Niels Holm Mikkelsen: En entreprenør med caribiske erfaringer i bagagen
Vi har talt med Niels Holm Mikkelsen, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Infrastruktur. Noget af dét, som Niels håber, at vi genkender ham på, er hans engagement anlægsbranchen samt hans ønske om at gøre den endnu mere attraktiv overfor kommende arbejdskraft, så vi kan løfte branchens udfordringer.

”Da jeg var hos Pihl & Søn, var jeg udstationeret af to omgange med hele familien. Det har virkelig været med til at forme vores familie og den person, jeg er i dag,” siger Niels Holm Mikkelsen, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Infrastruktur og direktør for Byggeri & Anlæg hos MT Højgaard Danmark.
Vil du introducere dig selv?
”Jeg hedder Niels Holm Mikkelsen, og jeg er – udover at være medlem i Dansk Infrastrukturs bestyrelse – direktør for Byggeri & Anlæg hos MT Højgaard Danmark,” siger Niels Holm Mikkelsen og fortæller, at der er sket en del i virksomheden siden han startede.
”Der er kommet rigtig godt gang i anlægs- og infrastrukturprojekterne hos MT Højgaard, så i dag er der meget større fokus på anlæg, end der tidligere har været,” fortæller Niels.
Niels er entreprenør helt ind under huden og har arbejdet i forskellige entreprenørvirksomheder lige siden han første gang satte sin fod på arbejdsmarkedet. Han startede hos Demex Consulting Engineers, men fandt hurtigt ud af, at han skulle være entreprenør og skiftede derfor til Pihl & Søn A/S, hvor han var i 15 år. Derefter skiftede til Per Aarsleff A/S i 2014, inden han for fire år siden landede hos MT Højgaard.
Hvad er vigtigst for dig i dit arbejde?
Samarbejde og kvalificeret arbejdskraft er nogle af de tangenter, som Niels spiller på.
”I MT Højgaard er vi ikke begrænset til nogle bestemte typer projekter, men det er vigtigt, at vi får de rigtige folk ind i virksomheden, så det er nogen, der passer til vores samarbejdsformer. Det vigtige er de personer, vi er, og de teams vi står i. På den måde kan vi løse alt,” siger Niels.
Hvad vil du gerne bidrage med som bestyrelsesmedlem i Dansk Infrastruktur?
I takt med, at MT Højgaard får flere anlægsprojekter, har de en ambition om at blive mere synlige på anlægs- og infrastrukturområdet. Derfor var det oplagt for virksomheden at sende en repræsentant ind i bestyrelsen.
”Tidlig involvering og samarbejde er vigtigt for mig og nogle af de ting, som jeg gerne vil bruge lidt ekstra krudt på. Hvis ikke vi i hele værdikæden gør noget nu, ender det med, at vi sidder i hver vores hjørne, og det er med til at skabe et blakket ry. Rykker hele branchens aktører tættere sammen i bussen, sender vi derimod et signal om, at branchen står stærkt og arbejder sammen om at føre projekterne ud i livet. Det er troværdigt,” siger Niels.

Vi har brug for de ekstra ressourcer nu, men i særdeleshed også i fremtiden. Niels Holm Mikkelsen, bestyrelsesmedlem i Dansk Infrastruktur og direktør for Byggeri & Anlæg hos MT Højgaard Danmark.
Hvad ser du som den største udfordring i branchen?
Ud fra Niels' perspektiv, er der flere ting, der udfordrer branchen, men i første omgang handler det om, at have den nødvendige arbejdskraft for at lykkes med projekterne.
”Der er simpelthen ikke nok unge, der synes, at det er interessant at blive entreprenør. Der må gøres en indsats for at tiltrække de unge til branchen. Derudover skal vi være med til at understøtte den udenlandske arbejdskraft i større omfang,” siger Niels.
”Hvis vi skal arbejdskraftmanglen til livs, er det alfa og omega, at vi arbejder sammen om at udbrede kendskabet og et positivt omdømme af branchen. Vi har brug for de ekstra ressourcer nu, men i særdeleshed også i fremtiden, hvor vi risikerer, at en stor del af arbejdskraften er gået på pension, og vi ikke har nogen til at tage over,” siger Niels, og tilføjer:
”Hvis vi ikke har den nødvendige arbejdskraft, kommer vi heller ikke i mål med den grønne omstilling, som i mine øjne er vigtigt for branchen. Vi har simpelthen brug for flere kræfter, der kan trække i arbejdstøjet – og nogen der også besidder andre kompetencer.”
Netop den grønne omstilling er endnu en af de ting, som Niels mener, er med til at udfordre anlægsbranchen.
”Den grønne omstilling er i højere grad bundet op på rammerne end den praktiske udførelse. Vi når ikke i mål ved at købe en el-maskine. Der er meget mere i det. Det handler om de ting, som vi ikke selv er herre over. Så vi må tænke over, hvordan vi får myndighederne i tale i forhold til miljølovgivningen, så vi får ændret på rammebetingelserne. For eksempel er rådgiverne styret af andre faktorer, der ikke understøtter den miljø og bæredygtige udvikling, og det sætter en naturlig bremseklods om det grønne omstilling,” siger Niels.
Derudover mener Niels, at det handler det om tidlig involvering, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling. Entreprenørerne skal så tidligt ind i processen som muligt. Branchen er nødt til at arbejde på tværs, men så er der til gengæld næsten heller ingen grænse for, hvad vi kan, påpeger Niels med et smil.
Hvordan tror eller håber du, at branchen vil udvikle sig i de kommende år?
Niels håber og tror på, at branchen i løbet af de kommende år bevæger sig i retning af øget troværdighed fra omverdenen.
”Vi skal som anlægsentreprenører fremstå seriøse overfor branchens øvrige parter og i samspil være med til at løse de samfundsudfordringer, vi står overfor. Det skaber troværdighed, hvilket er til stor fordel for branchens omdømme og tiltrækning af arbejdskraft,” siger Niels.
Hvem er du i det private?
Niels er gift med Camilla og bor i Lyngby. Sammen har de tre børn på henholdsvis 20, 23 og 25 år.
”Udover at være sammen med mine familie, venner og løbetræne, holder jeg meget af at se fodbold – selvom det, som AGF-fan, kan være udfordrende en gang imellem,” siger Niels.
Og til sidst – hvad ved vi ikke om dig, som vi skal vide?
”Da jeg var hos Pihl & Søn, var jeg udstationeret af to omgange med hele familien. Det har virkelig været med til at forme vores familie og den person, jeg er i dag,” siger Niels.
Første gang var Niels udstationeret på Curacao, der ligger i det sydlige Caribien, hvor han var med til at udføre en luftbase for US Navy. Anden gang var han i Trinidad og Tobago – også i det sydlige Caribien, hvor de udførte ”civil”-delen til et stort kraftværk.
”Det var udfordrende rent arbejdsmæssigt, da tingene foregår på en lidt anden måde de steder. Men både personligt og for os som familie var det nogle meget store og lærerige oplevelser,” siger Niels.