Inspirationsark

Udforsk vores samling af inspirationsark, der præsenterer innovative og bæredygtige løsninger til at styrke lokal erhvervsvenlighed.

 

Fremtidens faglærte

Virksomhedernes vigtigste råstof er deres medarbejdere. Allerede i dag har virksomheder inden for mange brancher svært ved at tiltrække de kvalificerede faglærte medarbejdere, de har brug for. Og udfordringen bliver kun større i fremtiden.

Hvis ikke flere søger ind på en erhvervsuddannelse fremover, vil der være 153.000 færre faglærte i 2035 end i dag. Det vil betyde, at endnu flere virksomheder vil blive tvunget til at sige nej til ordrer, droppe planer om at udvide og flytte produktionen til udlandet m.v. – med store konsekvenser for dansk økonomi og velfærd. 

DI anbefaler, at:  

  • Eleverne skal tættere på virksomhederne – Kommunerne bør sørge for, at eleverne lærer virksomhederne i lokalområdet godt at kende, bl.a. gennem en bedre koordineret og spredt erhvervspraktik og et tæt samarbejde mellem skoler og virksomheder.
  • Gøre skolen mere praktisk orienteret – Eleverne skal lære at forstå teknologi og bruge den teoretiske undervisning i praksis. Det kræver, at undervisningen i hverdagen bliver ændret, og at kommunerne sørger for, at lærerne bliver efteruddannet, så de kan undervise i teknologiforståelse på kvalificeret vis.
  • Sætte ind overfor alle aldersgrupper – Kommunerne bør arbejde for at få flere faglærte i alle aldersgrupper – og sætte ind overfor bl.a. FGU-elever, studenter, ufaglærte og andre, der kunne tænke sig at tage en erhvervsuddannelse.

Publikationer

Fremtidens faglærte

Hent

Innovative grønne indkøb

Når kommunerne skal løse deres kerneopgaver, spiller kommunale indkøb en central rolle, både når det gælder kvalitet og effektivitet. Hvert år køber kommunerne ind for 100 mia. kr. Det giver dem en enorm indflydelse, som kan drive innovation og udvikling, når de skal løse opgaver inden for en lang række områder - til glæde for både kommuner og virksomheder. Det gælder ikke mindst udfordringer med klima-, miljø- og biodiversitet, hvor der er behov for at bryde med vanetænkning og gøre tingene anderledes.

Virksomhedernes erfaringer fra det konkurrenceprægede private marked giver dem adgang til den nyeste viden om mulige løsninger og erfaringer med at gøre tingene anderledes. Et tættere samarbejde mellem kommuner og virksomheder kan derfor løse mange af de udfordringer, vores samfund står overfor i dag.

Der er et enormt potentiale i at bringe innovative løsninger i spil i forbindelse med kommunale indkøb, særligt når det gælder den grønne omstilling. Det kan være i form af  investeringer i digitalisering, automatisering og energieffektivitet, eller når nye arbejdsgange og ledelsesprincipper skal implementeres. Ved at integrere bæredygtighedskriterier, når kommunerne køber ind, kan de fremme miljømæssige mål  og samtidig sikre effektive og billigere løsninger af deres kerneopgaver.

DI anbefaler, at:

  • Kommunerne sætter en klar politisk retning og definer konkrete mål for grønne indkøb og udbud - Det hjælper forvaltningerne da de får et klart mandat. Og det synliggør overfor eventuelle bydere, hvad kommunen reelt ønsker at opnå.
  • Kommunerne identificerer de indsatser, der sikrer mest mulig grøn omstilling og kvalitet for pengene og prioriterer dem højt - Prioriteringen sikrer størst mulig effekt.
  • Kommunerne tilrettelægger det gode udbud og gør brug af fleksible udbudsformer, der fremmer innovation - Det kan f.eks. være funktionsudbud, der i stedet for at specificere præcise tekniske krav og løsninger, beskriver de ønskede funktioner eller resultater, som udbuddet forventes at opnå.

Publikationer

Innovative grønne indkøb

Hent

Bæredygtigt byggeri

Bygge- og anlægsbranchen udleder mere end en femtedel af den samlede danske CO2-udledning. Derfor er mere bæredygtigt byggeri en afgørende del af løsningen, når udledningen skal bringes ned de kommende år. Det gælder både når der bygges nyt, når der renoveres og i driften af eksisterende bygninger.

Der stilles store krav til håndværkere i fremtiden, men vi når først i mål, når bygherrer, rådgivere, producenter og forhandlere mv. er parate til at omstille sig i samlet flok. Byggeriets Handletank for Bæredygtighed har for nylig præsenteret 33 anbefalinger til at sikre en mere bæredygtig bygge- og anlægssektor. En række forslag vedrører kommunerne direkte, mens andre har nationalt sigte.

DI anbefaler, at

  • Kommunerne laver en konkret lokal strategi – Mange kommuner har lavet planer og initiativer for at sikre mere bæredygtighed, men ofte fylder bæredygtigt byggeri ikke ret meget. En strategisk tilgang til bæredygtigt byggeri er afgørende for, at grønne krav bliver mere end bare symbolske.
  • Kommunerne går i dialog med markedet – Entreprenørerne leverer som udgangspunkt de produkter, kunderne efterspørger. Det er derfor vigtigt, at kommunerne forbereder sig grundigt og derefter sender deres ”ønsker” ud på markedet.
  • Kommunerne prioriterer de nødvendige ressourcer – Bæredygtige løsninger kræver, at kommunerne er villige til at betale for dem, at de sætter de nødvendige medarbejdere af til det, og ikke mindst at de er politisk forankrede.

Publikationer

Bæredygtigt byggeri

Hent

Grøn mobilitet

Transporten står for næsten en tredjedel af Danmarks CO2-udledning, og der bliver mere og mere trængsel på vejene. Derfor er det en vigtig opgave at bringe udledning af CO2 fra transporten ned - samtidig med at vi sikrer, at medarbejdere og varer kan komme frem til tiden. Her kan kommunerne spille en stor rolle.

Der er behov for mere bæredygtig transport og infrastruktur, mere kollektiv trafik, flere der vælger cyklen og flere, der kører sammen i hver bil. Det kræver nytænkning, partnerskaber og et stærkere offentligt-privat samarbejde. Kommunerne kan bidrage ved blandt andet at give borgerne flere muligheder for at vælge mere bæredygtige transportformer og skabe nye transportvaner – gerne i et tæt samarbejde med virksomhederne.

Syv temaer med DI’s anbefalinger om grøn mobilitet:

  • Lokale mobilitetspartnerskaber
  • Bedre kollektive busforbindelser
  • Grøn vedligehold af kommunale veje
  • Styrket samarbejde om delebiler og samkørsel
  • Støjsvag og fossilfri varelevering
  • Flere op på cyklen
  • Sammenhængende by- og trafikplanlægning

Publikationer

Grøn mobilitet i kommunerne

Hent