Institutionen Lillely: Et lille hus med stort hjerterum
I et bindingsværkshus i udkanten af Faaborg, ligger den privatejede skovbørnehave og vuggestue Lillely, som Julie Lykke Haugaard står bag. Men snart må Julie ikke længere tjene penge på at eje institutionen. Regeringen og støttepartierne har nemlig besluttet, at det skal være forbudt.
I 2012 havde Julie svært ved at finde en mindre institution til sine børn, som husede både hjemlig stemning og natur, men også lå i rimelig køreafstand fra deres hjem. Julie tog sagen i egen hånd og etablerede skovbørnehaven og vuggestuen Lillely, der slog dørene op den 1. maj 2012. Lillely er populær og er vokset fra 4 børn til nu at danne rammen om hverdagen for 40 trygge og eventyrlystne vuggestue- og børnehavebørn samt 9 pædagoger og medhjælpere.
Udeliv – et godt børneliv
I Lillely er de udenfor hver dag, uanset vind og vejr. Her skabes fælles aktiviteter som sanglege, dukketeater og historier. Der arrangeres skovture, bondegårdsture og bålhygge. Alt med henblik på at skabe en verden for børnene, der giver dem følelsen af nærvær, ro og en kærlig atmosfære.
Lillely er barnets og familiens andet hjem. Vi ser det som vores fornemmeste opgave at lære børnene om verden i nærvær, ro, en kærlig atmosfære af tryghed og anerkendelse af den enkelte. Ejer, Julie Lykke Haugaard
Hvorfor må man ikke tjene penge på at skabe et dejligt sted for børn?
Etableringen af Lillely kostede penge. Der skulle etableres automatisk brandanlæg, handicaptoilet, udsugningsanlæg mv., som bygningsreglementet kræver. Julie og de interesserede forældre kunne ikke låne penge til projektet uden at stille sikkerhed for lånet, og derfor eksisterer Lillely udelukkende fordi Julie stillede sit private hus som sikkerhed for lånet.
Som ejer af en privat vuggestue og børnehave har Julie frihed til at træffe de økonomiske beslutninger, som skaber de bedste rammer for børnene. Det er vigtigt, for Lillely har ikke mulighed for at få penge fra kommunen, hvis der skulle komme uforudsete udgifter eller behov for nye investeringer. Derfor går Julie eksempelvis i en periode ned i løn for at kunne bygge en garderobe til børnene. Når der i andre perioder er overskud til det, betaler hun noget ind til sig selv. Den fleksibilitet er hun rigtig glad for, og meget uforstående overfor, snart bliver forbudt:
Hvorfor er det så tabubelagt i vores samfund, at tjene penge på, at være dygtig til at lave et dejligt sted for børn. Vi har privathospitaler, og vi har praktiserende læger i lægehuse, der gerne må skabe overskud. Men vi, der arbejder med børn og rammerne om pædagogik skal bare have en fast løn Ejer, Julie Lykke Haugaard
Borgerforslag: Bevar de private dagtilbud
Private børnehaver og vuggestuer er med til at sikre mangfoldigheden i familiernes valgmuligheder. De tilbyder eksempelvis en særlig pædagogik, fleksibilitet eller geografisk placering, som nogle forældre efterspørger, men som kommunerne ikke kan eller vil imødekomme. Et nyt borgerforslag vil annullere regeringen og støttepartiernes aftale om afvikling af privatejede børnehaver og vuggestuer.