21.11.19 BVT Nyheder

Specialiserede vaskerier er bedst for klimaet

Det kan miljømæssigt være mere forsvarligt, at vælge et svanemærket vaskeri, der ligger langt væk sammenlignet med et ikke-svanemærket vaskeri, der ligger tæt på. Sådan lyder meldingen fra Miljømærkning Danmark.

I marts 2019 bragte Radio 24/7 et kritisk interview med Hjørring Kommune, hvor de problematiserede, at vasketøjet bliver transporteret 866 km. Efterfølgende fulgte en række artikler i medierne.

De fleste vaskerier i Danmark er specialiseret. Årsagen er, at der ikke er nok volume til at have vaskerier i alle dele af landet, der kan løse alle typer opgaver. Gevinsterne ved denne specialiseringen overstiger dog de miljømæssige påvirkninger fra transporten.

Som opfølgning på sagen i marts 2019 udtalte Miljømærkning Danmark i Radio 24/7, at det miljømæssigt kan være mere forsvarligt, at vælge et svanemærket vaskeri, der ligger langt væk sammenlignet med et ikke svanemærket vaskeri, der ligger tæt på.

Energiforbruget til transport ligger på ca. 5 % af det samlede energiforbrug, når man kigger på hele livscyklussen ved tøjvask som en serviceydelse.