30.03.24 Nyheder

Dansk Sundhed og Velfærds høringssvar til ændring af magtanvendelsesreglerne for børn og voksne

Dansk Sundhed og Velfærd bakker op om at mindske unødig dokumentationskrav, så der frigives tid hos personalet. Dansk Sundhed og Velfærd mener samtidig, at en magtanvendelse udgør så stort et indgreb i den enkeltes personlige frihed, at man skal være varsom med at fjerne visse krav og lovbestemmelser. Læs hele høringssvaret her

Høringssvar til lovforslag om lov om ændring af lov om social service, lov om voksenansvar for anbragte børn og unge, lov om opkrævning af underholdsbidrag og forskellige andre love

Dansk Sundhed og Velfærd (DSV) har den 27. februar 2024 modtaget udkast til lovforslag om ændring af lov om social service, lov om voksenansvar for anbragte børn og unge, lov om opkrævning af underholdsbidrag og forskellige andre love (ændringer af reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten og om forældelse af underholdsbidrag mv.). Dansk Sundhed og Velfærd er en branchesektion under Dansk Industri (DI), som samler private virksomheder indenfor sundhed og velfærd.

Lovforslaget indebærer tre delelementer. Det første er ændringer i servicelovens regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne. Den anden del vedrører ændringer i voksenansvarslovens regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for anbragte børn og unge. Endelig indeholder forslaget ændring af bidragsopkrævningsloven med henblik på at undgå, at krav på underholdsbidrag under opkrævning eller inddrivelse forældes.

Ændringerne er begrundet med det formål at understøtte personalets rammer til at sikre omsorgen over for børn og voksne i sociale tilbud under fortsat hensyntagen til borgernes retssikkerhed. Ændringerne er desuden begrundet med det formål, at de vil udgøre en administrativ lettelse for kommunerne, frigøre ressourcer for personalet og sikre en mere effektiv ressourceudnyttelse.

DSV kan helt generelt bakke op om at mindske unødige dokumentationskrav for magtanvendelser, så der frigives tid hos personalet. DSV mener dog samtidig, at magtanvendelser udgør så stort et indgreb i den enkeltes personlige frihed, at man skal være varsom med at fjerne visse krav og lovbestemmelser. DSV vurderer, at flere af de foreslåede lovændringer går for vidt. DSV er bekymret for, at udvalgte ændringsforslag vil lede til flere magtanvendelser end absolut nødvendigt. DSV’s konkrete bekymringer oplistes nedenfor.

DSV kan desuden tilslutte sig det overordnede budskab i Institution for Menneskerettigheders høringssvar om, at det er problematisk, at magtanvendelsesreglerne foreslås udvidet på mange områder på samme tid, uden at behovet er blevet afdækket tilstrækkeligt.

Ændringer i registrering, indberetning og orientering mv.
DSV mener, at magtanvendelser som kortvarig fastholdelse i personlige hygiejnesituationer eller låsning og sikring af døre og låger, udgør så stort et indgreb i den enkeltes personlige frihed, at man ikke bør mindske registrerings- og indberetningskravene. Det er vigtigt at foretage løbende registreringer og indberetninger som grundlag for læring og refleksion i dialogen mellem personaleleder og medarbejder. På den måde kan man finde socialpædagogiske løsninger på, hvordan man undgår indgreb fremadrettet. DSV er enig i, at det som led i personalets anvendelse af stofseler og tryghedsskabende velfærdsteknologi i særlige tilfælde kan være meningsfuldt at bruge mindre tid på registrering og indberetning, så der frigøres tid til at varetage de socialpædagogiske indsatser. DSV er ligeledes bekymret for udsigten til tidsubegrænsede kommunale afgørelser på området. DSV frygter, at det også vil stå i vejen for pædagogisk læring og opfølgning på brugen af magtanvendelse.


Ændringer i regler for tryghedsskabende velfærdsteknologi
DSV er overordnet positiv overfor ændringsforslag, der udvider anvendelsesmulighederne for tryghedsskabende velfærdsteknologi i de tilfælde, hvor det forbedrer omsorgen og støtten for borgeren. DSV mener dog, at det er vigtigt at understrege, at brugen af tryghedsskabende velfærdsteknologi ikke må blive på bekostning af den socialpædagogiske indsats og omsorg.


Ændringer i servicelovens regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne
Lovforslaget indeholder en lang række ændringer, som skal øge mulighederne for at gøre brug af magtanvendelse over for voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne. DSV mener, at magtanvendelse skal udøves så skånsomt og kortvarigt som muligt. DSV mener derfor, at flere af ændringerne er for vidtgående og øger risikoen for unødvendige indgreb overfor voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne.

DSV er bekymret for, at de foreslåede ændringer til konfliktafværgelse og fastholdelse efterlader for stort et skøn til den enkelte medarbejder, som i højere grad vil skulle foretage en konkret og hurtig vurdering af, om en magtanvendelse er nødvendig og falder inden for de nødvendige betingelser. DSV er bekymret for, hvordan ministeriet og kommunerne vil sikre en tilstrækkelig implementering af reglerne, så de ikke leder til en kultur, hvor magtanvendelse bruges af hensyn til det daglige arbejde frem for personens og andres tryghed, værdighed og sikkerhed.

DSV mener desuden, at kommunerne i dag har et tilstrækkelige handlerum for at aflåse døre, skabe og låger, samt indelåse borgere i egen bolig, når rammerne for nødværge er opfyldt. DSV er særligt bekymret for den foreslåede ordning, der giver mulighed for at indelåse beboer i egen bolig i op til 10 timer. I tilfælde hvor der laves fejl og de nødvendige betingelser derfor ikke er opfyldt, vil de personlige omkostninger for den enkelte borger være omfattende.

Ændringer i voksenansvarslovens regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten overfor anbragte børn og unge
Det er DSV’s holdning, at opholdssteder og døgninstitutioner i dag har det fornødne handlerum til at indskrænke barnet eller den unges brug af mobiltelefoner og andet elektronisk kommunikations- og spilleudstyr af hensyn til deres trivsel, sundhed og udvikling.

DSV vurderer, at der er en forhøjet risiko for, at lovændringen i praksis vil lede til flere magtanvendelser frem for mindre indgribende tiltag. Den udvikling truer barnet eller den unges retssikkerhed og vil være ødelæggende for et trygt og tillidsfuldt forhold mellem barnet og personalet. DSV mener, at omsorg og dialog er den bedste løsning, hvis børn eller unge skal lære at have et sundt og balanceret forhold til teknologi i voksenlivet.

DSV står til rådighed for uddybende kommentarer og videre dialog.

Med venlig hilsen
Astrid Standly Henriksen
Sekretariatsansvarlig for Dansk Sundhed og Velfærd, en del af DI

Astrid Standly Henriksen
Skrevet af:

Astrid Standly Henriksen

Relateret indhold