15.05.20 ARI Nyheder

Krav til bedre sortering af glas-, plastik- og metalaffald er forhåbentlig kun første skridt

Det er positivt, at Miljøstyrelsen nu skærer igennem og anbefaler, at metal-, glas-, og plastikaffald i fremtiden bliver sorteret adskilt i alle kommuner. Det er forhåbentlig første skridt på vej mod ens affaldssortering over hele landet.

Det har i årevis været et kendt problem, at mange kommuner blander metal, glas og plast sammen i husholdningernes affaldsspande og containere.

Derfor er det vigtigt og meget tilfredsstillende, at Miljøstyrelsen nu skærer igennem og anbefaler, at de tre typer affald senest fra 2025 bliver skilt ad.

”Vi har i årevis argumenteret for, at ensartet kildesortering af affald i Danmark er en forudsætning for øget genanvendelse. Derfor er det et vigtigt skridt, der nu bliver taget. Det naturlige næste skridt vil være, at alt husholdningsaffald – obligatorisk – sorteres ens på landsplan. Forskellig sortering gør det sværere at genanvende, og der er ikke nogen rationelle grunde til at gøre det forskelligt”, siger sekretariatsleder i ARI, Affalds- og Ressourceindustrien, Niels Bukholt.

Problemet ved uensartet sortering er, at når affald blandes sammen, så kan det ikke efterfølgende skilles helt ad.

Det betyder eksempelvis, at genbrugt plastik fra fødevareemballage ikke kan blive til fødevareemballage igen – det kan kun blive til måske havebænke eller plastspande.

Det samme gør sig gældende for glas. Når det er blandet sammen med metal og plastik, har genanvendelsesvirksomhederne sværere ved at levere en ren nok kvalitet til glasværkerne – hvilket der ellers er store gevinster i. Udover at materialerne bliver genanvendt, sparer glasværkerne 30-35 procent energi, når de omsmelter genanvendt glas frem for at starte produktionen fra bunden.

”Hvis vores medlemsvirksomheder, der bearbejder en stor del af danskernes affald til genanvendelse, kan få store og mere ensartede mængder affald, vil de kunne sikre højere kvalitet i de genanvendte materialer. Det er afgørende i en cirkulær økonomi, hvor affald skal kunne indgå i nye produkter hos næste led i værdikæden”, siger Niels Bukholt.

Indtil i dag har 22 kommuner indsamlet metal, glas og plast i de samme beholdere hos husholdningerne, men der er efterhånden langt mellem dem, som vil modsige, at mere ensartet affaldsindsamling vil øge genanvendelsen i Danmark.

De nye retningslinjer kan dermed føre til markant bedre genanvendelse af plastik, metal og glas end i dag.

Yderligere information

Læs Miljøstyrelsens anbefaling her
Niels Bukholt

Niels Bukholt

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4565
  • Mobil +45 2442 9435
  • E-mail nbuk@di.dk