan reduceres, samtidig med at behovet dækkes.

Fokus på, hvor det er muligt at have indflydelse

Den grønne omstilling i Hagens Fjedre startede som følge af kundepres, men siden hen er virksomheden kommet godt i gang og er blandt andet i gang med at udarbejde første mini grønt regnskab.

Aktuelt har virksomheden stort fokus på spild og skrot i produktionen. Blandt andet arbejder de sammen med kunderne om at acceptere en større tolerance på fjedrene, da det samtidig giver mindre spild, ligesom de har fokus på at genanvende skrot, forklarer CEO i Hagens Fjedre, Henrik Hagens. Det giver mening både miljømæssigt og økonomisk at finde den rette balance, der samtidig opfylder kundens behov.

Generelt fokuserer Hagens Fjedre på de områder i produktionen, som de kan påvirke. Derfor har virksomheden undersøgt materialedelen, ligesom de har fokus på anvendelsen af el og har blandt andet overvejelser om solcelleanlæg. Omvendt har de haft mindre fokus på at minimere transporten, da den er et vilkår, de ikke oplevet at kunne have samme indflydelse på med en global kundeportefølje.

Bæredygtig ledelse

I arbejdet med bæredygtighed har Hagens Fjedre samtidig oplevet, at miljøcertificeringer har haft en positiv indflydelse på virksomhedens vej mod grøn omstilling.

Ved at kombinere ISO-certificeringer med miljøledelse, kan man slå to fluer med et smæk, forklarer Henrik, da certificeringerne har givet virksomheden en tænkemåde, de også kan bruge fra et ledelsesperspektiv. 

På nuværende tidspunkt har virksomheden også målsætninger og måler løbende sin udvikling, men en del af den strategiske overbygning for den grønne omstilling i virksomheden er stadig i proces.

Derfor vil virksomheden også anbefale andre virksomheder at gå til bæredygtighedsarbejdet strategisk og aktivt søge efter nicher i markedet, hvor efterspørgslen og betalingsvilligheden på bæredygtige produkter er der.

Medarbejdere udgør en central rolle

Medarbejderne er centrale i virksomhedens grønne omstilling. Derfor har det også været vigtigt for Hagens Fjedre at sikre, at de fortsat kan tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Samtidig har det været vigtigt at inddrage medarbejderne i, hvad de kan gøre, og at den grønne omstilling ikke skal sætte medarbejderne under pres på grund af de omkostninger, der er forbundet hermed.

Hagens Fjedre forsøger at håndtere dette gennem kundedialog og procesoptimering. Samtidig tror de på, at det at gå tidligt i gang med den grønne omstlling udgør en nøgle til at tiltrække medarbejdere i fremtiden, ligesom de store kunder i stigende grad forventer, at bæredygtighed er en del af virksomhedens strategi.

Om virksomheden

Hagens Fjedre producerer og leverer fjedre til alle brancher og behov. Virksomheden, der blev etableret i 1945, har siden begyndelsen - gennem blandt andet nytænkning og innovation - udviklet sig til en af de førende producenter af specialfjedre med kunder både lokalt og globalt. Virksomheden er placeret i Støvring og beskæftiger ca. 200 medarbejdere. Arbejdet med bæredygtighed kommer blandt andet til udtryk gennem miljøcertificeringer og fokus på skrot og spild.

Henrik Hagens

CEO i Hagens Fjedre

DOWNLOAD BUSINESS-CASEN HER

Download

 

  1. INSPIRATIONSKATALOG FOR GRØN OMSTILLING I PRODUKTIONSVIRKSOMHEDER
Skrevet af:

Regeringens Klimapartnerskaber

Relateret indhold