Danpals Klimaklar SMV rejse

Hør, hvordan Danpal har arbejdet med deres CO2-aftryk gennem projekt Klimaklar SMV.

Danpal Production ApS

Foto: Fremstillingsindustrien

Danpal

Deltager i projektet har været Danpal Produktion ApS, som udgør ca 30% af Danpal gruppen under Danpal A/S.

Danpal Produktion producerer træpaller i forskellige dimensioner til en række af landets førende produktionsvirksomheder. Virksomheden er automatiseret med robotproduktionslinjer, som betyder at vi kan leverer højkvalitetsprodukter til særdeles konkurrencedygtige priser. For vores kunder er leverancesikkerhed af afgørende betydning, hvilket stiller meget store krav til fleksibilitet og hurtig leverance 24-7-365.

Den resterende del af Danpal gruppen beskæftiger sig med håndtering af brugte træpaller samt køb og salg af disse. Vi er eksperter i at sortere og klargøre EUR paller, således at de kan indgå i en produktion på lige linje med helt nye EUR paller, men naturligvis til en lavere omkostning. Over 96% af de paller som vi får ind i vores produktion i Karlslunde og Vamdrup kommer ud igen som genbrugspaller. Vi har fokus på at få træpallerne til at cirkulere mest muligt for herigennem at skabe det mest bæredygtige produkt. Vi har desuden stort fokus på at hjælpe personer fra kanten af arbejdsmarkedet i gang igen og vi har i mange år involveret egne medarbejdere i at skabe et sikkert og rigtig godt arbejdsmiljø i Danpal for vores medarbejdere.

Antal medarbejdere: 35 ansatte, hvoraf 7 af disse er kommet fra kanten af arbejdsmarkedet – men for de flestes vedkommende i dag fungerer i dag 100% på samme vilkår som de øvrige medarbejdere.

Omsætning: Ca. 110 millioner

Industri:

  • Udvikling og optimering af palleløsninger
  • Produktion af træpaller
  • Håndtering, klargøring og reparation af paller
  • Handel med træpaller

Hvad var jeres motivation for at være med i Klimaklar SMV?

Danpal har arbejdet med klimaregnskaber og minimering af klimapåvirkning i vores palleløsninger for os selv og vores kunder i en årrække og har oplevet et stigende behov for at få formaliseret rammerne for dette arbejde, således at vi kan blive bedre til at sætte mål og monitore fremskridt.

Hvad har barriererne været for at komme i gang?

Vi har i virksomheden været i tvivl om bl.a. hvilke metoder og tilgange vi skulle benytte for at være mest mulig ”fremtidssikre” og har talt med flere konsulenthuse som hver især har haft forskellige opfattelser for hvordan vi skulle starte. Derfor har dette projekt været en rigtig god guide og øjenåbner for os.

Hvad fik I ud af projektet?

I projektet har vi fokuseret på et af vores forretningsområder – fremstilling og levering af specialpaller, Her har vi fået en langt bedre forståelse for hvorledes vi kan indgå samarbejder med vores kunder og leverandører med det formål at nedbringe CO2 footprint og identificeret nogle indsatsområder.

 

Det lærte vi om vores CO2 aftryk

I denne del dykker vi ned i Danpals resultater og læringer i projektet.

  1. Beregninger:

Beskriv hvilke resultater I fik, da I beregnet jeres CO2-aftryk - både det direkte og indirekte. Herunder energiforbrug, transport m.m. (Scope 1, 2 og 3)

Fokus i projektet var været på Danpal Produktion, som omfatter vores ene forretningsområde, specialpaller. Her fandt vi frem til at over 99% af energiforbruget kommer fra Scope 3 – træet til pallebrædder og klodser i pallerne. Vi arbejder allerede i dag sammen med savværker som driver forsvarlig skovdrift og er certificeret FSC.

Del gerne resultaterne ind i de tre scopes:

  • Scope 1 0,15%
  • Scope 2 0,20%
  • Scope 3 over 99%

Samtidig har vi fået understreget den positive CO2 effekt af vores arbejde med løbende at udvikle og optimere palleløsninger for vores kunder, herunder ved at optimere og mindske ressourceforbruget til bl.a. træ.

  1. Anbefalinger:

Hvilke konkrete anbefalinger fik I til at kunne arbejde videre med en strategi for reduktion af virksomhedens CO2-aftryk?

Ved i Scope 1 at skifte de få truck vi har tilbage på dieselbrændstof til el truck vil vi kunne reducere vores Scope 1 påvirkning med mere end 50%.

Dermed vil vores specialpalleafdeling, Danpal Produktion, være ”on track” ift. SBTi 1,5C

Samtidig har vi fået gode input til at arbejde videre med resten af Danpal gruppen og vores kommunikation om klimapåvirkning og -løsninger i vores palleløsninger.

Hvordan vil I arbejde videre med ovenstående anbefalinger?

Danpal Produktion udgør ca. 30% af Danpal gruppen og vi har pba. deltagelse i KlimaKlar truffet beslutning om at udarbejde et klimaregnskab for hele Danpal gruppen efter samme retningslinjer. Herefter kan vi sætte nye mål for hele gruppen. Desuden vil vi sætte yderligere fokus på de betydelige klimamæssige gevinster, der ligger i vores arbejde med at optimere palleløsninger for vores kunder – ikke mindst også inden for vores andet store forretningsområde, reparation og genbrug af paller.  

  1. Markedsføring og kommunikation

Hvilke anbefalinger fik I til markedsføring og kommunikation af virksomhedens reduktionsplaner til nuværende og fremtidige kunder?

Vi kommer til på vores hjemmeside at orientere omkring den proces som vi har gennemført, samt at fortælle om de mål som vi har sat os, hvordan vi arbejder med det, samt over tid mere om hvilke mål vi har realiseret samt at sætte nye mål. Desuden ønsker vi over tid at sætte mere fokus på de klimamæssige gevinster, der kan opnås når vi optimerer palleløsninger i samarbejde med vores kunder, og hvordan vi understøtter bl.a. vores større kunder i deres arbejde med reduktion af CO2 footprints.

 

Næste skridt

  1. Hvordan vil I arbejde videre – helt overordnet?

Vi har valgt at arbejde videre SBT som ramme, jf. ovenfor.

  1. Hvad er dit bedste råd til andre der gerne vil i gang?

Start med at deltage i et projekt som Klimaklar og få viden og erfaring. Alt efter virksomhed kan man så vælge at arbejde videre der hvor det giver mest mening og størst resultat.

 

Relateret indhold