Mebrhit Teame Tesfamichael kom til Danmark i 2017 sammen med sin mand, der også arbejder for Elis, og deres fem børn.

Michael Vienø
23.05.25 BVT Nyheder

Fra krig til arbejdsglæde i internationalt miljø

Mohamed Mahmad Tahan og Mebrhit Teame Tesfamichael er begge ansat på Elis’ store vaskeri i Holbæk – og så er de flygtet fra hver deres borgerkrig. Men i Danmark har de fundet ro og stabile job med kolleger fra det meste af verden.

I mange dele af verden er den fred, frihed og tryghed, vi oplever her i Danmark, langt fra en selvfølge, hvilket – desværre – må siges at være blevet understreget ganske eftertrykkeligt de seneste år. Det har Mohamed Mahmad Tahan og Mebrhit Teame Tesfamichael erfaret på egen hånd.

I dag er de begge ansat hos Elis i Holbæk, hvor de arbejder som henholdsvis skrædder og produktionsmedarbejder med sortering og pakning af tøj, ligesom de går til danskundervisning sammen. Men vi skal ikke mange år tilbage, før virkeligheden var en helt anden.

40-årige Mebrhit Teame Tesfamichael kom til Danmark fra Eritrea i det nordøstlige Afrika i 2017 på flugt fra borgerkrig og et ustabilt, diktatorisk regime, der gav mildest talt svære fremtidsudsigter for både hende selv, hendes mand og deres fem børn.

»Min mand arbejder også her i Elis og tog til Danmark et år før, jeg kunne følge efter med børnene. Jeg fik i første omgang arbejde som køkkenassistent, men min mand skaffede mig så et møde med produktionschef Camilla Sauer her hos Elis, og så skiftede jeg job,« fortæller hun.

Med sig fra hjemlandet har Mebrhit Teame Tesfamichael en ungdomsuddannelse op til 11. klasse, nogenlunde svarende til en studentereksamen i Danmark, og en bred – om end ikke særlig tung – rygsæk med erfaring fra forskellige brancher. På den baggrund er jobbet hos Elis et stort skridt fremad.

Jeg er meget glad for at være her. Jeg bor med min familie her i Holbæk, så det er nemt for mig at komme på arbejde, og jeg er glad for både mine opgaver og mine mange kolleger. Jeg har også en god chef, og så er det en god løn. Mebrhit Teame Tesfamichael

Mebrhit Teame Tesfamichael arbejder i det, der kaldes ”kernen” på vaskeriet, hvor hun sorterer, folder og pakker sterilt tøj og rengøringstekstiler til en stor kunde i medicinalindustrien. Det krævede godt en måneds oplæring at blive sat ind i de mange forskellige elementer og processer, men det var det hele værd.

Det var da svært i starten, og jeg skulle vænne mig til dragten og de andre ting, vi skal have på, mens vi arbejder, men nu har jeg været her i tre år, og jeg elsker det. Vi har jo folk fra mange forskellige lande, og det er sjovt, specielt når vi har fælles pause hver torsdag. Så jeg vil rigtig gerne blive i Elis. Mebrhit Teame Tesfamichael

Mohamed er kommet på plads rent fagligt

Blandt Mebrhit Teame Tesfamichaels mange internationale kolleger finder vi 47-årige Mohamed Mahmad Tahan, der har været i Danmark siden 2015, hvor han kom hertil fra Syrien efter en mellemperiode på to år i Egypten.

I Syrien blev han uddannet som skrædder og var selvstændig i faget med egen butik, og det er da også netop den kunnen, Elis nu har gavn af på vaskeriet i Holbæk, hvor han reparerer en lang række forskellige typer beklædning i sin workshop centralt på sitet.

Jeg starter dagen med at tage to containere blandet tøj og gå det igennem for at se, hvad der skal afmeldes, hvad der skal kasseres, og hvad der skal retur til lageret. Det tager fire-fem timer, og så bruger jeg et par timer på reparationer derefter. Og så hjælper jeg også til på lageret med foldning. Mohamed Mahmad Tahan

På linje med Mebrhit Teame Tesfamichael er han glad for både sine opgaver, kolleger og ledere i Elis, hvor han rent fagligt er kommet bedre på plads end i sin første tid i Danmark, efter både at have været forbi detailbranchen og bragt mad ud.

Mohamed Mahmad Tahan er uddannet skrædder fra Syrien, hvilket Elis nu nyder godt af.

Foto: Michael Vienø

»Det fungerede ikke så godt for mig, så jeg er meget tilfreds med at være kommet hertil og arbejde på fuld tid med mere faste vagter. Og så er det spændende at være så mange forskellige mennesker fra forskellige lande, og at snakke med hinanden om vores kulturer og traditioner. Jeg har kolleger fra Indien, Tyrkiet, Thailand og flere andre steder, så det er en god blanding,« siger han.

Hvad fremtiden angår, har Mohamed Mahmad Tahan ikke lagt meget konkrete planer endnu, men han kan sagtens se sig selv blive i Elis frem til pensionen. Han vil dog heller ikke afvise tanken om igen at have sin egen butik som skrædder, som han havde hjemme i Syrien.

Det er jo lidt svært at se så langt frem, der kan ske mange ting. Men lige nu arbejder jeg for Elis, det er godt for mig, og jeg får at vide, jeg er dygtig. Samtidig er det ikke så nemt at finde job som skrædder i Danmark, så mon ikke jeg bliver her. Mohamed Mahmad Tahan
Skrevet af:

Anders Kampmann