Foto: Colourbox

12.03.20 AKT Nyheder

Hvordan håndterer arbejdsgivere i AKT coronavirus?

Udbredelsen af coronavirus har givet anledning til en del henvendelser til DI’s personalejuridiske afdeling. DI har samlet svarene på ofte stillede spørgsmål fra arbejdsgivere. Her har vi desuden samlet nogle svar, der særligt vedrører medlemsvirksomheder i AKT.

Vejledningen kan du finde her https://www.danskindustri.dk/vi-radgiver-dig-ny/personale/personalejura/arkiv/nyhedsarkiv/2020/2/hvordan-handterer-arbejdsgivere-coronavirus/ 

Her kan du blandt andet finde svar på, hvordan du skal forholde dig til medarbejdere i karantæne og dem, der ikke kan møde på arbejde, fordi de mangler børnepasning.

Du skal være opmærksom på, at vejledningen kan ændre sig efterhånden som situationen ændrer sig og Regeringen foretager nye tiltag. Derfor bør du ikke skrive den ud, men altid finde den seneste ved at bruge ovenstående link.

Nedenfor redegøres for særlige problemstillinger for busoperatørerne.

Nedgang i driften som følge af tiltag imod coronavirus

Mange busoperatører oplever en meget betydelig nedgang i buskørslen som følge af tiltagene imod coronavirus. Derfor er der ikke arbejde til alle de ansatte medarbejdere.

I kan overveje flere forskellige tiltag til at afbøde konsekvenserne af denne arbejdsmangel, der spænder fra frivillige aftaler om at anvende ferie, feriefridage eller afspadsering til hjemsendelser uden løn. Hvilke værktøjer I kan anvende afhænger af, hvordan jeres drift konkret er påvirket af situationen. Derfor kan det også ændre sig over tid.

Hjemsende chauffører uden løn

Hverken Landsoverenskomsten for rutebilkørsel i provinsen eller Tillægsoverenskomst for rutebilkørsel i HT-området indeholder regler om hjemsendelse af medarbejdere som følge af arbejdsmangel.

En hjemsendelse er en midlertidig afbrydelse af ansættelsesforholdet, som udgangspunkt uden løn, men med løfte om genansættelse. Afbrydelsen af ansættelsesforholdet i hjemsendelsesperioden indebærer, at medarbejdere, der er medlem af en a-kasse, sandsynligvis vil kunne få dagpenge i hjemsendelsesperioden, hvis de i øvrigt opfylder reglerne for at modtage dagpenge.

Overenskomsterne indeholder ikke regler om hjemsendelse, men busoperatørerne kan alligevel hjemsende medarbejdere uden løn, hvis der foreligger force majeure. Force majeure gælder, uanset om der er en regel om det i overenskomsten.

Tiltagene imod coronavirus og konsekvenser af dem er ikke nødvendigvis en force majeure situation for alle virksomheder. Det afhænger af virksomhedens drift og de konkrete konsekvenser for denne. Derfor anbefaler vi, at du kontakter DI, hvis du overvejer, om I er berettiget til at sende medarbejderne hjem uden løn.

Skolebuskørsel

DI vurderer, at der kan være tale om force majeure for chauffører, der udelukkende er beskæftiget med skolebuskørsel i perioden, hvor Regeringen har lukket for landets skoler. 

Offentlig Service Trafik eller lignende

DI vurderer, at Regeringens suspendering af alle ikke-akutte operationer på landets hospitaler, lukning af skoler, uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner samt at alt ikke-essentielt offentligt personale er sendt hjem i foreløbigt 14 dage, kan medføre force majeure for chauffører, der udelukkende er beskæftiget med kørsel under Offentlig Service Trafik eller lignende, hvis udbyder indstiller kørslen i overensstemmelse med Regeringens anbefalinger.

Blandet kørsel

DI vurderer, at der er større krav for force majeure for virksomheder, som har blandet kørsel med eksempelvis både almindelig rutekørsel og skolebus og/eller Offentlig Service Trafik. Baggrunden for dette er, at det kun er en del af virksomheden, der bliver særligt ramt af Regeringens indgreb. Virksomheden har herved en større ret og pligt til at planlægge sig ud af arbejdsmanglen, som har ramt dele af driften.

