Nyhedsbrev
1. kvartal 2025
Kære medlemmer i Dansk Infrastruktur
I Dansk Infrastruktur ser vi ind i et travlt, men spændende 2025 – både i vores sektioner og i vores tværgående aktiviteter bliver der meget at se til.
Krigen i Ukraine og den nye situation i forhold til Grønland og Trumps USA betyder, at vi må forvente, at den overordnede økonomiske ramme for investeringerne i infrastrukturen bliver anderledes, end vi forventede for blot få måneder siden. Når der skal rejses mange penge til forsvaret, og vi samtidig står med stor usikkerhed om økonomien, kan investeringerne i udbygning af infrastrukturen let blive udfordret. Samtidig er der øget fokus på forsyningssikkerhed, og vi ved, at klimaforandringerne betyder, at skal der skrues op for investeringerne. Disse forhold må vi tage bestik af.
En af de store opgaver her i foråret er at lægge strategien for 2025-2026, som vil fastlægge Dansk Infrastrukturs retning og mål for de næste to år, og hvor vi kommer til at tage højde for de ændrede rammer.
I foråret ser vi frem til at lancere strategien og anbefalingerne til ”Grønnere anlæg af infrastruktur”, hvad enten det handler om veje, baner eller forsyning. Det vil være et centralt element i vores arbejde med at fremme mere miljøvenlige løsninger i hele anlægsbranchen. Som nævnt øges fokus på forsyningssikkerhed som sammen med bæredygtighed bliver noget af det, som vi kommer til at se nærmere på.
Vi skal også planlægge Infrastrukturdagen 2025 til efteråret, som altid er en stor begivenhed med fokus på de nyeste tendenser og innovationer inden for hele anlægsområdet. Her får vi igen mulighed for at samle hele branchen og udveksle viden og erfaringer.
Vi fortsætter vores løbende indsats i forholdet til bygherrerne, hvor vi arbejder for at styrke samarbejdet og sikre de bedste vilkår for vores medlemmer. Vi vil også fortsat fokusere på uddannelser og forsyningen med råstoffer, som også er afgørende elementer for en velfungerende og stærk anlægsbranche.
Jeg ser frem til et godt samarbejde med jer. Skulle du have brug for lidt ekstra hjælp til at holde styr på årets mange aktiviteter, kan jeg varmt anbefale DI Byggeris gratis diversitetskalender. Se mere om det længere nede i nyhedsbrevet, som indledes med et spændende portræt fra bestyrelsen.
God læselyst.
De bedste hilsner
Torben Liborius
Chef for Dansk Infrastruktur
(+45) 7216 0106
(+45) 2332 3495 (Mobil)
tli@di.dk
di.dk

Bestyrelsesportræt: Benny Gutfeld brygger på fremtidens kvalificeret arbejdskraft
Benny er ikke bare en mand med en passion for øl – han brygger også på noget endnu vigtigere: fremtidens kvalificerede arbejdskraft. ”Anlægsstruktørerne er kernen i det arbejde, der udføres inden for eksempelvis kloak og rørteknik. Derfor er det så vigtigt, at vi får endnu flere til at interessere sig for uddannelsen til anlægsstruktør. Lige så vigtigt er det, at vi fortsat udvikler uddannelsen, så den følger med tiden og er et attraktivt valg for de unge,” siger Benny, Per Aarsleff. Klik her, hvis du skal lære Benny endnu bedre at kende og mærke hans engagement i anlægsbranchen.

1,24 mia. kr. i graveskaver
En analyse fra Klimadatastyrelsen viser, at det koster 1,24 mia. kr. om året, når ledninger og kabler graves over. Skal vi dét til livs, kræver det bedre ledningsoplysninger. For i takt med den grønne omstilling bliver flere kabler og ledninger lagt i jorden end tidligere. Det øger udfordringerne med graveskader og kræver, at entreprenørerne er oplyste om, hvad der ligger under jorden, inden de starter gravemaskinerne. Med den reviderede LER-bekendtgørelse, der trådte i kraft i januar 2025, er der bestemmelser, der trækker i den rigtige retning og kan bidrage til bedre ledningsoplysninger. Bl.a. vil bestemmelserne om, at nøjagtighedsklassen skal oplyses særskilt for placeringen af de horisontale og vertikale koordinater, forbedre præcisionen. Desværre er det først gældende fra 1. januar 2027, så vi må væbne os med tålmodighed. Læs hele analysen fra Klimadatastyrelsen her.

Nyt omkostningsindeks fra Danmarks Statistik for anlæg på vej
Efter konstruktive men lange drøftelser med Danmarks Statistik er der en større justering af anlægsindekset på vej. Grundlæggende har det handlet om – på baggrund af de voldsomme udsving i råvarepriserne i 2021 og 2022 – at få et indeks, der bedre svarer til de udsving, virksomhederne oplever. Det har medført, at der ændres i indeksets inputvægte og sammensætningen af inputs. Eksempelvis bringes indholdet af ”energi” i bedre overensstemmelse med det miks af energiformer, som virksomhederne anvender. Derudover udvides antallet af del- og underindeks til at afspejle en større bredde af projekter. Det vil fortsat være kvartalsvise indeks.
Kvaliteten af data er også blevet undersøgt. Da data stadig er stikprøver, vil de ikke være 100 procent, som alle oplever udviklingen.
Indeks vil blive genberegnet tilbage til 2021, så der kan kædes på en serie på tre år. De nye indeks forventes at blive offentliggjort i tredje kvartal 2025.

