Thomas Mollerup holder af hverdagen og et godt samarbejde i bane- og anlægsbranchen
Vi har talt med Thomas Mollerup, bestyrelsesmedlem i Dansk Infrastruktur, om hvordan balancerede kontrakter og stærkere samarbejdsformer kan skabe bedre arbejdsforhold, øge branchens attraktivitet og sikre fremtidens arbejdskraft. Digitalisering spiller en nøglerolle i den udvikling, men også i den grønne omstilling, fremhæver Thomas, der sætter pris på hverdagens rytme.

”I sidste ende er det op til de enkelte involverede at lykkes med et godt samarbejde men kontrakten kan fremme særlige samarbejdsformer og være med til at understøtte det gode samarbejde, som i øvrigt er fundamentet for at rykke på andre store dagsordener," siger Thomas Mollerup, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Infrastruktur og CEO i Aarsleff Rail.
Kan du introducere dig selv?
”Jeg hedder Thomas Mollerup og er uddannet teknikumingeniør med en HD i strategi og ledelse. Jeg har arbejdet i anlægsbranchen i 33 år – heraf de seneste 27 år som leder. Jeg startede min karriere på Storebælt og Øresundsforbindelsen, men har siden 2011 haft fokus på jernbanesektoren,” siger Thomas Mollerup.
I dag er han CEO i Aarsleff Rail og står i spidsen for Rail-segmentet i Aarsleff koncernen, som dækker aktiviteter i Danmark, Norge og Sverige.
Aarsleff Rail er Danmarks største spiller inden for jernbane og dækker alt fra spor, jord, kørestrøm, signaler og konstruktioner.
”Aarsleff Rail har allerede en position i Norge og Sverige, men vi vil gerne have en endnu større rolle i Skandinavien. Den ønskede udvikling er, at de lande skal have lige så stærke og brede faglige kompetencer, som vi har i Danmark,” siger han.
Hvad er vigtigst for dig i dit arbejde?
”Samarbejdet er altafgørende,” siger Thomas, der ser et stort behov for at styrke samarbejdskulturen i anlægs-og banebranchen, hvor komplekse projekter kræver gensidig tillid og fleksible kontraktformer.
“Kontrakten alene kan ikke skabe et godt samarbejde, men den kan understøtte det. Gode samarbejdsaftaler skaber bedre arbejdsvilkår og dermed bedre projekter. Derudover øger det branchens attraktivitet, som også er med til at sikre fremtidens arbejdskraft,” siger Thomas.

Samarbejde og arbejdsklima er to af de vigtigste områder, og det skal der mere fokus på i kontrakterne. Thomas Mollerup, bestyrelsesmedlem i Dansk Infrastruktur og CEO i Aarsleff Rail.
Hvad vil du gerne bidrage med som bestyrelsesmedlem i Dansk Infrastruktur?
”Det er værdifuldt for mig at være med til at påvirke rammerne for de kontrakter, vi arbejder med. Samarbejde og arbejdsklima er to af de vigtigste områder, og det skal der mere fokus på i kontrakterne. Det kræver dialog med politikere og andre meningsdannere,” siger Thomas og fortsætter:
”I sidste ende er det op til de enkelte involverede at lykkes med et godt samarbejde, men kontrakten kan fremme særlige samarbejdsformer og være med til at understøtte det gode samarbejde, som i øvrigt er fundamentet for at rykke på andre store dagsordener.”
Ubalancerede kontrakter kan derimod påvirke branchens legitimitet og gøre det sværere at tiltrække nye medarbejdere.
Hvad ser du som den største udfordring i branchen?
Manglen på kvalificeret arbejdskraft er en af branchens største udfordringer. Ifølge Thomas skal branchen være mere attraktiv over for fremtidens medarbejdere. Det kræver balancerede kontrakter, der sikrer et godt arbejdsklima. Samtidig skal virksomhederne forstå og imødekomme den nye generations forventninger:
“Vi må indse, at vi befinder os i en anden tid. Da vi selv startede, arbejdede vi solen sort uden at stille spørgsmål. I dag vil unge have mening med deres arbejde, som skal tydeliggøres over for dem. De ønsker samtidig at have en god balance mellem arbejde og fritid. Det skal vi respektere og tilpasse os,” siger han.
De unge vil gerne se vejen frem, så for at fastholde de unge er det også nødvendigt at arbejde strategisk med karriereplaner, arbejdsmiljø og diversitet.
“Vi har en del fokus på diversitet hos Aarsleff Rail. Forskellige fagligheder og baggrunde giver en bedre arbejdsplads – fagligt, fordi vi kan udnytte hinandens kompetencer og socialt i kraft af et bedre arbejdsklima. Der skal være plads til alle,” siger han.
Hvordan tror eller håber du, at branchen vil udvikle sig i de kommende år?
”Jeg håber, at digitalisering vil blive en større del af branchen. Vi skal gøre tingene mere intelligent, og her kan teknologien hjælpe os med at blive mere effektive, forbedre arbejdsmiljøet og samtidig bidrage til den grønne omstilling,” siger Thomas.
“En måde at anvende digitalisering på er til forebyggende vedligehold på jernbanen. I stedet for at udskifte eksempelvis sporskiftedrev efter et fast interval, kan de overvåges og udskiftes når det er nødvendigt. Det sparer tid, penge, ressourcer og understøtter den grønne omstilling, fordi vi ikke skifter noget ud, som kan have 10 års levetid endnu.”” siger han.
Hvem er du i det private?
Thomas bor på Frederiksberg med sin hustru Christina. Parret har tilsammen fem voksne børn, der alle er flyttet hjemmefra.
”Vi nyder byen – går i teater, på museer og spiser ofte ude. Jeg holder mig i form med løb og spinning, og når vi skal koble helt af, tager vi i sommerhus i Rørvig,” fortæller Thomas.
Og til sidst – hvad ved vi ikke om dig, som vi skal vide?
”Selvom jeg elsker at holde fri og rejse, holder jeg holder af rytmen i hverdagen – balancen mellem arbejde og tid med familien. Det er essensen af, hvad der gør mig glad.”