Værd at vide

Her får du overblik over relevante faglige områder, der understøtter brancheforeningens arbejde, når det gælder udfordringer inden for energi, uddannelse og arbejdsmiljø. Du kan også læse om, hvad medlemmer i DSBF får ud af deres medlemskab i støberibranchen.

Dion mangler 3 lærlinge til hot arbejdsplads: Her afslører han det fede ved uddannelsen
Med jobgaranti og en løn, der begynder ved 30.000 kroner om måneden, når uddannelsen er i hus, har Dion Brun alligevel svært ved at finde lærlinge.
Vejen: Dion Brun har en udfordring på en arbejdsplads, hvor de arbejder med 1500 grader varmt jern.
- Lige nu mangler tre lærlinge. Andre i erhvervslivet står i samme situation, men vi har bare noget unikt her, hvor vi kan love, at når du er udlært hos os eller på et andet dansk støberi, så har du faktisk jobgaranti, siger han.

Dion Brun er salgsdirektør hos Jernstøberiet Uldall i Vejen. Ud over at arbejde med glohed jern og 3D- print, kan støberitekniker-lærlinge se frem til en hverdag med formgivning af 2000 HK-motorer og seks meter lange forbrændingsriste.
-
I hele uddannelsesperioden er der kun 22 uger på skolebænken. Resten er faktisk praktik. Det fede ved den her uddannelse er, at der er ekstremt meget praktik - også i løbet af de 22 uger på skolen. Det er en fed uddannelse for dem, der synes, at det er træls at sidde stille på skolebænken, fortæller han.

Hvor mange penge, der tikker ind på kontoen, når man er udlært, afhænger af, hvad man går kaster sig over bagefter.
- Nogle går i gang med håndværket, andre går ind og overtager afdelinger og bliver ledere, men månedslønnen går typisk fra 30.000 kroner og opefter, siger Dion Brun.

Inviterer masser af gæster
Han er ikke typen, der sidder på hænderne. I stedet rækker han ud. Han havde derfor inviteret 35 fagfolk, der rådgiver unge, når de skal vælge uddannelse, indenfor i støberiets forunderlige verden.
En af dem var Tanja Vestergaard Skøtt, der er UU-vejleder ved Vejledning Vejen, hvor hun vejleder unge fra 7. klasse og op til 30 år. Hun er glad for at have fået indblik i en branche, som hun ellers ikke kender så meget til.
- Når vi skal rådgive og vejlede de unge, der skal vælge uddannelse, så er det afgørende, at vi selv kender til de muligheder, der er. Og det får vi bedst ved at komme ud og se stedet med egne øjne og møde dem, der arbejder med faget til daglig. På den måde bliver vi bedre klædt på til at kunne vurdere, hvilke unge og hvilke virksomheder, der kunne være et godt match, siger hun i en pressemeddelelse.

Kort om jernstøberiet
Jernstøberiet Uldall, der åbner dørene til støberifaget, ligger i Søndergade i Vejen.
Her er omkring 55 medarbejdere, og støberiet er godkendt læreplads for støberiteknikere, smede samt lager- og logistikoperatører.
Uldall blev grundlagt i 1944 og er en del af Birn Group, der er en af Nordeuropas største jernstøberikoncerner. Uldall inviterede 35 UU-vejledere, jobcentermedarbejdere, faglærere og FGU-vejledere indenfor på støberiet for at fortælle mere om støberibranchen og uddannelsen som støberitekniker.
FGU er en uddannelse, der forbereder unge på at gå i gang med en ungdomsuddannelse eller at komme i job.

Uddannelsen til støberitekniker tager typisk 3,5 til 4 år.

Det siger vores medlemmer

Adm. direktør, Marianne Strauss, Nordsjællands Metalstøberi
"Medlemskabet af Danske Støberiers Brancheforening sikrer os information og opdatering inden for lovgivning, miljø og energi området, uddannelse m.m. Samtidig er det et uvurderligt netværk for sparring med vores kolleger i støberi branchen.”
 
Adm. direktør, Kristian B. Pedersen, Tasso A/S
"Tasso er medlem af Danske Støberiers Brancheforening, fordi det giver mening, at vi står sammen i branchen omkring vores fælles udfordringer såsom brancherelevant uddannelse til vores ansatte og for i fællesskab at arbejde for bedre rammevilkår for støberibranchen i Danmark."
 
Salgsdirektør, Dion Brun, Uldall Jernstøberi
"Uldalls Jernstøberi er medlem af Danske Støberiers Brancheforening, da vi i støberierne i Danmark har en fælles udfordring: Vi skal være de foretrukne støberier i Verden, når alle omkostninger er gjort op. Vi SKAL derfor være verdensmestre på alle parametre på nær bruttoprisen. For at nå sådan et mål, skal vi kende branchens trends og nyudviklinger og lære af hinandens succeser. Vi kender i brancheforeningen hinandens forcer og bruger hinanden i netværket både i og udenfor den officielle mødeaktivitet. Vi står desuden sammen om at bekæmpe vores 2 store fjender, som svækker vores konkurrencekraft over for vores udenlandske kollegaer; afgifter og metaltyveri."
 
Produktionschef, Henrik Johansen, Ferrodan A/S
”Danske Støberiers Brancheforening medvirker til, via netværk og samarbejde, at vi fortsat har et grundlag for støberier i Danmark.”
 
Produktionsleder, Allan Erik Hansen, C.C.Jensen A/S
"C.C.Jensen A/S er medlem af Danske Støberiers Brancheforening, da det giver adgang til ny viden samt med-indflydelse på områder som Energi, Arbejdsmiljø og Lovgivninger, samt vi ønsker at være en del af den samlede Støberi branche, som kan styrke sammenarbejde omkring niche produktion af høj kvalitet med veluddannet medarbejdere i Danmark."