Poul-Erik Olsen: Formand og frontløber af grøn omstilling i anlægsbranchen
Vi har talt med vores formand i Dansk Infrastruktur. Noget af dét, som Poul-Erik håber, at vi genkender ham på, er hans engagement i den grønne omstilling af anlægsbranchen, samarbejdsformer og ordentlige rammevilkår samt hans tro på, at det er muligt at kombinere økonomisk succes med miljømæssig ansvarlighed. Det skal inspirere andre i branchen til at tage flere bæredygtige skridt og tænke langsigtet.

”Jeg ser også en fremtid, hvor samarbejde og åbenhed mellem de forskellige aktører i værdikæden bliver normen, hvilket vil føre til mere innovative og effektive løsninger samt færre konflikter," siger Poul-Erik Olsen, der er formand for Dansk Infrastruktur og bæredygtighedschef i CG Jensen.
Vil du introducere dig selv?
"Jeg hedder Poul-Erik Olsen, og jeg har siden 2022 været ansat som bæredygtighedschef hos entreprenørfirmaet CG Jensen A/S. Jeg arbejder tæt sammen med vores byggeri- og anlægsdivisioner for at integrere mere bæredygtige løsninger i alle aspekter af vores projekter med særligt fokus på at reducere CO2-aftryk, ressourceforbrug og sikre, at projekterne lever op til de højeste standarder for social og miljømæssig bæredygtighed," siger Poul-Erik.
CG Jensen sigter mod, at de inden for seks til otte år kan opføre miljøvenlige bygge- og anlægsprojekter til samme pris, som traditionelle byggeri- og anlægsprojekter koster nu.
Hvad er vigtigst for dig i dit arbejde?
"Det vigtigste for mig er at sikre, at vi konstant stræber efter at forbedre vores bæredygtighedspraksis. Det betyder et tæt samarbejde med både interne og eksterne interessenter for at finde de bedste løsninger, der ikke kun gavner miljøet og klimaet, men også skaber værdi for samfundet og virksomheden," siger Poul-Erik.
Hvad vil du gerne bidrage med som formand i Dansk Infrastruktur?
"Jeg valgte at blive en del af Dansk Infrastrukturs bestyrelse, fordi jeg ønsker at bidrage aktivt til at forme fremtiden for anlægsbranchen i Danmark. Vi er endnu ikke underlagt LCA-krav eller andet, der kan vise og dermed påvirke CO2-aftrykket, ressourceforbrug og øge biodiversitet. Det skal vi have gjort noget ved, så vi kan arbejde i den rigtige retning," siger Poul-Erik.
Poul-Erik lister sine mål for bestyrelsesarbejdet op:
- At fremme transformationen til en grøn omstilling.
- At sikre, at vi som branche kan levere de ydelser, som vores bygherrer ønsker inden for både infrastruktur, forsyning, grønne investeringer m.m.
- At implementere reduktionsmål, minimere ressourceforbrug og øge biodiversitet i udbud.
- At styrke samarbejdet med bygherrerne med nye kontraktformer – herunder tidlig inddragelse for at sikre ordentlige rammevilkår.
- At sikre, at branchen bliver mere digital og anvender de nyeste teknologier.
- At fokusere på medarbejdertrivsel og diversitet ved at skabe inkluderende byggepladser.
- At sikre vores byggepladser med et arbejdsmiljø, der giver færre ulykker.
- At fremme uddannelse og træning af lærlinge, så vi kan sikre en ny generation af dygtige fagfolk i branchen.
Poul-Erik gør et stort arbejde ud af at styrke samarbejdet i branchen, så vi i sidste ende står strækere og er klar på at løse de fælles udfordringer.
Han beskriver sig selv som brobygger mellem forskellige interessenter i branchen.
”Det inkluderer at facilitere dialog og samarbejde mellem entreprenører, bygherrer, leverandører og myndigheder for at sikre, at grøn omstilling og lige vilkår bliver en integreret del af alle anlægsprojekter," siger Poul-Erik.

Udfordringen er at balancere økonomisk vækst med klima-, miljømæssig og social bæredygtighed. Poul-Erik Olsen, formand for Dansk Infrastruktur og bæredygtighedschef i CG Jensen.
Hvad ser du som den største udfordring i branchen?
"Den største udfordring i branchen er at balancere økonomisk vækst med klima-, miljømæssig og social bæredygtighed. At finde løsninger, der er både økonomisk levedygtige og miljøvenlige, kræver innovation og et skift i tankegangen hos mange aktører," siger Poul-Erik.
Hvordan tror eller håber du, at branchen vil udvikle sig i de kommende år?
Poul-Erik håber og tror på, at branchen i løbet af de kommende år bliver mere integreret i den grønne omstilling med en stærk fokus på cirkulær økonomi, grønne byggemetoder, biodiversitet og digitalisering for at optimere byggeprocesser og reducere spild.
”Jeg ser også en fremtid, hvor samarbejde og åbenhed mellem de forskellige aktører i værdikæden bliver normen, hvilket fører til mere innovative og effektive løsninger samt færre konflikter," siger Poul-Erik.
Hvem er du i det private?
Poul-Erik bor i et hus i Hillerød sammen med deres datter, Mathilde, på 17 år.
”Derudover har jeg to større børn, Camille på 29 år, som arbejder som fuldmægtig i Klima- og Energi- og Forsyningsministeriet, og Frederik på 26 år, som læser en master på DTU som softwareingeniør. Jeg nyder virkelig at tilbringe tid med min familie," siger Poul-Erik.
Og til sidst – hvad ved vi ikke om dig, som vi skal vide?
”Jeg er en passioneret fotoentusiast, kunstsamler, en ivrig madlavningsentusiast og selvfølgelig politisk interesseret," siger Poul-Erik og fortsætter:
”Derhjemme joker vi med, at når man hører bankelyde i huset, ved man, at der er ny kunst, som skal op og hænge. På den måde får jeg lov til at sætte mit præg på indretningen."