For medlemmer

For medlemmer er Laugets medlemmers egen side, hvor de fleste informationer primært er henvendt til medlemsvirksomhederne.

DM i Skills

DM i Skills 2018

Igen har skolernes brolægger-elever præsenteret faget fra den bedste side ved DM i Skills 2018 i Herning, hvor makkerparret Nichlas Karl Skaarup Drewsen og Jesper Viking Hansen løb med pokalen.

Tusindevis af folkeskoleelever valfartede til messehallerne i Herning den 18. og 19 januar 2018, og elever fra landets tre skoler, som uddanner brolæggere, viste omverdenen, hvordan brolægning bliver til kunstværker i granit. I år var konkurrenceopgaven skiftet ud fra den tidligere kompasstjerne til Herning Kommunes logo/byvåben. Logoet var optegnet som en forenkling af det oprindelige byvåben fra 1936, hvor en hjejle sidder på en hammer over den frugtbare landbrugsjord med en å, der bugter sig gennem landskabet. Og der var givet plads til flere forskellige forbandt-typer, blandt andet det vanskelige svanehals-forbandt i den nederste halvdel af logoet.

Brolæggerlaugets Oldermand, Claus Johnsen, var den ene af de to dommere, som endte med at pege på de to elever fra NEXT Uddannelser København som årets Danmarksmestre, men der var tæt kamp om placeringerne, og det var Horsens-parret, der løb med arbejdsmiljøpræmien. De var alle enige om, at mesterskabsopgaven bød på mange udfordringer, og at de mange træningstimerne derhjemme ikke havde været spildte. Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen, uddelte arbejdsmiljøprisen med ordene: - Det er rart at se, at så mange af jer har styr på sikkerheden.

 

brolaeggernextskills.jpg
Vinderparret koncentrerer sig om, at støde belægningen på plads.


brolaeggerdm.jpg
Vinderbelægningen vises frem af Nichlas og Jesper fra henholdsvis Kaj Bøje Pedersen A/S og P.P. Brolægning A/S.


brolaeggervinder2018.jpg
Statsminister Lars Løkke Rasmussen overrakte pokalerne til vinderparret ved lørdagens afslutningsceremoni.

Fakta

Ved DM i Skills i MCH Herning den 18. til 20. januar 2018 konkurrerede tre hold fra skolerne i Århus, Horsens og København om Danmarksmesterskabet i brolægning.

Danmarksmestre blev:

Nichlas Karl Skaarup Drewsen, fra NEXT Uddannelse København og laugsfirmaet Kaj Bøje Pedersen A/S

Jesper Viking Hansen fra NEXT Uddannelse København og laugsfirmaet P.P. Brolægning A/S 

Vinder af arbejdsmiljøprisen blev:

Mathias Sørensen fra Learnmark Horsens og laugsfirmaet Nordfyns Brolægning ApS

Rasmus Hvolby Andersen fra Learnmark Horsens og firmaet Chr. Brinck Og Søn ApS

Desuden deltog:

Murat Kekec fra Aarhus Tech og Natur Og Vej Service i Aarhus Kommune

Morten Timmermann Larsen fra Aarhus Tech og Natur Og Vej Service i Aarhus Kommune

Næste år afholdes DM i Skills i Næstved i dagene 4.-6. april 2019.

Læs mere om resultaterne fra DM i Skills

DM i Skills 2017

Mesterskabelig brolægning i Gigantium

Marco Jensen og Mathias Mogenstein Schwartz fra NEXT Uddannelse København vandt Danmarksmesterskabet i Brolægning 2017.

DM i Skills blev igen afholdt med rekorddeltagelse i 2017, idet der var tilmeldt 40 konkurrencefag og 16 demonstrationsfag i Aalborg, hvor mesterskaberne forløb over tre dage fra den 26. til den 28. januar.

