Struktøruddannelserne i fokus
Hver gang der bygges broer og etableres skybrudssikring, står der én eller flere struktører bag. Ved DM i Skills var der for nyligt masser af opmærksomhed på de unge talenter i faget.
Alle ved, hvad en tømrer laver – eller en murer eller en elektriker. Men en anlægs- og bygningsstruktør? Det kan de færreste danskere svare på, og netop derfor er søgningen for lav på de to struktøruddannelser på erhvervsskolerne. Det er ærgerligt af flere årsager, for der mangler allerede anlægs- og bygningsstruktører ude på byggepladserne,og efterspørgslen bliver ikke mindre fremover, forklarer chefkonsulent i Dansk Industri, Emil Daugaard, der også fungerer som næstformand i det faglige udvalg, der besættes af DI og 3F:
“Der står struktører bag alle de fantastiske byggerier her i landet, men det er de færreste, der ved det. Generelt kan man sige, at anlægsstruktører arbejder med bl.a. fjernvarme, kloakker og regnvandssikring, mens bygningsstruktører arbejder med bl.a. broer, metro og infrastruktur. Anlægsstruktører får en nøglerolle i forhold til at håndtere de mere ekstreme vejrforhold, vi kommer til at håndtere de kommende år. Og bygningsstruktører bliver involveret i de store infrastrukturplaner, fx den kommende Femern-forbindelse.”
Øget fokus på uddannelserne
I øjeblikket kan man tage struktøruddannelserne på 13 erhvervsskoler landet over, men en ny oplysningskampagne skal skabe opmærksomhed på struktører hos både skolerne og de unge selv, sådan at både udbud og søgning hæves. 3F og DI har derfor også haft held til at få åbnet en 14. skole i Herning, der begynder at udbyde uddannelsen i 2024.
"I Dansk Industri er vi rørende enige om, at bygnings- og anlægsstruktører er en topprioritet. Der er en stor mangel på netop disse fagligheder, derfor har vi iværksat en kampagne, der skal gøre det mere attraktivt at søge ind på uddannelserne – både for mænd og kvinder,” siger Emil Daugaard.

Bygningsstruktører er i høj grad involveret i de største byggerier – fx broer og den kommende Femern-forbindelse.
Faglært arbejdskraft er godt for miljøet
Hos Dansk Industri har man desuden fokus på at sikre det danske miljø, og her spiller uddannelsen af struktører faktisk også ind. Det handler nemlig om at sikre, at kloakarbejde udføres ordentligt.
“Vi vil gerne sikre, at arbejdet udføres af autoriserede, så spildevandet kommer til rensningsanlægget i stedet for at sive ned og forurene vores grundvand”, forklarer Benny Gutfeld, der er formand i DI Kloaksektion og medlem af det faglige udvalg og arbejder tæt sammen med Emil Daugaard.
DI’s Kloaksektion arbejder på at styrke indsatsen mod, at der udføres uautoriseret arbejde ved bl.a. at anmelde overtrædelser af autorisationslovgivningen til Sikkerhedsstyrelsen.
HVAD ER EN STRUKTØR?
Struktøruddannelsen er delt i to: Anlægsstruktører og Bygningsstruktører. I øjeblikket kan man søge uddannelsen på 13 erhvervsskoler over hele landet.
Dansk Industri anslår, at der i øjeblikket er ca. 1.100 struktører under uddannelse – men behovet er langt større til bl.a. fremtidens mange klimasikringsanlæg og store anlægsprojekter i infrastrukturen.
Se mere på www.bygud.dk