14.06.22 Nyheder

Magnus Olesen

Fokus på, at produktkomponenter kan adskilles og udskiftes forlænger levetiden betragteligt.

For den danske møbelproducent Magnus Olesen går godt design og bæredygtig produktion hånd i hånd. Et tidløst design skal have en lang levetid, materialerne skal certificeres i videst muligt omfang og produktionsforholdene skal være ordentlige. Med fokus på cirkulær økonomi, der omfatter at produkterne designes med henblik på, at komponenterne skal kunne skilles ad og erstattes, sørger virksomheden for at udnytte sine ressourer bedst muligt og så længe som muligt.

Magnus_Olesen_1600x900 (2).jpg

De tre vigtigste budskaber.

1. Om produktet er generisk eller differentieret, så begrænses afsætningsmulighederne på sigt, hvis bæredygtighed ikke tænkes ind.

2. Producér med en cirkulær økonomi i tankerne - hvordan kan produktet levetidsforlænges, og hvordan kan slidte komponenter udskiftes?

3. Vær i dialog med leverandører og hav fokus på udledning i hele værdikæden.

Lokalproduktion kan reducere transportafstanden

Hos Magnus Olesen går fokus på bæredygtighed igen i hele værdikæden. Med lokal produktion i Danmark fastholdes lokale arbejdspladser samtidig med, transporten er væsentligt mindre, end hvis produktionen var placeret i udlandet. Størstedelen af virksomhedens udledninger kommer netop fra transporten samt det stål, de anvender, forklarer ejer og CEO Nils Knudsen. Derfor har virksomheden fokus på begge dele. Ligeledes forkortes transporten af materiale ved anvendelse af europæisk træ, ligesom stålet kommer fra Sverige.

Opmærksomheden på udledningen i værdikæden kommer også til udtryk ved, at Magnus Olesen stiller krav til måden produkterne produceres på og dokumentation hos sine leverandører. Herudover er har alt træ sden 2016 været FSC-certificeret.

Bæredygtighed i produktudviklingen

At produkterne er designet efter bæredygtighed, har virksomheden også fokuseret på. Gennem principperne for Design for disassembly har Magnus Olesen designet produkter, der samtidig kan adskilles, så beskadigede komponenter kan udskiftes eller opgraderes, og levetiden af hele møblet dermed kan forlænges.

Dette har blandt andet været tilfældet for de møbler, Magnus Olesen leverede til Københavns Lufthavn i midten af 1990'erne. Ved, i 2015, at hjemtage og udskifte beskadigede komponenter, har virksomheden forlænget levetiden af møblerne fra 20 år til 40 år, forklarer Nils. På den måde kan virksomheden udvikle og producere tidløst design, der samtidig kan holde hele livet - og endda gå i arv. 

I praksis fungerer cirkulær økonomi og Design for disassembly via tæt samarbejde mellem Magnus Olesen og deres kunder. Gennem en Take-Back aftale har begge parter mulighed for at opfylde deres fælles cirkulære ambitioner.

Fortsat en udvikling

Den grønne omstilling er fortsat under udvikling i Magnus Olesen og Nils forklarer, at et af de næste skridt bliver Science Based Targets. Han tror på, at uanset om produkterne er et differentieret designprodukt eller et mere generisk produkt, så vil afsætningsmulighederne på sigt blive mindsket, hvis man ikke kan leve op til en række krav på bæredygtighedsområdet.

Kort sagt er forventningen, at der vil blive stillet flere krav til virksomheder ageren med bæredygtighed, som i stigende grad vil blive et konkurrenceparameter. Men at kunne dokumentere sin klimapåvirkning som virksomheder, giver også virksomheden mulighed for kritisk og kontinuerligt at forholde sig til, hvilke områder der kan forbedre, forklarer Nils.

Målet for Magnus Olesen er at mindske klimapåvirkningen. Derfor har virksomheden blandt andet også set på energiforbruget i produktionen. Strømforbruget er baseret på grøn strøm, og størstedelen af rumopvarmningen sker gennem afbrænding af affaldstræ. Ligeledes beregner Magnus Olesen CO2-aftrykket for alle sine produkter.

Om virksomheden

Magnus Olesen er en møbel-designvirksomhed med produktion i Durup i Nordvestjylland og et showroom i København. Grundlagt i 1937, beskæftiger virksomheden i dag ca. 40 ansatte og virksomhedens møbler kan blandt andet findes i både lufthavnen i Kastrup og i Alicante. Møbelproducenten har tænkt bæredygtighed ind i flere aspekter, blandt andet gennem fokus på levetidsforlængelse. Samtidig har materialerne i produkterne siden 2016 været baseret på FSC-certificeret træ, ligesom en del af produkterne er EU eco-label-certificerede.

Nils Knudsen

Ejer og CEO

DOWNLOAD BUSINESS-CASEN HER

Download

 

  1. INSPIRATIONSKATALOG FOR GRØN OMSTILLING I PRODUKTIONSVIRKSOMHEDER
Skrevet af:

Regeringens Klimapartnerskaber

Relateret indhold