Branche EPD’er for råstoffer
Danske Råstoffer har udgivet branchespecifikke miljøvaredeklarationer (EPD’er) for råstoffer indvundet på land og til havs. EPD’en for råstoffer på land er baseret på data fra syv producenter og dækker sten, grus og sand. EPD’en for råstoffer til havs bygger på data fra fem producenter og omfatter sand og ral. EPD’erne er udarbejdet i overensstemmelse med den europæiske standard EN 15804 og er verificeret af en uafhængig tredjepart. De giver detaljeret information om energi- og ressourceforbrug, affald og miljøpåvirkning gennem hele livscyklussen. Det styrker gennemsigtighed og understøtter bæredygtige valg i bygge- og anlægssektoren. Find EPD’erne på EPD Danmarks hjemmeside.

Reetablering af ledningsgrave- opdatering af vejregler
Håndbogen LEDNINGSGRAVE, konstruktioner er opdateret med en justering i metode 2, som nu er opdelt i 2a og 2b, og præciserer, at arbejdet skal udføres med sideforskydning. Der er også udarbejdet en metode 6a og 6b, som er mindre omkostningstung og mindre råstofkrævende, og kan benyttes, hvor trafik belastningen er lav. Find beskrivelsen af de nye metoder her.
Ændringerne er lavet på baggrund af en analyse udarbejdet af TI om holdbarheden af de forskellige reetableringsmetoder med særligt fokus på flerlagsbelægninger med og uden sideforskydninger mellem slidlagets og asfaltbærelagets samlinger særligt på fortove og cykelstier med lav belastning. Håbet var, at det ville vise, at lodrette samlinger var tilstrækkelig, da de er mere omkostningseffektiv pga. mindre råstofforbrug.
Vi skal spare på råstofferne, hvor vi kan, så opgaverne ikke bliver dyrere end højst nødvendigt. Derfor er vi tilfredse med, at metode 6 er blevet mulig på veje med lav belastning. Tak til Kabel- og Ledningssektionens bestyrelse v. Jacob Thor Hansen, Petri og Haugsted, der har deltaget i Vejregelgruppen og sikret det entreprenørfaglige perspektiv.

JORDNÆR INNOVATION – for mindre råstofforbrug
Et stærkt partnerskab af offentlige bygherrer inviterer til konference og markedsdialog om, hvordan vi reducerer forbruget af råstoffer i anlægsarbejder i form af konkrete idéer og løsninger. I skaleringsprocessen 'Sammen om mindre råstofforbrug' arbejder en række offentlige bygherrer målrettet på at mindske behovet for jomfruelige råstoffer i deres anlægsprojekter. Til konferencen vil bygherrerne præsenterer, hvordan de konkret vil omsætte hensigt til handling, og hvilke udfordringer der stadig kræver nye løsninger. Konferencen kulminerer med en fælles hensigtserklæring, der sætter en klar og ambitiøs retning for arbejdet fremover. Det er torsdag den 27. marts 2025 kl. 11.00-16.30 på Musicon, Roskilde Festival Højskole. Du kan se programmet og tilmelde dig her.

Diversitetskalenderen
Igen i år har DI Byggeri lanceret diversitetskalenderen – et godt initiativ, der skaber synlighed i arbejdet med at fremme diversitet og inklusion i branchen. Vi stræber efter en attraktiv anlægsbranche, hvor alle talenter kan udfolde sig uanset kønsidentitet, minoritet, seksuelle orientering eller lignende. Diversitet viser sig gang på gang at være en stor medspiller til innovation og succes. Forskellige baggrunde og erfaringer giver flere perspektiver på arbejdet, som er med til at skabe bedre løsninger og et mere dynamisk og inkluderende arbejdsmiljø. I kalenderen kan du bl.a. møde Natasja, der er specialarbejder hos Arkil, samt Katrine, der er bygningsstruktørlærling hos Aarsleff. Du kan bestille diversitetskalenderen gratis her.
Set & sket siden sidst

Circular Build Forum - Benspænd i love og normer for cirkularitet i anlægsprojekter
Vi står overfor en forsyningskrise for råstoffer til de mange og vigtige anlægsprojekter. Blandt andet derfor var vi med på årets Circular Build Forum og fremhævede udfordringerne ved, at lovgivningen og normerne er fra en tid, hvor genanvendelse ikke var i fokus, og råstoffer ikke var mangelvarer. Det er på tide, at vi tilpasser reglerne for håndtering af jord og ser på normer, standarder og vejregler med reduceret forbrug og genanvendelse for øje. Vi har brug for et stærkere samarbejde mellem myndigheder og industri for at skabe meningsfyldte og bedre rammer for mere cirkularitet i anlægsprojekter. Og vi efterlyser fortsat den lovede nationale plan for råstofforsyningen, som regeringen har i sit regeringsgrundlag.
Dansk Infrastruktur i pressen
Øvrig nyt fra DI Byggeri
- Nyt lovforslag giver markante forbedringer ved generationsskifte - DI Byggeri
- Webinar: Klimakrav til nybyggeri 2.0
- DI Byggeri-direktør om Trumps straftold: - Kan give en lussing
- Byggejura til morgenkaffen (online) - om betaling af ekstra arbejdskraft, tid lig penge?, og bevisbyrder og besvær
- Kort om AB 18 (Online)
- Entrepriseret 1 - AB 18
- Entrepriseret 2 - AB 18 i praksis