Fremtidens vindmøllereparatør er robot 

På verdensplan er der de sidste to år blevet opsat et rekordstort antal vindmøller. Det øger behovet for nye løsninger i forhold til vedligehold og reparation. Ny robot skal gøre det arbejde mere sikkert og effektivt. EGGS Design har været med til at bringe robotten fra koncept til produkt.

Foto: BladeBUG

Fra reb til robot    

I dag foregår reparation og vedligehold af vindmøller til vands eller lands, ved at teknikere fastgjort med reb bevæger sig rundt på vindmøllerne. Det er dog både dyrt og farligt for teknikkerne. Men det har britiske BladeBUG og EGGS Design fundet en løsning på. De har designet den seksbenede robot, BladeBUG, der kan ”kravle” på ydersiden af vindmøller og udføre opgaver selvstændigt eller hjælpe teknikere med inspektion, vedligehold og reparation.   
  
Ifølge Carl-Gustaf Lundholm, Industrial Design Specialist i EGGS Designs afdeling i Trondheim, har det to klare fordele: 

For det første vil det øge sikkerheden for teknikkerne, som ved at arbejde med BladeBUG undgår at skulle bevæge sig rundt på vindmøllen ved hjælp af reb. For det andet vil det også reducere nedetiden/downtime for en defekt vindmølle, fordi BladeBUG kan arbejde i vejrforhold som af sikkerhedsmæssige grunde ikke er muligt for mennesker.”        

Bladebug er klar til de afgørende tests   

Efter mange måneders arbejde er prototype 2 af BladeBUG-robotten nu klar. Resultatet er en mere driftssikker, robust og brugervenlig robot.     
  
EGGS Designs arbejde med udviklingen af BladeBUG har overordnet foregået af to spor forklarer Carl-Gustaf Lundholm:    
  
Dels har vi udviklet et mere robust design til robotten, som gør den mere modstandsdygtig overfor vind og vejr, og dels har vi gennem interviews med vindmølleteknikere, øget brugervenligheden af BladeBUG.”    

Her kan du se en video om samarbejdet mellem EGGS Design og BladeBUG.

Video: BladeBUG

Remote design    

At samarbejdet mellem EGGS Design og BladeBUG blev en realitet skete ved lidt af et tilfælde.    

Hos EGGS hørte vi om BladeBUG gennem radiostationen BBC World Service og kontaktede dem straks om, hvordan vi kunne hjælpe med at udvikle konceptet til et reelt produkt. Med vores ’mennesket i fokus’-tilgang og erfaring med at levere design til ekstreme miljøer og professionelle brugere, har vi kunne bidrage med værdifulde erfaringer i samarbejdet,” siger Kate Saunders, Senior Digital Designer hos EGGS Design.   
   
Da EGGS Design kom ombord på projektet satte omikronvarianten en stopper for, hvordan sådan en proces normalt vil forløbe. Restriktionerne betød, at hele processen er foregået online. EGGS Design har fra deres kontorer i Danmark og Norge lavet designs, som er blevet produceret i henholdsvis Kina og Belgien og så sendt til England, hvor den nye og forbedrede prototype er blevet samlet.  

EGGS - et oplagt valg  

EGGS Design har tidligere været rådgiver på en række robot- og maskintekniske projekter. De har rådgivet om, hvordan produkter kan kommercialiseres og udvikles til produktion og industriel brug. Deres erfaring og ekspertise efterlod derfor ingen tvivl hos BladeBUG-teamet om, at de skulle samarbejde med EGGS Design som en del af en funding på €150.000 fra det EU baserede RIMA-netværk2.   
  
"Finansieringen fra RIMA har givet os mulighed for at samarbejde med verdensklasseteamet hos EGGS, viderebringe deres ekspertise til en svær branche som offshore havvind og yderligere skubbe BladeBUGs vision fremad," siger Chris Cieslak, grundlægger af BladeBUG.   
   
Hvornår BladeBUG vil være klar til kommercielt brug afhænger både af resultaterne af den afsluttende testfase og den videre finansiering. Der er til gengæld ingen tvivl om, at den kan blive et vigtigt værktøj i en fremtidig mere sikker og effektiv tilgang til reparation og vedligehold af vindmøller.   

Prototype 1 (MK2.2). Sådan så robotten ud før EGGS Design gik ind i projektet.

Foto: BladeBUG

Prototype 2 (RIMABot) som EGGS Design har været med til at udvikle.

Foto: BladeBUG

CASEN KORT FORTALT

En robot fra den britiske robotstartup BladeBUG  som skal gøre vedligehold og reparation af vindmøller mere effektiv og sikker, står nu overfor sine afgørende tests. Som en del af en funding€150.000 fra RIMA netværket, har Danske EGGS Design hjulpet BladeBUGteamet med at bringe robotten fra koncept til produkt.   

Relateret indhold