Billedet fra venstre til højre: Carsten Andreasen (DI/Alusektionen), Dorthe Kais (Arkitema), Jim Hansen (DI /AluDK) og Jesper Ræstrup Hald (Alufacadesektionen, DI Byggeri)

04.04.22 Dansk Byggeindustri Nyheder

Vinderen af Aluminium Byggepris 2022 er fundet

I år er sejren gået til Danmarks første bæredygtige biograf! Der er tale om Big Bio, der er placeret i Nordhavn i København. Biografen udmærker sig ved at falde godt ind i det allerede eksisterende miljø, og så er den et fryd for øjet med sin flotte røde farve.

Udover at være en biograf huser bygningen også butikker, café og restaurant og Arkitema, der er arkitekten bag bygningen, har formået at finde et godt samspil mellem den tunge biograf og de lette butiksfacader.

Big Bio i Nordhavn opfylder kriterierne for at modtage Aluminium Byggeprisen. Juryen, der består af Professor Per Heiselberg fra AAUC, samt tegnestuechef og arkitekt Lars Serup fra Kjaer & Richter A/S, mener at netop dette projekt får utrolig meget ud af aluminiums egenskaber.

Juryen udtaler blandt andet: "Facadens primære motiv tager udgangspunkt i teatrets klassiske røde scenetæppe, med vertikale skrå foldninger i form af bukkede kassetter, der draperer de lukkede facader udenpå biografen, og som gør bygningen oplevelsesrig og spændende i bybilledet. Bygningens base og top beklædes med samme aluminium. Den røde anodiserede farve og de perforerede plader giver facaden en stoflighed i udtrykket".

Hyldest til det gamle røde scenetæppe 

Visionen fra Akitema har været at skabe en kulturbygning, der tilføjer noget ekstraordinært til Århusgadekvarteret i Københavns Nordhavn og bidrager til at styrke den særlige identitet, som kvarteret allerede besidder. BIG BIO understreger dermed det nye byområdes ønske om også at være et kulturelt samlingssted med en stor biograf, butikker, caféer og restaurant.

Bygningens draperede facade er en hyldest til det gamle, røde scenetæppe og giver et smukt og varierende udtryk til de store lukkede facader, som biografsalene medfører. Ved foyer og trapper er ”tæppet” trukket fra og viser bygningens indre liv.

Arkitekten bag projektet, Dorthe Keis, siger: ”I vores design af ”scenetæppet”  har vi søgt et skulpturelt og præcist udtryk. Tæppet skulle være smukt samt give en oplevelse af den dynamik og drama, som man vil opleve inde i biografsalen i filmens univers. Aluminium er et oplagt materiale til at skabe sådan et udtryk, det er let og kræver ikke kraftige bæringer selv ved et tre-dimentionelt design”.

Scenetæppets store folder opstår ved at bukke aluminiumsplader, derudover er der arbejdet med perforinger for at tilføre øget dybde i udtrykket. 

Det har været spændende at arbejde med den røde farve både for arkitekten og anodiceringsproducenten. Dorthe Keis siger videre: Vi søgte en dyb og intens rød farve der kunne matche de andre rød/brune bygninger i området, men samtidig være stærk i sig selv. En anodiseret farve er levende, den ændre karakter både i produktionen og også på facaden alt efter hvordan lyset rammer den. Den røde farve vi endte med at vælge til biografen er tilpas intens til at kunne klare alle udsving og forandringer og stadig være karakterfuld.

Foto: Michael Ellehammer

Foto: Michael Ellehammer

Aluminium som en naturlig del af den cirkulære økonomi

Et af kriterierne for at kunne vinde Aluminium Byggerprisen, er et større fokus på bæredygtigt byggeri. Hos Aluminium Danmark og Alufacadesektionen, der begge står bag prisen, lægges der vægt på at hylde aluminiums mange gode egenskaber. Her kan vi ikke komme udenom metallets unikke egenskaber til at indgå i den cirkulære økonomi, da genanvendelsesmuligheden er uendelig.

Som Danmarks første bæredygtige biograf, kan alle Big Bios komponenter nemt skilles ad. De enkelte komponenter har en god størrelse, hvilket giver mulighed for ikke bare at genanvende materialerne, men også at genbruge komponenterne som de allerede er.

Vores sponsorer er også nøje udvalgt med tanke på de krav vi stiller til de nominerede byggeprojekter. I år har vi haft glæden af følgende sponsorer:

 • WindowMaster der i 2020 vandt DI Hovedstadens Initiativpris – du kan her læse meget mere om deres arbejde og ståsted
 • Vilak er eksperter indenfor lakering og har særligt fokus på forbehandlingen, således at deres arbejde giver det bedste og mest holdbare resultat. Virksomheden har netop overtaget Dan Color og derved samlet muligheden for at udvide deres produktionskapacitet.
 • Reynaers Aluminium har lanceret SlimLine 38, der er et højisoleret system til vinduer og døre. De er førende inden for innovative og bæredygtige facadeprofiler af aluminium, hvor miljøet er i fokus.
 • WICONA der kun bruger genanvendt aluminium fra post consumer scrap. De er også en af de førende virksomheder indenfor high-tech produkter i aluminium profil systemer.
 • Alumeco er specialister i aluminium og sætter en ære i at kunne være med i hele processen – lige fra idégenerering til levering. På den måde sikre de sig, at kvalitet og bæredygtighed altid er en topprioritet.

Aluminium Byggepris 2022

I alt har 11 projekter været nomineret til årets Aluminium Byggepris, hvoraf 8 byggeprojekter har været med i bedømmelsen. Her er de 11 nominerede:  

 • Tilst, Agersøvej 31
 • Big Bio, Nordhavn
 • Europaplads
 • 4KB, Kalvebod Brygge
 • Kløvertårnet
 • Lego Parkering
 • New Aarch, Århus
 • Systematic, Århus
 • SOSU skolen, Holstebro
 • Østerbro skøjtehal, København
 • ØB Tangholm, København

Relateret indhold