Hvordan skaber vi de bedste rammer for vores børns velfærd?

Med MOE som rådgiver er børnehaven Karolinelund i Aalborg som den første institution blevet DGNB platin-certificeret som et exceptionelt bæredygtigt byggeri. Et byggeri, der samtidig sætter børnenes behov og læring i centrum.

Foto: GettyImages

Man skal holde tungen lige i munden, når forskellige målsætninger som klima, bæredygtighed, arbejdsmiljø og økonomisk rammesætning skal balanceres i et byggeri.

I jagten på bæredygtighedsstempler eller forsøget på at overholde et stramt budget, bliver den menneskelige vinkel nemlig ofte glemt. Men sådan behøver det ikke at være.

Bæredygtighed og læringsmiljø i fokus

Da Aalborg kommune skulle bygge en ny børnehave, var der et klart ønske fra kommunen om, at huset skulle være både bæredygtigt og samtidig skabe et optimalt læringsmiljø for børnene.

MOE blev tilknyttet projektet som rådgivere sammen med en arkitekt og en totalentreprenør, og de stod blandt andet for at italesætte, hvad indeklima og sundhed betyder for læringsmiljø og trivsel. Derudover skulle de også finde de løsninger, som bedst kunne imødekomme både klimakrav og et sundt indemiljø.

Som rådgivere er vi kundens repræsentant. Det er min tilgang. Vi er ikke gift med bestemte produkter eller løsninger.  Vi er neutrale og arbejder i kundens interesse. Så kan man skabe værdi,” siger Peter Hesselholt, Afdelingsleder hos MOE.

Samarbejde er alfa og omega

Ét af de største læringspunkter i processen var, hvor hurtigt og effektivt man kan bygge bæredygtigt, når alle parter deler samme ambition.

Bæredygtighed var en prioritering fra kommunen, og entreprenøren var klar til at investere i det, og afprøve nye typer af løsninger. Blandt andet at bygge i træ med lavt CO2 aftryk.

Den fælles vision, som MOE var med til at facilitere, betød, at arbejdet gled let, og at der kunne leveres exceptionelt og banebrydende arbejde inden for budgettet.

Certificering for bæredygtigt byggeri

Og reaktionerne har været overvældende positive og langt over kommunens oprindelige krav. Huset er som den første institution i Danmark blevet certificeret med DGNB platin, der er en certificering for bæredygtigt byggeri, som betyder, at byggeriet lever op til i alt 500 fastsatte kriterier inden for bæredygtighed.

Det er ikke bare bæredygtigt. Der er også kommet skriftlige tilkendegivelser fra husets brugere, som fortæller, hvor glade de er for det i deres hverdag. Dertil har Green Building Council givet huset rosende ord med på vejen, og det har fået et godt ry i lokalsamfundet som et spektakulært hus, der fungerer i praksis. 

Ramme for mange andre aktiviteter

Karolinelund er en gennemført bæredygtig børnehave, som både børn og pædagoger nyder godt af. Samtidig er det den perfekte ramme for mange andre aktiviteter, f.eks. at forældrene bytter genbrugstøj, og børnene laver kreative projekter af genbrugsmaterialer,” siger Rådmand Mai-Britt Iversen, Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen, Aalborg Kommune.

Børnehaven Karolinelund er et godt eksempel på, hvordan privat rådgivning fra blandt andre MOE har kunne kombinere en velfærdsopgave, som børnepasning, med bæredygtighed i byggeriet af institutionen. Og uden at det har haft tunge anlægsomkostninger eller har været overkompliceret og tekniktungt.

Casen kort fortalt

Den rådgivende ingeniørvirksomhed MOE har rådgivet Aalborg kommune ifm. opførelsen af Karolinelund Børnehave, der er den første DGNM platin-certificeret børnehave i Danmark. Lund & Staun har været totalentreprenør, Bjerg og Arkitekter har været arkitekter, By + Land har stået for landskabsarkitektarbejdet og Rum Til Børn har bidraget som eksterne konsulenter. Billedkreditering: Getty Images.

Relateret indhold