Aluminium & (grønt) byggeri
Aluminium Bygge Pris 2024
Vægtstyrkeforholdet, robustheden og formbarheden. Det er nogle af de unikke egenskaber, byggeriet sætter pris på i aluminiumsmaterialet, og som kommer til at spille en afgørende rolle i omstillingen til en grøn økonomi. Aluminium er kendt or sin utrolig lette vægt, korrosionsbestandighed og de fremragende muligheder for at specialdesigne overfladen gennem anodisering eller bemaling. Aluminium er utrolig stærkt og har gode varmeledningsevner - to faktorer, som er helt centrale, når aluminium benyttes som bærende konstruktion i bygninger.
I byggeriet - både nybyg og renovering - er det vigtigt at vælge materialer, som kan modstå slid og brug, men som derimod holder længe. Det giver mindre behov for udskiftning og reducerer forbruget af vedligeholdelsesprodukter. Aluminium er et af de få materialer, som kræver minimal vedligeholdelse. Desuden er 70% af al den aluminium, som nogensinde er produceret, er stadig i brug, og materialet kan genanvendes og omsmeltes uden at dets egenskaber eller kvalitet forringes.
En pris for intelligent og innovativt design
Aluminium Bygge Prisen hædrer intelligent og innovativt anvendelse af aluminium i byggeriet. Prisen uddeles af Alufacadesektionen, DI Byggeri og Aluminium Danmark med opbakning fra European Aluminium (EAA).
Aluminium Bygge Prisen uddeles på Alufacadesektionens temadag den 25. Januar 2024.
Konkurrencebetingelser
Hovedprisen gives for intelligent og innovativ anvendelse af aluminium i nybyggeri, renovering, restaurering eller rekonstrurering af byggeri og byggekomponenter.
Byggeprojektet vurderes ud fra følgende kriterier
- God arkitektur med funktionelt design
- Tilføjet værdi til nye såvel som eksisterende bygninger, der forbedrer
- indeklima, lys/lyd-forhold og trivsel
- Energieffektivitet
- Intelligent og innovativt brug af aluminium
- Livscyklus og end-of-life-tænkning (design med henblik på genanvendelse eller design for adskillelse)
- Komponenter, som har tilføjet værdi til funktion eller bygning
- Bæredygtigt design og konstruktion
- Totaløkonomi i byggeriet eller bygningskomponentens anvendelse og levetid
Byggeriet skal være udført og ibrugtaget inden den 1. november 2022.
Følgende kan indsende forslag til bedømmelse: arkitekter, bygningskonstruktører, bygherrer, developers, facadeproducenter og enkeltpersoner fra branchen kan indsende nomineringer. Bygningsprojektet skal være udviklet, tegnet og stå opført i Danmark. Bygningselementer kan være udført uden for Danmark.
Hovedprisen vil modtage en kontant præmie på 25.000 kr. foruden et diplom.
Ekstraprisen
Ekstraprisen gives til et godt initiativ, ny forskning, en lys ide eller andet, som kan bidrage til at udvikle alufacadebranchen og alufacadeprodukter i en bæredygtig retning.
Ekstraprisen uddeles til en studerende eller ny dimittend fra eksempelvis bygningskonstruktør, ingeniøruddannelsen, arkitektskolen eller andre uddannelsesretninger inden for byggeriet.
Ekstraprisen vil modtage en kontant præmie på 5.000 kr. foruden et diplom.
Yderligere regler
Det forudsættes, at arrangørerne opnår ret til at passende presseomtale og offentliggørelse af alle indsendte forslag til bedømmelse. Arrangørerne kan ikke holdes ansvarlige for tab eller beskadigelse af det indsendte materiale. Ufuldstændige projekttilmeldinger vil blive returneret. Dommerpanelets afgørelser er endelig og kan ikke gøres til genstand for indsigelser.

Vinderen af Aluminium Byggeprisen 2022
Big Bio i Nordhavn i København
I år er sejren gået til Danmarks første bæredygtige biograf! Der er tale om Big Bio, der er placeret i Nordhavn i København. Biografen udmærker sig ved at falde godt ind i det allerede eksisterende miljø, og så er den et fryd for øjet med sin flotte røde farve.
Læs mere om vinderprojektet her
Næste gang vi udlodder Aluminium Byggeprisen bliver i 2024. Hold øje med vores hjemmeside og LinkedIn, hvor vi vil give mere infomation om nomineringsrunderne, når vi kommer tættere på!
Billedekreditering: DI Byggeri

Aluminium tilføjer et byggeprojekt en sjældent stor frihedsgrad i bygningens visuelle og kompositoriske fremtoning og formår at fastholde facadeopbygningen i en arkitektonisk operativ dimension til trods for de skærpede energikrav. Klavs Hyttel, partner, arkitekt, MAA, Arkitektfirmaet C. F. Møller