BørneRiget forbedrer børnefamiliers hospitalsbesøg i hovedstaden

I 2024 forventes det nye BørneRiget at stå færdigt ved Rigshospitalet. Et nyt, innovativt hospitalsbyggeri for børn, unge, fødende og deres familier, som sætter helt nye standarder for behandlingen. Bag byggeriet står et stort team af rådgivervirksomheder sammen med Rigshospitalet, Region Hovedstaden og Ole Kirks Fond.

Foto: 3XN og Arkitema Architects

Fra 2015 til 2025 forventes Rigshospitalet at få 17 pct. flere patienter, og mange af dem er børnefamilier. Det skyldes især øgede fødselstal, og at flere og flere børnefamilier flytter til hovedstadsområdet og bliver boende i længere tid.

Det kræver mere plads og nye og bedre faciliteter, og derfor er Rigshospitalet, Region Hovedstaden og Ole Kirks Fond gået sammen om at skabe BørneRiget - et nyt, innovativt hospital for børn, unge, fødende og deres familier.

Syge børn berører hele familien

Tilbage i 2017 vandt 3XN arkitektkonkurrencen bag projektet med underrådgiverne Arkitema Architects, Alectia, Rosan Bosch Studio, Kristine Jensens Tegnestue og NIRAS. Senere i 2019 kom også MOE og ERIK Arkitekter til som bygherrerådgivere.

Når vores børn bliver syge berøres hele familien. Derfor betyder det alt, at man kan samle sin familie, og at hverdagen er så tæt som muligt på den hverdag, man kender uden for hospitalet. Vi har arbejdet meget med helende arkitektur, der ud over det funktionelle også giver mulighed for leg og kreativ udfoldelse og som kan blive et hospital på børnenes præmisser,” siger Kim Herforth Nielsen, Kreativ Direktør og Grundlægger hos 3XN.  

Fem bærende designprincipper

Med udgangspunkt i visionen for byggeriet er der gennemført et innovationsforløb i tæt samarbejde med patienter, familier, ledere og medarbejdere, der har resulteret i fem bærende designprincipper:

  1. Den gode rejse
  2. Klare zoner
  3. Se mig, spørg mig, lad mig
  4. Designet til hverdagen
  5. Integreret leg.

Ambitionen er, at disse principper skal være styrende for både bygningen og organisationen.

Integrere leg i behandlingen

Vi skal skabe fysiske rammer, som støtter en fortsat udvikling af Rigshospitalets internationalt anerkendte ekspertise inden for behandling af børn, unge og gravide. Det gælder både behandlingen og at integrere legen i behandlingen ud fra den tilgang, at børn lærer og lever ved at lege – også når de er syge – en indsigt, der skal bruges til at bygge et bedre fundament for fremtidens behandling,” siger Kim Herforth Nielsen.

BørneRiget kommer i modsætning til resten af Rigshospitalets vinkelrette former til at stå med bløde organiske former. Det er tænkt som et legende koncept, hvor to hænder, fingre og et hjerte i midten danner grundstrukturen i bygningen.

Casen kort fortalt

Rigshospitalet, Ole Kirks Fond og Region Hovedstaden har indgået et partnerskab om et nyt hospitalsbyggeri til børn, unge og fødende. Det nye hospital har fået arbejdstitlen 'BørneRiget'. Tilbage i 2017 vandt 3XN arkitektkonkurrencen bag projektet med underrådgiverne Arkitema Architects, Alectia, Rosan Bosch Studio, Kristine Jensens Tegnestue og NIRAS. Senere i 2019 kom også MOE og ERIK Arkitekter til som bygherrerådgivere. BørneRiget forventes at åbne i 2024. Billedkreditering: 3XN og Arkitema Architects.

Relateret indhold