En lille nichevirksomhed med voksende eksportsucces: Der er stadig ordre i bogen fra sidste eksportfremstød – nu tager de afsted igen
Der er stadig ordrer i bogen fra sidste eksportfremstød. Alligevel tager Gustav Østergaard Maskinfabrik afsted på samme eksportfremstød igen. For aluminiummessen ALUMINIUM i Düsseldorf har åbnet nogle helt unikke muligheder for kunderelationer i hele verden. Direktør Asger Andersen fortæller om erfaringerne her.
Gustav Østergaard Maskinfabrik er en lille østjysk nichevirksomhed, som specialiserer sig i valsning af stål- og metalprofiler til hele industrien. Blandt kunderne er nogle af verdens største producenter indenfor sundhedsmaskineri til sundhedssektoren, men Gustav Østergaard laver også alle tænkelige former for buede facadeprofiler og vinduesrammer til byggerier over hele landet – og udlandet.
- Da jeg købte virksomheden i 2001, havde man én eksportkunde lige på den anden side af den tyske grænse. I dag eksporterer vi til 19 forskellige lande. I hvert fald halvdelen af dem er kommet fra messen i Düsseldorf.
Messen, som Asger Andersen taler om, er ALUMINIUM 2024, verdens største aluminiummesse, som hvert andet år samler hele aluminiumværdikæden i Düsseldorf, hvor 20.000 besøgende ligger vejen forbi de i alt 750 udstillere. Aluminium Danmark, materialets brancheforening under DI, arrangerer den danske fællesstand på messen.
- Vi har efterhånden fået kunder i 10 forskellige lande som direkte konsekvens af at deltage på messen. Det er både europæiske lande men også særligt sydamerikanske.
Hele verden mødes i Düsseldorf
Messen i Düsseldorf er en fremragende mulighed for at åbne eksportmuligheder på det tyske marked. Men hvis man tror, at tysk er det eneste sprog, der tales, så kan man godt tro om igen. Asger Andersen fortæller, at messen er en unik mulighed for at møde nye kunder, leverandører og samarbejdspartnere – og for at pleje relationen til de eksisterende. Men selvom messen foregår i Tyskland, kommer både besøgende og udstillere fra hele verden, som giver messen et klart internationalt præg. Faktisk er over 100 nationer repræsenteret ved messen.
- Nu har vi været med på messen fem gange, og vi tog oprindeligt derned for at møde særligt tyske kunder. Og det har vi bestemt også gjort. Men vi har fået endnu flere kunder i det øvrige Europa. Det er jo verdens største aluminiumsmesse, og der kommer folk fra hele verden.
Gode råd til andre aluminiumvirksomheder
At få succes på messen afhænger i høj grad af udstillerens indstilling og mindset. Asger Andersen fortæller, at man naturligvis er mere effektiv femte gang end første gang, men at man kommer rigtig langt med at udnytte de tilbud, som messen giver.
- Sagt på jysk: hvis der går nogle forbi ude på midtergangen, så går vi bare ud og spænder ben for dem, uanset om de er der for at købe striktrøjer eller aluminium. Man skal opføre sig ordentligt, men man skal også være lidt fræk.
DI tilbyder den hjælp, som kan åbne eksportmuligheder for små virksomheder
- Hver gang vi har været afsted har vi kunne skrive minimum 2-5 ordrer i bogen fra messen. Så får os har det været en rigtig god måde at komme ud over stepperne og fået skabt noget mere eksport.
Som en lille virksomhed med femten ansætte, en fyldt ordrebog og en voldsom travl hverdag er der ikke altid tid til at arrangere eksportfremstød på egen hånd. Derfor har Asger Andersen været rigtig glad for de tilbud, som den danske fællesstand på messen giver.
- Det koncept, som DI udbyder, har været rigtig godt for os, fordi der har været nogle mennesker, som vi har kunne læne os op ad. At DI står for alt det praktiske gør, at det er meget nemmere at koncentrere sig om at tale med kunder. Det er svært for en lille, travl virksomhed at finde tid til at arrangere den slags selv. På den måde er messedeltagelsen en meget nem måde at komme ud med vores produkter.
Fællesskab på fællesstanden
Samtidigt giver fællesstanden nogle muligheder for at blive en del af et fællesskab på messen. Der er nemlig et rigtig godt samarbejde imellem de forskellige stande, hvilket styrker sammenholdet i den danske aluminiumbranche.
- Der er et godt sammenhold på standen, og vi hjælper hinanden. Hvis en af os er væk et øjeblik for at spise, så er der altid en anden, som lige kan holde øje med standen – og det gælder selvfølgelig også den anden vej.
Aluminium Danmarks erfaringer
Brancheforeningen Aluminium Danmark arrangerer for syvende år den danske fællesstand på aluminiummessen ALUMINIUM, som afholdes hvert andet år i Düsseldorf. Med 6 udstillingshaller og 20.000 besøgende er messen den største af sin slags i hele verden.
Messen afholdes 8.-10. oktober 2024. Skal din virksomhed sikres en plads på den danske fællesstand? Så skriv til Aluminium Danmarks sekretariat Jesper Ræstrup Hald på JERH@di.dk.