To hold fra henholdsvis Learnmark Horsens og NEXT Uddannelse København dystede om titlen som Danmarks bedste brolæggere, og det var makkerparret Marco Jensen fra Brolæggerkompagniet og Mathias Mogenstein Schwartz fra PP Brolægning, der løb med sejren. Mathias Them og Kevin Laursen, som begge kommer fra laugsfirmaet Svend Erik Lind A/S, vandt Arbejdsmiljøprisen for Brolæggere. Brolæggerlauget ønsker alle fire deltagere tillykke med de flotte resultater.

dmiskillsvinderebrolaegningfotografperdaugaard2017.jpg
Undervisningsminister Merete Riisager overrækker præmierne til Danmarksmestrene i Brolægning 2017
Foto: SkillsDenmark/Per Daugaard

 

skillsbrolaeggerlauget.jpg
De fire lærlinge arbejdede koncentreret torsdag, fredag og lørdag, mens tusindvis af folkeskoleelever besøgte konkurrencerne.

DM i Skills 2016

Danmarks bedste brolæggerlærlinge

Brolæggerlauget ønsker makkerparret Marco Bak fra laugsfirmaet Hansen & Rasmussens Eftf. Brolæggermester ApS og Nicolai Phillip Larsen fra Smidstrup Brolægning ApS et stort tillykke med Danmarksmesterskabet i Brolægning 2016, som de vandt i Fredericia i dagene 4.-6. februar 2016.

Marco Bak kommer fra en ægte brolægger-familie. Både hans far og farfar er brolæggere, og det var farfar og præsidenten i Seniorklubben, Carl Hansen, som startede det Hvidovre-baseret firma, Hansen & Rasmussen Eftf Brolæggermestre, som Marco er i lære i.

På de 3 konkurrencedage blev Messe C og DM i Skills besøgt af over 60.000 mennesker, og på sidstedagen kom både mestrene, søskende, forældre og bedsteforældre og heppede på Marco og Nicolai, som til sidst kunne hyldes som årets Danmarksmestre i Brolægning. Marco afslutter sin uddannelse fra Next (tidl. KTS) i Glostrup til september.

brolaeggerdm_marco_bak.jpg
Marco måler op med koncentrationen malet i ansigtet.

DM i Skills 2015

Danmarksmesterskab i fødselsdagsgave

DM i Skills satte ny tilskuerrekord og laugsmedlem og brolæggermester Kaj Bøje Pedersen fik lærlingedanmarksmester i 70 års fødselsdagsgave.

DM i Skills blev afholdt for 5. gang, og sluttede lørdag eftermiddag den 10. januar, hvor i alt 42 vindere fra 36 forskellige fag blev fejret. Mesterskabet slog alle rekorder med 68.000 besøgende i Bella Center, København, og sædvanen tro deltog lærlinge fra Learnmark Horsens og Københavns Tekniske Skole i mesterskabskampen med hvert sit hold på to brolæggerlærlinge.

Stor politisk opbakning til erhvervsuddannelserne

Igen i år var det statsminister Helle Thorning-Schmidt, der åbner mesterskaberne torsdag den 8. januar, og da undervisningsminister Christine Antorini overrakte sejrsstatuetterne om lørdagen, hyldede hun de dygtige deltagere for deres faglighed: - I har i løbet af de seneste dage vist os, hvor store færdigheder jeres fag kræver. Unge som jer, med ambitioner og evner, er til stor inspiration for eleverne fra 9. og 10. klasse, der 1. marts skal vælge, hvilken ungdomsuddannelse de skal begynde på efter sommerferien, sagde Christine Antorini.

