Frank har skiftet sprængstof ud med gravemaskiner i kampen om anlægsbranchens grønne omstilling
Vi har talt med Frank Schou Kruse, der er vicebestyrelsesleder i Dansk Infrastruktur. Han er en passioneret leder og arbejder for at drive en innovativ virksomhed og fremme den grønne omstilling i anlægsbranchen. Med erfaringer fra sine udsendelser som ammunitionsrydder til Irak og ex-Jugoslavien ved han, at det kræver både samarbejde og kvalificeret arbejdskraft at lykkes med komplekse projekter.

Kan du introducere dig selv?
”Jeg hedder Frank Schou Kruse. Jeg er administrerende direktør i Entreprenørfirmaet Nordkysten, vicebestyrelsesleder i Dansk Infrastruktur og bestyrelsesleder i Kabel- og ledningssektionen.”
Nordkysten er en familieejet virksomhed, som Frank overtog fra sine forældre i 2015 som tredje generation. Han har altid haft en fod inden for; allerede som ung arbejdede han i virksomheden.
Frank er uddannet civilingeniør, og de første 7 år efter sin uddannelse arbejdede han hos Rambøll, MT Højgaard og Züblin Ground Engineering and Tunneling, inden han vendte tilbage til Nordkysten i 2013.
”Gennem tidligere ansættelser har jeg rejst en del. Jeg har været udstationeret til England, hvor jeg har bygget fundamenter til offshorevindmølleparker og lavet kystsikring på Sri Lanka,” fortæller Frank, der også har været befalingsmand i forsvaret, hvor han var udsendt til Irak og Jugoslavien.
Tiden i forsvaret og ekstreme situationer i krigsområder har sat spor i ham, men hjælper ham også i sit daglige arbejde som administrerende direktør hos Nordkysten.
”Da jeg var udsendt, kom jeg ofte ud i pressede situationer, og det bruger jeg i dag, når jeg sidder med store komplekse projekter – selvom det selvfølgelig ikke er ligeså ekstremt, som det, jeg oplevede i forsvaret,” siger Frank.
Hvad er vigtigst for dig i dit arbejde?
”Arbejdsglæde,” siger Frank og tilføjer:
”Det kan virkelig holde mig vågen om natten, hvis jeg ved, at der er nogle medarbejdere, der ikke trives. Hertil kommer også sammenhold i virksomheden, og at vi er professionelle i vores arbejde.”
Derudover er den grønne omstilling af anlægsbranchen også noget, der ligger Frank på sinde. Han arbejder intenst med omstillingen, og vil blandt andet gerne arbejde med, at der bruges mere kalkstabiliseret jord i stedet for jomfrueligt grus.
”Vores ambition er at gå forrest med den grønne omstilling og drive udviklingen. Vi vil gerne arbejde sammen med andre om det, for det er vigtig dagsorden at understøtte, og det gavner alle. Jeg kan også mærke, at det betyder noget for vores medarbejdere,” siger Frank og fremhæver, at også el-maskiner er noget, som de forsøger at bruge mere og i det omfang, det er muligt.

Vi skal omfavne de nye samarbejdsmodeller, så vi bl.a. kan få flere projekter med tidlig entreprenør-inddragelse. Frank Schou Kruse, vicebestyrelsesleder i Dansk Infrastruktur og adm. direktør i Entreprenørfirmaet Nordkysten
Hvad vil du gerne bidrage med som bestyrelsesmedlem i Dansk Infrastruktur?
”Qua Nordkystens størrelse, synes jeg, at jeg har en vis forpligtigelse til at engagere mig i branchen og være med til at påvirke de forskellige dagsordener. For eksempel vil jeg gerne være med til at ændre eller i hvert fald påvirke rammevilkårene i en bedre retning for anlægsarbejdet og entreprenørerne.”
Inden for kabel- og ledningsområder er der også store dagsordener at sætte ind på, idet den grønne omstilling har øget fokus på den del af branchen de seneste år. Det er blandt andet i forbindelse med el- og fjernvarmeforbindelserne.
Ifølge Frank står Dansk Infrastrukturs bestyrelse stærkt med de mange forskellige fagområder, der er repræsenteret inden for anlægsområdet.
"I bestyrelsen får vi meget ud af at videndele på tværs af sektionerne. Det gør, at vi favner bredt og kan klæde medlemmerne på, når der eksempelvis kommer nye regler og lovgivning. På den måde kan vi løfte medlemmerne og branchen som helhed. Derudover er det sociale vigtigt, og det er med til at styrke samarbejdet," siger Frank.
Hvad ser du som den største udfordring i branchen?
”Arbejdskraftsituationen er en udfordring, som kun lige er startet. Branchen gør allerede en del for at tiltrække flere kræfter til faget, og det er meget nødvendigt. Branchen har lige fået en ny uddannelse ’Kabel- og ledningsarbejderuddannelsen’. Den er længe ventet, da det indtil nu ikke været muligt for personer, der arbejder med anlæg af forsyningsledninger at videreuddanne sig inden for deres fag.”
Den nye uddannelse skal være med til at forbedre kvaliteten af arbejdet med forsyningsledninger, øge sikkerheden på arbejdspladsen, men i særdeleshed også at fastholde medarbejdere. Dét, at man kan dygtiggøre sig og dokumentere sine kompetencer, kan gøre branchen og arbejdet mere attraktivt for nuværende og kommende medarbejdere.
Derudover kommer branchen ikke udenom ressourceproblematikken. Men det er ifølge Frank ikke en bremseklods, men noget, som branchen skal tage hånd om.
Hvordan tror eller håber du, at branchen vil udvikle sig i de kommende år?
”Jeg håber, at branchen bliver bedre til at samarbejde. Vi skal omfavne de nye samarbejdsmodeller, så vi blandt andet kan få flere projekter med tidlig entreprenørinddragelse. Det oplever vi, virker rigtig godt. Det giver gode projekter og et godt samarbejde. Det prøver jeg selv at leve efter,” siger Frank.
Hvem er du i det private?
Frank er 45 år, gift og har tre børn på henholdsvis 11, 14 og 15 år. Han er født og opvokset i Gilleleje, men i dag bor familien i Bagsværd. Udover en masse arbejde har han også nok at se til i fritiden.
”Jeg løber en del og er lidt af en skifreak. Jeg nyder virkelig at komme afsted til Alperne hvert år med familie og venner. Når jeg kan snige mig til det, sejler jeg også, men har ikke selv båd. Derudover går jeg på jagt.”
Og til sidst – hvad ved vi ikke om dig, som vi skal vide?
”Jeg har tidligere spillet saxofon, og det har givet mig en naturlig interesse for musik. Jeg elsker at tage på festivaler, og i 2024 nåede jeg både at runde Roskilde Festival, Tinder Box og Smukfest, et par dage hvert sted – jeg er til meget forskellig musik,” fortæller Frank.