Funktionærer

DI vurderer, at det er tvivlsomt, om funktionærer, som for eksempel kontorpersonale eller ledere, kan hjemsendes uden løn eller opsiges uden varsel på grund af force majeure. Virksomheden har derimod mulighed for at pålægge medarbejderne at arbejde hjemme.

Overvej andre tiltag, før I hjemsender

Før I vælger at hjemsende chauffører uden løn, anbefaler DI, at I undersøger muligheden for, at medarbejderne afholder ferie, feriefridage eller afspadserer som alternativ til en hjemsendelse. Hvis der er tale om en force majeure-situation, hvor I har adgang til hjemsendelse, er det DI’s vurdering, at I også vil kunne kræve, at medarbejderne afvikler ferie, feriefridage eller afspadserer uden varsel, da dette er mindre indgribende tiltag.

DI anbefaler, at virksomheden ved vurdering af, hvilke medarbejdere, der skal hjemsendes, så vidt muligt tager et socialt hensyn til, om medarbejderne har mulighed for andre ydelser i hjemsendelsesperioden fra eksempelvis a-kasse eller lignende.

Det er en forudsætning for hjemsendelse, at virksomhederne forinden har forsøgt at begrænse hjemsendelsen mest muligt, eksempelvis ved at anvise medarbejderne andet arbejde i virksomheden, hvor det er muligt, samt indkalder medarbejderne på arbejde igen, når situationen er normaliseret.

Du kan finde en skabelon til en skrivelse om hjemsendelse til jeres medarbejdere her https://www.danskindustri.dk/vi-radgiver-dig-ny/di-dokumenter-for-personale/personalejuras-dokumenter/skabeloner/diverse-skabeloner/hjemsendelse-pa-grund-af-force-majeure/

Anvendelse af ferie, fridage eller afspadsering

Virksomheden skal som udgangspunkt anvende det mindst indgribende indgreb til at håndtere en situation med arbejdsmangel. Varsling af ferie, feriefridage eller afspadsering er et mindre indgribende indgreb over for medarbejderen end en hjemsendelse uden løn, fordi en hjemsendelse uden løn er en midlertidig afbrydelse af ansættelsesforholdet.

I visse situationer kan I også pålægge medarbejdere at afholde ferie og feriefridage uden varsel.

Arbejdsgiver kan i medfør af ferielovens § 15, stk. 2, pålægge medarbejderne at holde ferie uden varsel, når særlige omstændigheder hindrer det almindelige ferievarsel. DI vurderer, at Regeringens suspendering af alle ikke-akutte operationer på landets hospitaler, lukning af skoler, uddannelsesinstitutioner og daginstitutioner samt at alt ikke-essentielt offentligt personale er sendt hjem i foreløbigt 14 dage, er en særlig omstændighed, som hindrer anvendelsen af ferielovens sædvanlige varsel. Undtagelsen fra ferievarslingsreglerne i ferieloven er ikke så restriktivt som force majeure, men der skal fortsat foretages en vurdering af de konkrete forhold i virksomheden.

Feriefridage placeres i henhold til Lands- og Tillægsoverenskomsten efter samme regler som restferie i medfør af ferieloven. Det indebærer, at undtagelsesbestemmelsen i ferielovens § 15, stk. 2, hvorefter virksomheden kan pålægge medarbejderne at afholde ferie uden varsel, også gælder for feriefridage.

Derfor er det en god idé at kontakte DI, hvis du overvejer at pålægge medarbejdere at holde ferie eller feriefridage uden varsel.

Der kan ikke varsles eller aftales forskudsferie i en eventuel hjemsendelsesperiode. Virksomheden kan således ikke varsle eller aftale med medarbejderne, at de i hjemsendelsesperioden anvender forskudsferie, som ifølge ferieloven skal afholdes i perioden 1. maj til 31. august 2020.

DI vurderer, at medarbejderne kan pålægges at afspadsere optjent overarbejde, men det forudsætter lokal enighed og godkendelse fra 3F Transport med hjemmel i bilag 7 om forsøgsordninger, såfremt medarbejderne skal afspadsere negativ afspadseringssaldo.  

Relateret indhold