Laugsfirma bag Danmarksmestrene

Dysten om danmarksmesterskabet i brolægning stod mellem to hold fra henholdsvis Learnmark Horsens og Københavns Tekniske Skole, og det var det østdanske hold, som løb med sejren: Mikkel Hansen fra KFH Belægning og Jonas Rørbæk fra Kaj Bøje Pedersen A/S. De dygtige lærlinge fik overrakt beviset på mesterskabet samme dag, som brolæggermester Kaj Bøje Pedersen rundede de 70 år, så det var en ekstra dejlig fødselsdagsgave, at få oveni hatten. Brolæggerlauget ønsker både Kaj tillykke med fødselsdagen, og den dygtige lærling Jonas Rørbæk tillykke med Danmarksmesterskabet.


skills2015_1.jpg

skills2015_2.jpg

Næste år bliver DM i Skills afholdt i Trekantsområdet, Fredericia, 4.-6. februar 2016.

Læs mere om Skills

DM i Skills 2014

Brolægger-danmarksmestre trak tilskuere

De nykårede Danmarksmestre i Brolægning måtte igennem 21 timer koncentreret arbejde med hammer og mejsler for at fremtrylle den formfuldendte kompasrose af sorte granitsten.

Efter tre hektiske dage med publikum på sidelinjen kan de to lærlinge Dennis Breinholm Laursen, LS Brolægning og Mathias Nørgård Jensen, Skive Kommune Park og Vej, rejse sig fra den lave brolæggerstol og modtage præmien som Danmarksmestre i Skills 2014.

skills2014_brolaegning_vinderhold.jpg
Dennis Breinholm Laursen, LS Brolægning og Mathias Nørgård Jensen, Skive Kommune Park og Vej, løb af med sejren som Danmarksmester i Brolægning 2014.

”Der var vildt mange mennesker, som stod og så på, mens vi arbejdede. De stillede mange spørgsmål, og vi svarede så godt vi kunne. Heldigvis kom vi ikke i tidspres,” fortæller Dennis Breinholm Laursen, som sammen med makkeren Mathias Nørgård Jensen, har øvet sig godt og grundigt op til DM.

Opgaven gik ud på at udføre en cirkelrund granitbelægning med en kompasrose af sort basalt som mønster. Den store udfordring bestod i at få de 35 meter løbende hugninger til at være så præcis, at den otte-takkede kompasrose fik helt lige kanter. Men også at tilpasse og hugge chausséstenene omkring rosen, og holde kompassets cirkelrunde ramme.

Ud af de 48 fag, som er repræsenteret i år, er brolægning både et af de mindste og et af de ældste håndværksfag. Når det gælder sætning af granitbrosten eller de lidt mindre chaussésten, så bliver stenene sat på samme måde i dag som i 1300-tallet, hvor brolæggerfaget opstod som selvstændigt håndværk i Danmark.

Brolæggerlærlinge fra hele landet

Der bliver uddannet brolæggere fra tre forskellige skoler i Danmark, og i år var alle tre skoler repræsenteret: Learnmark Horsens har fostret de nykårede Danmarksmestre. Fra Københavns Tekniske Skole deltog Andreas Gram-Hansen, PP Brolægning og Niklas Eghøj Madsen, Brolæggeriet. Og fra Aarhus Tech, som etablerede en brolæggeruddannelse for et år siden, deltog Nicolaj Friang Jensen, Danjord A/S og Kasper Berg Mikkelsen, Danjord A/S.

Brolæggerlauget under DI Byggeri er medsponsor og kan bruge DM i Skills som et udstillingsvindue, og et sted, hvor unge sammen med deres forældre kan komme og snuse til, hvad brolæggerfaget går ud på. I år havde hele 42.000 besøgende lagt vejen forbi DM i Skills, og mon ikke flere af dem finder vej til brolæggerfaget.

DM i Skills 2013

De første danmarksmestre i brolægning

De to lærlinge Daniel Abildgaard Lauridsen fra Vordingborg og Tobias Thøger Gram fra Hillerød vandt DM i Skills 2013, og de kan nu kalde sig danmarksmestre i brolægning. De er samtidig de første brolæggerlærlinge nogensinde, som får titlen.

