01.09.17 DAU Nyheder

Automation sikrer at Chr. Hansen producerer i Danmark

Robotterne klarer det kedelige arbejde og medarbejderne det sjove. Det giver vækst og flere arbejdspladser for Chr. Hansen.

Ikke alene sikrer Chr. Hansen’s robotter og automationsanlæg, at virksomhedens produktion kan forblive i Danmark, de har også udvidet deres kapacitet.

FRYGT UBEGRUNDET
Chr. Hansen investerer i automation for at være konkurrencedygtig, og det får virksomheden til at vokse og skabe arbejdspladser. Frygten for at miste jobbet, som medarbejderne kunne have i forbindelse med robotter, har virksomheden taget fat på:

- I starten har vi brugt en del kræfter på at forklare vores medarbejdere, at robot og teknologi ikke nødvendigvis er en trussel mod deres arbejdspladser og det har vi fået overbevist vores medarbejdere om ved, at de kan se, at vi faktisk lykkes med at skabe arbejdspladser, siger Torsten Steenholt, Executive Vice President, Global Operations, Chr. Hansen i en YouTube video DI’s digitaliseringsindsats har lagt på nettet.

Uden dette havde Chr. Hansen ikke kunne blive i Danmark på lidt længere sigt, forklarer Torsten Steenholt i videoen, og understreger, at udviklingen kommer af automatik og robotløsninger. For medarbejderne har det været en positiv udvikling. I stedet for det trivielle og gentagede fysiske arbejde, robotterne nu udfører, overtager medarbejderne mere administrative processer, overvåger processerne og kvalitetssikrer dem.

DI's Digitaliseringsindsats

FORDOBLER KAPACITETEN
Chr. Hansen vil med de seneste tiltag fordoble outputtet og kapaciteten fra deres fabrik i Danmark. Den er allerede nu verdens største til at producere mælkesyrebakterier. Med mere og mere teknologi, mere og mere automatik, får virksomheden flere og flere arbejdspladser i Danmark.

Dermed indgår eksemplet fra Chr. Hansen i den løbende debat af, om automatisering og robotter skaber arbejdsløshed som vi ser denne udvikling af teknologi i dag. De positive erfaringer kan genfindes i en række andre virksomheder, og generelt er der ifølge Erhvervsministeriet en positiv sammenhæng mellem digitalisering og produktivitet i danske virksomheder. Noget af forklaringen kan være, at der også skal mennesker til at betjene robotter og at robotter og automatisering gør medarbejdere mere produktive. Det er vigtigt, eftersom produktivitet er en af de vigtigste faktorer i konkurrencen.

ANBEFALINGER
DI’s Digitaliseringsindsats med det slående navn ’Vind fremtiden’ skal frem mod udgangen af 2017 indsamle og udvikle politiske og virksomhedsrettede anbefalinger, som kan løfte digitaliseringen i Danmark og sikre, at disse anbefalinger fører til konkret handling.

Henrik Valentin Jensen
Skrevet af:

Henrik Valentin Jensen

Relateret indhold