Lars Andersen: Vil skrue op for samarbejdet i anlægsbranchen – præcis som lyden på sine Hi-Fi højtalere

Vi har talt med Lars Andersen, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Infrastruktur. Han fremhæver vigtigheden af kvalificeret arbejdskraft, grøn omstilling og samarbejdsorienterede udbud i en branche, hvor komplicerede projekter kræver både planlægning og stærke relationer. Projekter skal spille lige så perfekt som lyden fra hans Hi-Fi-højttalere, og så løber han langt for at nå sine mål.

Kan du introducere dig selv?

”Jeg hedder Lars Andersen, og jeg er – udover at være medlem af Dansk Infrastrukturs bestyrelse – direktør for A/S Mortensen og Nymark, som er et ingeniør- og entreprenørfirma, der beskæftiger sig med alt inden for jord-, kloak- og vejbygningsarbejder.” siger Lars Andersen, der har været i virksomheden hele sit voksne liv.

19 år hos Mortensen og Nymark er det blevet til. De første mange år var det som projektleder og entrepriseleder, hvor arbejdsopgaverne primært lå inden for kloakering for forsyningsvirksomheder, inden Lars i efteråret 2023 blev direktør for virksomheden.

Da Lars i 2001 skulle søge arbejde efter sin ingeniøruddannelse, var anlægsbranchen ikke der, hvor han troede, han skulle være. Men byggebranchen var gået i stå, og derfor blev det anderledes. Det er han glad for i dag.

”Jeg tror, at anlægsbranchen passer godt til mig. Der er knap så mange interessenter, forskellige behov og perspektiver, der skal tages i betragtning,” siger Lars, der er stolt af sit arbejde i anlægsbranchen.

”Et projekt, jeg er særligt stolt af, er separat kloakering i Aalborg midtby. Det var nogle komplekse opgaver. Denne type opgaver kræver kvalificeret arbejdskraft, som er en af branchens største udfordringer, og derfor skal vi hele tiden fokusere på at fastholde de medarbejdere, vi har.”

 

Lars Andersen, bestyrelsesmedlem i Dansk Infrastruktur og direktør for A/S Mortensen og Nymark.
Jeg vil gå langt for det gode samarbejde. I min optik handler det om vores tilgang til opgaverne og evnen til at etablere et godt samarbejde fra starten af. Lars Andersen, bestyrelsesmedlem i Dansk Infrastruktur og direktør for A/S Mortensen og Nymark.

Hvad er vigtigst for dig i dit arbejde?

”Vi skal undgå konflikter. Projekterne skal køre glidningsfrit, så vi har tilfredse kunder, men også tilfredse medarbejdere. Det er et vigtigt led i fastholdelse. Hvis medarbejderne er glade for at gå på arbejde, bliver de hos os i mange år. Det gør også, at de har lyst til at give den en ekstra skalle,” siger Lars.

Lige så vigtigt er det at holde en god tone og gode relationer i arbejdet. Et godt samarbejde med bygherre er noget af det, som Lars fokuserer meget på.

”Jeg vil gå langt for det gode samarbejde i anlægsbranchen. I min optik handler det om vores tilgang til opgaverne og evnen til at etablere et godt samarbejde fra starten af. Det kræver, at man er løsningsorienteret og håndterer de udfordringer, der opstår, i stedet for at gå i konflikt,” siger Lars, der oplever, at rådgivere og bygherre ofte har en fælles interesse i at få det til at lykkes.

Hvad vil du gerne bidrage med som bestyrelsesmedlem i Dansk Infrastruktur?

Lars ønsker også at fremme det gode samarbejde via sin bestyrelsespost i Dansk Infrastruktur.

”Branchen skal gå forrest og undgå at opsøge konflikterne, som ofte opstår, fordi vi har en forudindtaget holdning til et eller andet.”

Men det er ikke det eneste.

”Det handler også om udbudsformen – den kunne godt være mere samarbejdsorienteret. Der er indimellem så mange krav, at det er svært at samarbejde.”

Hvad ser du som den største udfordring i branchen?

”Kvalificeret arbejdskraft udfordrer branchen, og det har naturligvis betydning for, om vi lykkes med projekterne. Men vi kommer heller ikke udenom den grønne omstilling. Vi skal leve op til bygherrernes krav og følge med den udvikling, der sker,” siger Lars.

Emissionsfrie maskiner er også en stor spiller i den grønne omstilling af bygge- og anlægsbranchen.

”Udfordringen er bare, at tilgængeligheden af de emissionsfrie arbejdsmaskiner ikke er særlig stor – særligt ikke, når man bruger så store maskiner, som vi gør. Enten findes de ikke, eller også er de stadig på prototypeniveau,” siger Lars.

Hvordan tror eller håber du, at branchen vil udvikle sig i de kommende år?

Udover ønsket om mere kvalificeret arbejdskraft, grøn omstilling og biodiversitet ser Lars en fremtid, hvor anlægsbranchen samarbejder endnu bedre.

”Jeg håber, at folk vil se lyset i samarbejde i stedet for at bekrige hinanden.”

Og i forlængelse af snakken om den grønne omstilling er håndtering af ressourcer også et emne, der i Lars’ optik vil og skal fylde mere i de kommende år.

”I Danmark er vi gode til at genanvende brugte materialer, og der er vilje til at bruge den jord, der er på stedet, men vi kan blive endnu bedre. Det skal der meget mere fokus på.”

Hvem er du i det private?

Lars er far til Mads på 18 år. Lars er en aktiv motionsløber og løber gerne et par maratoner om året og indtil flere halvmaratoner.

”En af de største løbeoplevelser, jeg har haft, var nok, da jeg løb maraton i Chicago,” siger Lars.

Derudover elsker Lars at rejse. Han har været en del i USA, men mindre Europa-ferier kan også gøre det – bare der er en god blanding af storbyferie og roadtrip.

”Jeg rejser, så snart jeg kan komme til det – og rigtig gerne med min søn,” siger Lars. Og når han ikke rejser rundt i udlandet, så bor han i Skalborg ved Aalborg.

Og til sidst – hvad ved vi ikke om dig, som vi skal vide?

”Jeg er en af de få tilbageværende Hi-Fi-entusiaster med store gulvhøjttalere. Men det får mig ikke til at droppe min passion for god lyd og musik,” siger Lars med et smil.

Relateret indhold