03.11.21 Nyheder

NYE GRØNNE TILTAG I PRODUKTION AF BETONELEMENTER

Denne artikel er skrevet af

Betonelement-Foreningen

Nyt fra Betonelement-Foreningen

Betonlementbranchen arbejder målrettet med at udvikle mere bæredygtige elementer. I år har blandt andre Ambercon, Contiga og CRH Concrete lanceret nye produkter og produktionsmetoder, som nedsætter CO2-udledningen ved at anvende grønnere cement, mindre cement og ved genanvendelse af materialer.

Foto: CRH Concrete

I 2020 stod betonelementbranchen for 23 procent af den afsatte betonmængde. Dvs. ca. 2,3 millioner ton beton, som – hvis der er tale om traditionel beton – ville indeholde ca. 2 millioner ton cement. Men med de mange bæredygtige tiltag i branchen om at reducere CO2-udledningen kommer beton og dermed betonelementer fremover til at indeholde mindre cement og/eller mere bæredygtig cement, og samtidig vil betonen blive genanvendt i stor stil.


GRØNNERE ELEMENTER

Ambercon har udviklet nye, grønnere betonelementer med EnvironMent, som er baseret på FUTURECEM fra Aalborg Portland. Med det nye produkt, der blev lanceret tidligere i år, er man lykkes med at reducere betonelementernes CO2-aftryk med 30 procent. FUTURECEM er som udgangspunkt skabt til at indgå i fabriksbeton, og Ambercon har derfor været igennem et omfattende testarbejde med EnvironMent, hvor man blandt andet har arbejdet med afbindingsperiode og konsistens.
En af Ambercons første kunder til de grønnere elementer er UN17 Village, som bygges med afsæt i FN’s verdensmål, og hvor man aftager 40.000 kvadratmeter elementer til væg og facade fra Ambercon.
– På UN17 Village har ingeniører på forhånd beregnet en CO2-reduktion på 31 procent i det samlede byggeri i forhold til de kommende krav i Bygningsreglement 2023. I Ambercon er vi meget glade for at bidrage med vores nye, grønnere elementer og dermed til den samlede CO2-reduktion på projektet, siger Apichat Bonde, administrerende direktør i Ambercon.

FREDAGSBETON MED MERE

Contiga har lanceret flere bæredygtige tiltag i år. Et af dem er deres såkaldte ”fredagsbeton”, som ganske simpelt går ud på, at når virksomheden støber om fredagen, kan betonen ligge længere.
Det betyder, at afformningsstyrken først behøver at blive opnået på et senere tidspunkt, og dermed kan der anvendes mindre cement. Et andet tiltag er bredt at anvende kalkfiller i betonen for at spare på andelen af cement. Og et tredje tiltag er, at man har anskaffet sig en netsvejsemaskine, som kan producere optimerede net og spare afklip, som begge reducerer forbruget af stål. Sidstnævnte tiltag giver også et forbedret arbejdsmiljø, fordi der ikke skal ”kravles så meget rundt oppe i bordene”.
– Vi har testet og regnet godt og grundigt på det, og tallene viser, at betonoptimering med fredagsbeton giver 23 procent mindre cementindhold, men bevarer samme holdbarhed som hverdagsbeton, herunder den fornødne afformingsstyrke og stort set ingen ”overstyrke” på 28 døgn. Beton med kalkfiller reducerer cementandelen med indtil videre 18 procent i hverdagsbetonerne og 14 procent i huldækkene, siger Klaus Haugsted, betonspecialist i Contiga.

NEDKNUSNING OG GENBRUG

CRH Concrete har siden 2018 været en del af Nulspild-projektet i samarbejde med blandt andre Dansk Beton og Teknologisk Institut. Normalt bliver op mod 8 procent af huldækproduktionen til overs ved støbningen og ender dermed som restaffald. I Nulspild-projektet har man arbejdet på at genbruge så meget som muligt, uanset om det er til fundamenter, huldæk eller skillevægge. Så man sparer på de jomfruelige materialer. Det fine sand, som bliver til overs fra nedknuste huldæk, bruges desuden til ny letbeton. Anvendelse af genbrugssand i letbeton reducerer mængden af leca, hvilket også bidrager til lavere CO2 aftryk. CRH Concrete har genanvendt huldæk siden 2020 med 20 procent erstatning af stentilslag og 10 procent erstatning af sand. Ca. 90 procent
af affaldet fra huldækproduktionen genbruges, resten knuses og sælges som vejfyld, hvis det f.eks. indeholder filtreret vaskeslam.
– Det færdige byggeri bliver ikke hverken dyrere eller mindre stabilt af at bruge genbrugsbeton, og de nye betonelementer gennemgår samme kvalitetskontrol, som alle vores betonelementer, siger Commercial Director i CRH Concrete, Vibeke Starup, som også kan fortælle, at virksomheden inden for kort tid støber de første elementer med FUTURECEM.

Overblik fra styrepult på netsvejsemaskine.

Birgitte Theresia Henriksen
Skrevet af:

Birgitte Theresia Henriksen

Relateret indhold