Flere end 200 elever fra 31 fag kæmpede om at blive Danmarks bedste inden for deres felt ved DM i Skills 2013, som fandt sted i Aarhus fra den 24.-26. januar. Efter et par år som demonstrationsfag var det første gang, at brolægning var med som konkurrencefag.

Til daglig arbejder 23-årige Daniel Abildgaard Lauridsen hos Dansk Kvalitets Brolægning, mens Tobias Thøger Gram på 19 år kommer fra Kaptains Brolægning. De er begge udlært til september. Det var ingen nem opgave, som brolæggerparret nøjagtig havde 19 timer til at færdiggøre. De skulle sætte en blanding af forskellige granitsten – mosaik, chaussés og brosten – i en cirkel, som samtidig dannede et mønster af blomsterblade, der var hævet med 3 cm.

- Det var en meget speciel opgave og en udfordring med de forskellige højder og hugninger. Vi skulle da lige tænke lidt ekstra, da vi satte snorene. Det var sjovt, selv om man bliver noget presset, når der hele tiden står en masse mennesker og kigger. Vi arbejdede fra klokken otte morgen til syv aften - kun afbrudt af enkelte pauser, sagde Daniel Abildgaard Lauridsen glad og tilfreds efter prisoverrækkelsen.

De nykårede danmarksmestre, som bliver uddannet ved Københavns Tekniske Skole, vandt over to brolæggerlærlinge fra erhvervsskolen Learnmark Horsens. HKH prins Joachim overrakte medaljerne med flotte ord.

- Danmark har brug for jer, for I skal sikre os i fremtiden. I skal sikre vores høje standard af de produkter og ydelser, som vi er kendt for både indenrigs og i udlandet, sagde prinsen.

Også i Brolæggerlauget i DI Byggeri er der stor tilfredshed.

- Vores brolægger-lærlinge er meget dygtige, og det har de også vist her ved DM i Skills. Generelt opnår de et højt fagligt niveau gennem uddannelsen, og de er gode til at sørge for, at alle detaljerne er på plads, siger konsulent for DI Byggeris Brolæggerlaug, Mikael Mortensen.

Brolæggerlauget i DI Byggeri er medsponsor og kan bruge DM i Skills som et udstillingsvindue og et sted, hvor unge sammen med deres forældre kan komme og snuse til, hvad brolæggerfaget går ud på. I år havde hele 27.800 personer lagt vejen forbi DM i Skills, så mon ikke flere af dem finder vej til brolæggerfaget, som er et af de allerældste håndværk i Danmark.

Hent et billede af de to danmarksmestre i brolægning her

DM i Skills 2012

DM i Skills 2012 var en stor succes

Lørdag den 28. januar 2012 sluttede tre heftige dage med godt håndværk og motiverede unge mennesker, som alle konkurrerede om at blive Danmarks bedste håndværker inden for deres fag.

Der var lagt op til nogle spændende dage, da Danmarksmesterskabet for erhvervsuddannelser, DM i Skills, blev skudt i gang torsdag den 26. januar 2012.

Odense Congress Center lagde for andet år i træk kulisser til konkurrencen, hvor knap 200 deltagere i tre dage kæmpede for at blive Danmarks bedste håndværker.

Sideløbende med konkurrencefagene var der også en række demonstrationsfag, hvor blandt andet brolæggeruddannelsen var repræsenteret ved Ali Kadim fra Kfh Belægning og Daniel Loberg Montalban fra Munck Forsyningsledninger A/S.

Her kunne man prøve kræfter med jobbet som brolægger, samt høre mere om uddannelsen.

Mesterskaberne var en stor succes og i alt gæstede 20.800 mennesker arrangementer, hvilket er 6.200 flere besøgende end sidste år.

skills_1.jpg

skills_2.jpg

skills_3.jpg

DM i Skills 2011

DM i Skills 2011

Se demonstrationsbillederne fra brolæggerfaget fra DM i Skills 2011 her:

skill2011_1.jpg

skill2011_2.jpg

skill2011_3.jpg